HISTÒRIA

L’Agrupació de Pessebristes de Terrassa es va constituir oficialment el dia 24 de juny de 1943, tot i que hi ha constància documental d’activitats esporàdiques efectuades pels voltants de l’any 1935 i de l’inici del Concurs de Pessebres de Terrassa i Comarca el Nadal de 1931. Precisament l’any 2020 es convocà el 89è Concurs, fet que ens permet afirmar, doncs, que el pessebrisme a Terrassa va començar la seva singladura sota format associatiu fa més de 89 anys.


Amb la seva activitat desenvolupada al llarg de tots aquests anys l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa vol retre un homenatge a totes les persones que estimen i mantenen la tradició del pessebre. I en particular, als socis i sòcies, constructors i simpatitzants que, amb esforç i perseverança, han mantingut viva l’Agrupació al llarg d’aquests anys fins els nostres dies.


Ens agradaria que aquesta pàgina web aconseguís copsar l’atenció de les persones que hi accedeixin i a la vegada encomanar la il·lusió i coratge als futurs homes i dones pessebristes de demà per evitar que s’esquinci la baula d’aquesta cadena tradicional, com malauradament ha passat amb d’altres tradicions que els temps moderns han deixat de banda.


Fem constar tot seguit un resum cronològic dels esdeveniments més rellevants protagonitzats per l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa i els seus membres, amb l’esperança que el contingut d’aquesta informació que posem al vostre abast sigui d’interès general i aconseguim engrescar més persones que vulguin gaudir i endinsar-se en l’aprenentatge artístic d’aquesta tradició nadalenca tan nostra.

1943, juny - Reunió fundacional de l'entitat, com a secció d'homes d'Acció Catòlica. Formen la primera Junta: Modest Simó, president; Jaume Colom, vice-president; Jaume Torres, secretari; Marian Trenchs, essent vocals Frederic Ferreri, Jaume Rusca i Francesc Simó.

1943, desembre - Primer pessebre, al clos del marbrista Ros, al carrer Major.

1947, setembre - Jaume Colom passa a presidir l'Agrupació. Els altres membres de la Junta són: Francesc Salvatella, Joan Torras, Marian Trenchs, Lluís Rodó, Francesc Cardús i Francesc Simó. S'edita el primer Butlletí de l'Agrupació (quatre fulls A-5).

1948, desembre - El pessebre -el sisè- ja es fa al soterrani de l'atri de la Basílica del Sant Esperit, que des d'aleshores és la seu de l'Agrupació. (només de la part esquerra de l’actual local). Es presenta el segell-logotip de l'Agrupació, obra del soci Mateu Avellaneda. Es convoca el 1r concurs de miniatures destinades al Museu Bíblic.

1950, novembre - Es realitza el 1r curset de construcció de pessebres (quatre sessions els matins del diumenge). Es presenta l'himne de l'Agrupació, amb lletra de Ramon Alzamora i música del mestre Josep Serres. S'amplia la Junta Directiva i entren a formar-ne part Antoni Monterde, Jaume Torras i Padrós, Joan Pagès i Jacint Cadevall.

1952, desembre - S'amplia el local a tot el soterrani de l'atri. La inauguració coincideix amb el 10è Pessebre Oficial.

1958, octubre - Elegit nou president Joan Pagès.

1958, desembre - L'Agrupació assumeix l’organització del Concurs Local de Pessebres, que ja no fa els Joves d'Acció Catòlica.

1959, novembre - S'organitza un curset de pessebrisme (artístics i populars) i de cinema sobre pessebrisme i pessebres vivents.

1961, desembre - Juntament amb el 22è Pessebre Oficial es presenta una exposició complementària. En Víctor Turull és escollit President.

1962, setembre - Els tràgics aiguats del 25 de setembre inunden el local. El 20è Pessebre Oficial, que fan Josep Baldó i Jacint Cadevall, no pot començar-Se fins a principis de desembre.

1966, octubre - És nomenat President n'Antoni Lluís Comerma.

1968, desembre - 1969, febrer - Se celebra el 25è aniversari de l'Agrupació. El pessebre d'aquell Nadal -el 26è-, a càrrec dels consocis Jordi Pi, Jaume Colom i Josep Colom-Noguera es fa d'unes dimensions excepcionals. També s'organitzen conferències i una exposició fotogràfica a la Biblioteca Soler i Palet.

1969, octubre - Se celebra a Vic la 1ª Trobada de Pessebristes de Catalunya.

1969, desembre - El 26è Butlletí és ja íntegrament en català (llevat de les paraules "Boletín" i "Diciembre" de la capçalera).

