L’ENVELAT PROAGONISTA DEL BICENTENARI DE LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA 2017

Enguany Gràcia celebra el bicentenari de la seva festa major i entre moltes de les activitats i propostes que duraran tot aquest any, una de les que destaca és la recuperació de l'envelat com a símbol de la festa major. Durant els segles XIX i principis del XX l'envelat era un símbol de festa major, allà on s'aixecava, ja fos en una plaça, als afores del poble o fins i tot arran de mar a la mateixa platja. L'envelat cobert de veles imitant una sala de ball, es muntava amb motiu de la festa major del poble, i és una de les construccions efímeres més enginyoses de l'arquitectura popular catalana.

Per aquest motiu enguany es recupera aquesta construcció situada als "Jardinets de Gràcia", com a idea per a la recuperació patrimonial i cultural dent des del punt de vista de la història de l'arquitectura com a l'aportació en aquest àmbit de la cultura popular festiva catalana.

La classe de sisè hem anat a veure l'envelat que està situat als jardinets. Allà la Irene ens va fer un bonic taller, explicant-nos aquelles particularitats que es feien a les festes de Gràcia i en els seus envelats. Després vam dissenyar unes banderoles per guarnir els carrers aquesta propera Festa Major.

Notícia Betevé:

Gran de Gràcia recupera el guarnit de festa major amb l’ajuda de les escoles

Un taller descobreix els envelats als infants graciencs i els dona l’oportunitat de crear banderoles commemoratives del bicentenari

Amb motiu dels 200 anys d'història de la Festa Major de Gràcia s'ha muntat un envelat als Jardinets de Gràcia on es fan diverses activitats i exposicions. Actualment hi ha una exposició sobre els envelats. També s'hi està fent un taller amb les escoles, l'Engracia't, que aprofita aquesta mostra per explicar-los què eren els envelats. A més en el taller preparen el guarnit que hi haurà especialment per l'aniversari al carrer Gran de Gràcia.

L'envelat dels Jardinets de Gràcia, un dels elements que s'ha incorporat a la festa major d'enguany per commemorar-ne el bicentenari, acull activitats i exposicions des que va ser instal·lat el mes de maig, i fins que acabin les festes, a l'agost. Actualment hi ha una exposició sobre els envelats. A més, s'hi està fent un projecte educatiu amb les escoles, l'Engracia't. La idea és que els infants coneguin aquesta cultura i tradició del segle XIX: què eren els envelats, els tipus que hi havia, els balls que s'hi feien, les funcions que tenien o l'arquitectura d'aquests espais.

Els alumnes de sisè de l'Escola Patronat Domènech han après que l'envelat que s'ha muntat als Jardinets de Gràcia és del tipus d'antenes. També, que té origen mariner tal com es pot veure amb la vela, els nusos, cordes i politges en què s'estructura. O que era molt típic decorar-los amb motius florals i que els balls que s'hi feien eren el de la patata o del guapo. Els joves han pogut conèixer coses sobre l¡envelat que no coneixien amb aquesta activitat del taller Engracia't, segons asseguraGabriel Inaburu, un dels alumnes: “Hem hagut de respondre a unes preguntes mirant l'exposició i jo no sabia gairebé res dels envelats i ara he après bastant.”

Una altra manera d'endinsar els infants en la cultura popular gracienca és fent-los partícips dels guarnits que commemoren el bicentenari que enguany celebra la festa. Han après que l'art floral era una de les maneres en què es decoraven els envelats. I per això el taller artístic amb què han acabat l'experiència ha consistit a fer collages amb paper de seda en què hi hagués flors i el número 200, els anys que fa que es fa la Festa Major de Gràcia. Aquestes creacions serviran per fer les banderoles de Gran de Gràcia, un carrer que antigament s'havia guarnit amb penons i que aquest any recupera aquella tradició amb motiu del bicentenari. Fins a 450 dibuixos, d'alumnes d'unes cinc escoles del barri, ompliran la part central de Gran de Gràcia. Prèviament hauran passat per impremta per convertir-se en banderoles de 90 cm x 1,20 m. Però no en seran les úniques, en total hi haurà unes 800 banderoles al carrer, des dels jardinets fins a Fontana, amb obres també de l'IED Gràcia i l'Escola Massana. El disseny del guarnit de Gran de Gràcia està sent coordinat pel mateix comissari del bicentenari, Josep Mañà.

Feu clic a la notícia i veureu el reportatge:

Escola Patronat Domènech - Sisè - Curs 2016/2017