Kurssikuvaukset

Kurssit on jaoteltu aineittain siten, että mukana on sekä aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisia kursseja (OPS2005 ja OPS2018) että nuorten perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisia kursseja (OPS2016 (=OPS2014)). Kaikki kurssit ovat valittavissa oppilaiden opiskeltaviksi. Kurssin nimeä klikkaamalla pääset tarkastelemaan kurssia Muikussa.

Päivitetty 23.9.2020

Äidinkieli - Suomen kieli ja kirjallisuus

äi1 Suomen kielen ja kirjallisuuden perusteet (OPS2018)

Kurssin sisällöissä keskitytään vahvistamaan tekstien tuottamisen ja tulkitsemisen perustaitoja. Kurssilla työskennellään erilaisissa viestintäympäristöissä ja samalla monipuolistetaan suullisia ja kirjallisia viestintätaitoja. Kurssin aikana opitaan oman tekstin rakentamiseen liittyvät perusasiat, harjoitellaan tekstin tuottamista vaiheittain sekä annetaan ja vastaanotetaan palautetta tekstien tuottamisen eri vaiheissa. Samalla paneudutaan erilaisten tekstien erittelyyn ja arviointiin sekä syvennetään tekstin ymmärtämisen strategioita: sisällön ennustaminen, ydinajatusten tiivistäminen, päätelmien ja kysymysten teko ja tiedon suhteuttaminen muuhun tietopohjaan. Perehdytään tiedonhaun vaiheisiin, erilaisiin tietolähteisiin ja niiden luotettavuuden arviointiin. Keskeisenä sisältönä on myös yleiskielen hallinnan vahvistaminen. Tutustutaan lyhyisiin kaunokirjallisiin teksteihin oman lukukokemuksen näkökulmasta. Numeroarviointi.

äi2 Monimuotoiset tekstit (OPS2018)

Kurssilla vahvistetaan ja syvennetään monimuotoisten tekstien tulkinnan taitoja tutustumalla eri tekstilajeihin. Elämyksellisen lukemisen, kuuntelemisen ja katselemisen lisäksi tutustutaan erittelevään, tulkitsevaan ja kriittiseen lukutapaan. Samalla harjoitellaan erilaisia ja eri tilanteisiin sopivia ilmaisun keinoja. Harjaannutaan ottamaan kantaa ja perustelemaan ajatuksia niin suullisesti kuin kirjallisestikin. Erilaisten tekstien avulla harjoitellaan lähteiden käyttöä, arviointia ja niihin viittaamista. Numeroarviointi.

äi3 Tekstien tuottaminen ja tulkitseminen (OPS2018)

Opiskelijan lukutaitoa ja tekstien tulkitsemisen taitoja syvennetään tutkimalla erilaisia tekstejä eri muodoissaan. Tekstien tulkinnassa tarvittavien käsitteiden käyttöä lisätään. Luettuun myös eläydytään ja jaetaan lukukokemuksia muille. Tutustutaan monimuotoisiin eritteleviin, pohtiviin, kantaa ottaviin ja ohjaaviin teksteihin ja niiden keskeisiin kielellisiin piirteisiin. Tuotetaan tekstejä eri muodoissaan: kielellisinä, visuaalisina, audiovisuaalisina ja verkkoteksteinä. Samalla perehdytään tekstien tavoitteisiin ja arviointikriteereihin sekä harjaannutaan antamaan ja vastaanottamaan palautetta tekstin tuottamisen eri vaiheissa. Kurssilla harjoitellaan myös puheen ja kokonaisilmaisun erilaisia keinoja esimerkiksi valmistelluissa puhe-esityksissä. Harjoitellaan arvioimaan omaa vuorovaikutustaitoa ja viestintätapaa sekä havaitsemaan kehittämiskohteita tällä osa-alueella. Numeroarviointi.

äi3 - Argumentointi ja vaikuttamaan pyrkivät tekstit (8. luokka, OPS2016)

Kurssilla harjoitellaan oman mielipiteen ilmaisua ja sen perustelemista. Lisäksi saat eväitä erilaisten vaikuttavien tekstien tulkintaan ja niiden taustalla vaikuttavien motiivien ymmärtämiseen. Pääset neuvottelemaan ja väittelemään, tutustumaan arvosteluihin, vaikuttamaan pyrkiviin nettiteksteihin ja mainontaan. Tällä kurssilla myös luet kirjan.

äi4 Kieli ja kulttuuri (OPS2018)

Kurssilla vahvistetaan edelleen erilaisten tekstilajien hallintaa. Kurssin aikana perehdytään erityisesti suomalaisen kirjallisuuden vaiheisiin ja teemoihin eri aikoina. Samalla opiskelija tutkii kirjallisuuden, kulttuuriperinnön ja taiteen yhteyttä ympäröivään yhteiskuntaan. Niin ikään tutustutaan kielessä ja kulttuurissa tapahtuneisiin muutoksiin. Tutustumalla kotimaiseen kirjallisuuteen ja kulttuuriin, suomen kieleen ja sen sukukieliin ja toisaalta monikieliseen nyky-Suomeen vahvistetaan opiskelijan omaa kielellistä ja kulttuurista identiteettiä. Monipuolisten tekstien ja harjoitusten avulla lisätään tietoisuutta tekstien tyylistä, sävyistä ja rakenteista. Samalla opitaan huomaamaan omat mahdollisuudet viestijänä. Kirjalliset ja suulliset harjoitukset avaavat opiskelijan tietoisuutta viestinnän tehtävästä ja merkityksestä. Numeroarviointi.

