La visita de les noies i els nois de sisè a les instal·lacions del Centre Obert d'Arrels Fundació.

El dimarts 23 de gener, la gent de sisè va anar a visitar el Centre Obert d'Arrels Fundació que està situat al carrer de la Riereta del barri del Raval de Barcelona.

En Sebastià i en Mariano ens van explicar molt bé l'essència i funcionament d'aquesta Fundació i vam aprendre que la vida pot ser molt dura i en qualsevol moment les coses poden canviar.

Ha estat una molt bona experiència.

Hem après molt!

Arrels és una fundació privada dedicada a l'atenció de persones sense llar de la ciutat de Barcelona.

Els objectius que volen assolir:

DIGNIFICAR la vida de les persones sense llar, a partir del reconeixement personal i la recuperació dels seus drets i deures.

L’AUTONOMIA, entesa com la capacitat de cada persona per a poder escollir i decidir de la manera més independent possible, sense condicionaments ni dependències de terceres persones.

Les tasques que fa la fundació en general són:

  • Acompanyar a les persones sense llar que es troben en fases més consolidades d’exclusió cap a una situació el més autònoma possible.
  • Sensibilitzar els ciutadans respecte als problemes de la pobresa al nostre entorn.
  • Denunciar situacions injustes i aportar propostes de solució a les administracions i a la societat civil.

Vídeos que vam veure abans de fer la visita


L'entitat està format per professionals, voluntaris, socis i donants que fan possible dur a terme diferents programes d’actuació.

Compta amb un centre obert al barri del Raval de Barcelona, 17 pisos tutelats i amb 33 places estables d’allotjament a la Llar Pere Barnés, 20 de les quals concertades amb l'Ajuntament de Barcelona.

Voluntaris de Carrer

Organitzats en parelles, recorren els carrers de Barcelona a la recerca de persones que dormen al carrer. Després d’un primer contacte, la seva tasca consisteix en acompanyar el seu propi procés personal i establir una relació de confiança suficient per tal que comptin amb el voluntaris quan ho necessitin.

Voluntaris de Residències

Algunes de les persones que atenen viuen en residències per a persones grans. La majoria se senten soles i l’únic vincle personal que tenen és amb Arrels. Per aquest motiu, les visites dels voluntaris són molt importants. Xerren, fem un passeig, s' interessen pel seu estat i comenten què necessiten.

Voluntaris de Pisos

Arrels disposa de 16 pisos tutelats on viuen de manera estable 36 persones. Els voluntaris s'encarreguen d'ajudar-los a assumir les tasques que suposa tornar a tenir una llar: la neteja, la compra setmanal, la relació amb els companys de pis, etc. Les seves funcions són variades: des de prendre un cafè tranqui·lament a organitzar una mudança o pintar un pis.

Voluntaris del Centre Obert

Cada tarda, de dilluns a dissabte, el Centre està obert. Juntament amb 2 educadores socials i una persona que porta la coordinació dels voluntaris, s'organitzen la tarda: conversen amb els que acudeixen al centre, fan llargues partides de dòmino i de cartes, atenen la farmàcia, la consigna i el guardarropia i s'ocupen de les dutxes i el rober.

Voluntaris d'Hospitals

La seva funció és la d'atendre a les persones que estan hospitalitzades o convalescents en centres mèdics. Això vol dir visitar-les periòdicament i estar pendents de tot el que puguin necessitar. També forma part de la seva tasca mantenir contacte amb l’equip mèdic i preparar l’alta si s’escau.

Voluntaris de la Llar Pere Barnés

La Llar és un equipament residencial de 30 places per a persones sense llar. Està obert tots els dies de l'any. Això requereix la coordinació de moltes persones per atendre les 24 hores de la Llar. Els voluntaris comparteixen els àpats amb els residents de la Llar, difruten junts de les estones de lleure i organitzen alguna sortida el cap de setmana.

Centre Obert


El Centre Obert de l’entitat es troba al barri del Raval de Barcelona. Està obert totes les tardes i s'hi atén una mitjana de 82 persones cada dia. Es tracta d’un espai diürn d’accés lliure on les persones troben un lloc d’acollida i de relació i una sèrie de serveis que els permet millorar la seva vida quotidiana: dutxes, consigna, rober, dispensació farmacològica, etc.

La visita