Om årsplanen 

Kort om barnehagen

Barnehagens visjon

SteinSaksPapir

Helhetlig modell for inkluderende praksis

Barnehagens verdigrunnlag

Prosjektarbeid

Sosial bærekraft og det psykososiale miljøet

Overganger

Vurderingsarbeid

Foreldresamarbeid

Årsplan - Nardosletta barnehager 

2023 - 2026 

Årsplan 2023 - 2026

Periodemålene for oppvekst- og utdanningsområdet for 2023 - 2026 er bygd opp lag for lag - fra det overordnede i FNs bærekraftsmål og kommuneplanens samfunnsdel (KPS), til det mer spesifikke i handlings- og økonomiplanen (HØP) og enhetsavtalen. 


Overordnede mål for perioden:

Barn, unge og familier er medskapere i planlegging, utvikling, beslutning og evaluering av praksis.


Periodemål:


Årsplanen skal gi informasjon om hvordan barnehagen vil arbeide med omsorg, danning, lek og læring for å fremme barns allsidige utvikling i samarbeid og forståelse med barnas hjem. Den er derfor først og fremst et arbeidsverktøy for ansatte i barnehagen, og viser hvilke verdier og holdninger vi handler etter. I tillegg viser vi i årsplanen hvordan det pedagogiske innholdet skal følges opp, dokumenteres og vurderes. Barns muligheter for medvirkning i egen barnehagehverdag synliggjøres i vårt verdigrunnlag. Årsplanen har også som mål å gi foreldre og foresatte innblikk i hvordan vi arbeider. 


I vårt pedagogiske arbeid tar vi utgangspunkt i Rammeplanen (2017) for barnehagen, som gir innsikt i barnehagens mandat og ansvarsområder. Rammeplanen er bygd opp av sju fagområder: 


Alle barn skal oppleve en progresjon i erfaring, kunnskap, muligheter, formidling, aktiviteter og forståelse tilpasset sitt ståsted for hvert fagområde gjennom barnehagetiden. Barnehagens pedagogiske arbeid skal være tilpasset og i forståelse med barnets utvikling, lek og læring. 

Naturbilde av trær og røtter

Barnehageloven § 1 formål, 1.ledd omfavner det
Nardosletta barnehager skal stå for: 

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk  arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er i forankret i menneskerettighetene. Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger. 

Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi.

Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende, og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.