Crearea paginilor web






Cum funcționează un site?

Noțiuni de bază despre pagini web

O pagină web  conține informații care pot fi prezentate în diferite formate: text, imagine, audio, video și multe altele. Informațiile fac referire la o temă bine stabilită. 

Un site web este o grupare de pagini web pe o anumită temă care sunt conectate între ele prin hyperlink-uri.

Editorul de pagini web este aplicația folosită pentru inserarea, editarea și formatarea informațiilor pentru a putea construi pagini web atractive.

Browserul este aplicația cu care putem vizualiza pagini web și să navigăm pe internet. Exemple: Google Chrome, Microsoft Edge, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Safari.

Motorul de căutare - este un sistem software care permite utilizatorului de Internet să caute conținut/informații exacte prin Word Wide Web.

www (Word Wide Web sau pânză de păianjen) - este totalitatea site-urilor / documentelor și informațiilor de tip hipertext legate între ele, care pot fi accesate prin rețeaua mondială de Internet. 

Un server este un computer conectat la internet, cu un software care găzduiește și stochează părți din site: codurile, imaginile, videoclipurile sau absolut orice alt element al site-ului. Se numește server pentru că acesta servește conținut potrivit pentru site-ul tău. Adică atunci când cineva dorește să-l acceseze. Există multe companii și servicii care pot să găzduiască site-ul tău. Tu trebuie doar să platești o taxă de găzduire, ceea ce aduce un pic cu plata chiriei. Tot aceste companii se pot ocupa și de serviciile de mentenanță ale serverului, ca să nu-ți mai bați tu capul cu asta. Orice server are o adresă IP unică. Practic, orice dispozitiv conectat la internet poate comunica cu serverul și îl poate găsi. Tu trebuie să alegi un nume pentru site care să ducă la o adresă IP numerică.

Numele de domeniu este modalitatea prin care te pot găsi potențialii clienți. Este de fapt ceea ce scrii tu pe fereastra browser-ului. De exemplu, www.google.ro sau www.numelefirmeitale.ro. Să analizăm puțin. Ceea ce scrii după www este de fapt ceea ce se cheamă nume de domeniu. Este modalitatea prin care utilizatorul poate să-ți acceseze adresa de site. Orice dispozitiv care caută această adresă, laptop, smartphone sau chiar tabletă, se conectează la server, iar serverul transmite aceste informații, imagini, videoclipuri, fișiere, corect, pentru ca site-ul tău să se afișeze cum trebuie în pagină.

Când cineva tastează o adresă de web în browser, acesta caută să afle cine găzduiește acest conținut, apoi ia legătura cu acel server, iar utilizatorul vede pagina web. Pe scurt, crearea unui site web ține foarte mult de cum lucrează toate aceste componente împreună.

Serverul găzduiește site-ul, iar numele de domeniu arată adresa lui. 

Pentru a lansa un site, trebuie să obțineți un spațiu de găzduire. Gândiți-vă la acesta ca la o bucată de pământ pentru construcția unei case. Uneori, trebuie să plătiți o taxă. În anumite cazuri, este gratuit. Deci studiați piața înainte de a alege.

Securitatea cibernetică reprezintă starea de normalitate prin care sunt asigurate confidențialitatea, integritatea și autenticitatea informațiilor și resurselor existente, aflate în format electronic.  

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) - pagină web simplă (lacăt deschis)

HTTPS (HyperText Transfer Protocol Security) - pagină web securizată (lacăt închis). Este de preferat ca atunci când ți se cere să introduci date personale, respectiva pagină web să fie securizată; în caz contrar, datele tale pot fi accesate de aproape oricine.

SEO (Search Engine Optimization) - optimizarea pentru motoarele de căutare; procesul prin care încerci să îmbunătățești poziția site-ului tău în rezultatele motoarelor de căutare pentru anumite cuvinte sau expresii cheie.


Respectă dreptul de autor, fii cuviincios, protejează-ți datele personale! 

Distribuie numai după ce ai acordul tuturor participanților!

Algoritmul pentru construirea unei pagini web

pas 1: Alege un editor! Poți utiliza un editor de text care este încorporat în sistemul de operare, poți lucra online sau poți instala un editor de pagini web. Cel mai folosit editor de text este Notepad sau Notepad++. Poți construi pagini online folosind: GoogleSite, WebWex, WebWave, Bitrix24, PageBreeze, Mobirise, OpenElement sau poți instala o aplicație, precum: WordPress, Microsoft FrontPage, Microsoft Office Publisher, Macromedia Dreamweaver, NVu, KompoZer și multe altele. 

pas 2: Descoperă coduri! Noile editoare îți oferă posibilitatea construirii unei pagini web, fără să cunoști coduri. Dar, în timp, vei dori să-ți perfecționezi pagina, astfel încât învățarea codurilor de bază este utilă. HTML (Hyper Text Markup Language) este limbajul folosit pentru construirea paginilor web. Poți folosi un editor online https://html5-editor.net/ sau poți instala o aplicație precum: Fresh HTML, WebMaster’s HTML Editor, Alleycode și multe altele. 

pas 3: Scrie conținut! Cea mai atractivă activitate constă în redactarea conținutului paginii web, deoarece observi rezultatul muncii tale. Dacă folosești un editor de text vei folosi coduri HTML, pe care le poți verifica cu un editor online. Dar poți redacta conținutul cu editoare online sau instalate pe calculatorul tău, după ce te vei familiariza cu interfața și vei cunoaște facilitățile editorului ales. 

pas 4: Testează pagina! Verifică distribuirea conținutului în pagină și designul acesteia. Salvează pagina, în portofoliul tău. 

pas 5: Publică pagina! După verificare poți posta pagina, online. Folosește pentru început un spațiu de postare gratuit! Împărtășește munca realizată colegilor și prietenilor tăi! 

pas 6: Continuă! Perfecționează paginile realizate. Realizează un site web educațional folositor și atractiv.

Editoare de pagini web

1. Crearea paginilor Web cu aplicaţia Google Sites  - AICI

2. Crearea paginilor Web cu Wix 

Imagini gratuite

imagini gratuite fără drepturi de autor pixabay.com

imagini gratuite www.pexels.com

10 site-uri cu imagini gratuite