Càpsules pedagògiques

L'ADAPTACIÓ

L'adaptació és un procés fisiològic o una característica del comportament d'un organisme que ha evolucionat durant un període a través de la selecció natural de tal manera que incrementa les seves expectatives a llarg termini per reproduir-se amb èxit. El terme adaptació també s'utilitza ocasionalment com a sinònim de selecció natural, tot i que la majoria de biòlegs no estan a favor d'aquest ús. És important tenir present que les variacions adaptatives no sorgeixen com a resposta al voltant sinó com a resultat de la deriva genètica. (Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure).


L'ADAPTACIÓ AL GRUP DE 3 ANYS

Els infants de la classe del Timbal han tingut durant el primer trimestre una adaptació plena de descobertes, de relacions i creació de vincles amb l'espai, els /les companyes, amb el dia a dia en general...

No ha estat un procés ràpid i finalitzat sinó que encara es manté viu i en actiu. Coneixen els hàbits i les rutines diàries, l'entorn més proper, a les mestres, als companys i les companyes... però van sorgint situacions, aspectes i processos nous als quals s'han d'anar continuant adaptant i buscant estratègies i recursos que els faci vèncer amb èxit el que van vivint. 

Mica en mica es van situant i es van descobrint, dins del grup, personalitats, caràcters i reaccions molt interessants i a la vegada molt diverses...  

Seguim aprenent i avançant cada dia amb molta il·lusió i empatia!

LA IMPORTÀNCIA DELS HÀBITS I RUTINES DIÀRIES

"La importància de les rutines recau en el fet que fomenten l’autonomia, generen seguretat i augmenten l’autoestima, esdevenen oportunitats d’aprenentatge, creen hàbits, ofereixen ordre i estructura, comprensió de l’entorn i permeten participar en les activitats del dia activament."      (Compte, 2017)


"Les rutines, els hàbits i el coneixement dels límits i les conductes que són acceptades els faran sentir confortables i els permetran preveure els esdeveniments, així com les conseqüències de les seves accions." (Servei d'Ordenació Curricular d'Educació Infantil i Primària, 2016)


Per a l’adquisició d’hàbits hem de creure en l’autonomia dels infants. L’autonomia cal permetre-la, promoure-la. Donar temps, no avançar-se, adequar l’espai i l’entorn.

Els aniversaris a l'escola

A l'escola festegem els aniversaris per tres motius.

Per a celebrar-ho, aquell dia hi ha petites picades d'ullet amb la nena o nen que fa anys. A vegades és el maquinista, a vegades tria el conte, a vegades utilitza algun objecte o joguina molt apreciat...

També aprofitem per a fer-li un present, però fugim una mica del materialisme que impera en la societat. Així doncs procurem fer cançons, triem un personatge d'algun conte i li donem vida amb un titella... Són obsequis que podem compartir amb tot@s i gaudir en altres moments del curs.

En el cas dels infants de 3 anys, aquests petits detalls busquen donar èmfasi a l'expressió oral a través de frases repetitives que el mateix personatge del conte diu, la descripció objectiva dels personatges, jocs de paraules, ampliació del vocabulari, etc. 

LES MATEMÀTIQUES MANIPULATIVES

Les matemàtiques són presents a la vida. Els materials quotidians i naturals que fem servir, les fan reals i significatives.

Per a desenvolupar aquest procés d'aprenentatge cal: vivenciar, manipular i experimentar. A partir de la necessitat que sorgeix de l'infant, la seva curiositat, l'experiència personal i la participació activa a través de material manipulatiu, els infants aprenen.