1978, 8 d’octubre - Se celebra a Terrassa la IX Trobada de Pessebristes de Catalunya, organitzada per la nostra Agrupació, amb 350 participants. Hi ha vàries sessions de treball, amb pessebristes diversos, per a la creació d’un Secretariat Català de Pessebrisme.

1981, desembre - S'organitza el 50è Concurs local de Pessebres.

1984 - Se celebra a Terrassa la primera reunió amb entitats pessebristes per a crear la Federació Catalana de Pessebristes. Es comencen a redactar els Estatuts de l'Agrupació, que s’inscriuen al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Provisionalment assumeix la presidència en Jacint Cadevall, aleshores vice-president primer.

1985, febrer - S’aproven els Estatuts de l'Agrupació i és elegit President en Jordi Simó.

1985, juliol - octubre - Es constitueix la Federació Catalana de Pessebristes. L’Agrupació de Pessebristes de Terrassa, una de les entitats fundacionals, és elegida com a Vocal de la Comissió Executiva.

1985, octubre - L'Agrupació organitza la I Mostra del Pessebre Català, al Centre Cultural de la Caixa de Terrassa.

1986, setembre - Es comença la restauració del valuós patrimoni de figures de l'Agrupació, tant les de temes nadalencs com les del Museu Bíblic (que s’ha de desmuntar).

1991, abril - És elegit President de l'Agrupació en Jacint Cadevall.

1993, febrer - En el Dinar de Germanor, s'homenatja el primer President, el Sr. Modest Simó, amb motiu del seu centenari.

1993, desembre - Es commemora el 50è Aniversari de l'Agrupació. El Butlletí –el núm. 50– té un caràcter extraordinari.

1994, setembre - La Agrupació és elegida com a seu de la Federació Catalana de Pessebristes i el nostre President passa a presidir aquesta Federació fins al 1997.

1995, desembre - 1996, febrer - Es presenta l'exposició extraordinària de pessebres, commemorativa del cinquantenari de l'Agrupació.

1996 - Un associat cedeix un local on poder emmagatzemar obres, fer cursets i preparar l’elaboració de diorames. Sense aquest espai no es pot entendre l’Agrupació actual ni les moltes col·laboracions dutes a terme a molts indrets.

1998 - Instal·lació d’un ascensor a la banda dreta de l’atri de la Catedral del Sant Esperit amb lo qual s’eliminen les barreres arquitectòniques que impedien l’accés de persones amb mobilitat reduïda a l’exposició anual.

1999, setembre - És elegit President en Valentí Mas.

2000, 1 d’octubre - Se celebra a Terrassa la 31a Trobada de Pessebristes de Catalunya, organitzada per l’Agrupació, amb 371 inscrits. S’edita un butlletí extraordinari, amb articles rellevants sobre el pessebrisme local (i color en pàgines interiors).

2000, desembre - S’organitza a la Sala Muncunill una mostra extraordinària de 43 pessebres i material complementari.

2001- L’Agrupació torna a exercir la presidència de la Federació Catalana de Pessebristes (fins al 2004).

2003 - Mor Jordi Pi i Vila, l’associat pessebrista més rellevant, tant per la vàlua com per la magnitud de la seva producció. Es recupera la tradició de muntar un Calvari al Sant Esperit.

2005, desembre- En Jacint Cadevall és el primer pessebrista que torna a fer el pessebre oficial de l’entitat 50 anys després del seu primer pessebre oficial.

2006 - L’Agrupació organitza el 75è Concurs local de Pessebres.

2007, octubre - En Ferran Fonte és escollit President.

2008 - S’obre la pàgina web de l’Agrupació. L’associada Núria Garcia és designada secretària de la Federació Catalana de Pessebristes. S’inicia la participació en la Fira Modernista de Terrassa.

2010 - S’encarrega a l’Agrupació la realització del Pessebre de la Ciutat, ubicat al Raval, encàrrec mantingut fins ara.

2016, octubre - S’aproven els nous Estatuts de l’Agrupació.

2017, desembre - Amb l’obertura dels pessebres s’inaugura el 75è aniversari de l’entitat, amb activitats fins al febrer de 2019.

2018, novembre - Intensa activitat dels membres de l’entitat per al muntatge de l’exposició oficial de la Catedral del Sant Esperit i l’extraordinària de la Sala Muncunill que recull un total de 71 pessebres (1 popular de suro i molsa (10 m2), el 75è pessebre oficial (9 m2), 17 diorames grans, 30 de mitjans (25 pessebres i 5 calvaris), 12 de petits, i 10 maquetes dins l’espai “Fragments del Pessebre”. En col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya, un diorama de format gran s’adapta com a primer pessebre-test visual del món que incorpora 5 proves de visió.