äi5 Puhe- ja vuorovaikutustaidot (OPS2018)

Kurssilla vahvistetaan opiskelijan viestintätaitoja. Harjoituksia tehdään niin yksin kuin ryhmässäkin. Tavoitteena on rohkaista opiskelijaa havainnoimaan omaa viestintäänsä ja kehittämään sitä. Ryhmäharjoituksissa kehitetään kuuntelemisen, keskustelun, mielipiteiden perustelun ja vastavuoroisen viestinnän taitoja. Samalla vahvistetaan opiskelijan kykyä toimia ryhmässä. Yksilöllisissä esiintymistilanteissa opiskelijaa rohkaistaan olemaan yleisön edessä, nauttimaan esiintymisestä ja näkemään mahdollisuutensa monipuolisesti viestivänä aktiivisena kansalaisena. Harjaannutaan käyttämään kieltä eri tilanteiden vaatimalla tavalla ja soveltamaan puhutun kielen erilaisia tyylejä, sävyjä ja rakenteita. Numeroarviointi.

äi5 - Suomalaisuus - kieli, kulttuuri ja kirjallisuus (9. luokka, OPS 2016)

Kurssin tavoitteena on auttaa oppilasta pohtimaan äidinkielen merkitystä sekä tiedostumaan omasta kielellisestä ja kulttuurisesta identiteetistään. Lisäksi oppilasta ohjataan syventämään kielitietoisuuttaan ja kiinnostumaan kielen ilmiöistä sekä tunnistamaan kielen eri rekistereitä. Oppilas ohjataan myös tutustumaan Suomen kielelliseen monimuotoisuuteen, suomen kielen taustaan ja sen erityispiirteisiin. Lisäksi oppilasta kannustetaan avartamaan kirjallisuus- ja kulttuurinäkemystään. Kurssin tavoitteena on tutustuttaa oppilasta myös kirjallisuuden historiaan ja nykykirjallisuuteen.

äi6 - Kohti monipuolisia tekstitaitoja (9. luokka, OPS2016)

Kurssin tavoitteena on kannustaa oppilasta syventämään viestijäkuvaansa niin, että hän oppii havainnoimaan omaa viestintäänsä, tunnistamaan vahvuuksiaan sekä kehittämisalueitaan erilaisissa, myös monimediaisissa, viestintäympäristöissä. Oppilaalle tarjotaan monipuolisia mahdollisuuksia valita, käyttää, tulkita ja arvioida monimuotoisia kaunokirjallisia, asia- ja mediatekstejä. Oppilasta myös ohjataan kehittämään erittelevää ja kriittistä lukutaitoa, tekemään havaintoja teksteistä ja tulkitsemaan niitä tarkoituksenmukaisia käsitteitä käyttäen sekä vakiinnuttamaan ja laajentamaan sana- ja käsitevarastoaan. Oppilasta ohjataan edistämään kirjoittamisen sujuvoittamista ja vahvistamaan tieto- ja viestintäteknologian käyttötaitoa tekstien tuottamisessa sekä syventämään ymmärrystä kirjoittamisesta viestintänä ja vahvistamaan yleiskielen hallintaa antamalla tietoa kirjoitetun kielen konventioista. (Valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteet 2014)

s2 - Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus

s21 Opiskelutaitojen vahvistaminen (OPS2018)

Kurssilla vahvistetaan eri aineiden opiskelussa tarvittavia opiskelustrategioita. Tutustutaan oppikirjatekstin rakenteeseen, harjoitellaan etsimään tekstistä ydinasiat ja referoimaan niitä suullisesti ja kirjallisesti. Harjoitellaan muistiinpanojen tekemistä. Tutustutaan erilaisiin koetyyppeihin ja kysymysmalleihin ja harjoitellaan vastaamaan niihin. Numeroarviointi.

s22 Luonnontieteen tekstit tutummiksi (OPS2018)

Kurssilla tuetaan luonnontieteellisen alan kielen lukemisen, kirjoittamisen, kuuntelemisen ja puhumisen taitoja. Syvennetään opiskelun kannalta merkityksellisten tekstien monipuolista lukemista ja tulkintaa. Luetaan maantiedon, biologian, fysiikan ja kemian lyhyitä tekstejä ja tutustutaan niiden tiedonalojen kieleen. Laaditaan omia lyhyitä tietotekstejä kuten määritelmiä, selostuksia ja tiivistelmiä. Numeroarviointi.

s23 Yhteiskunnallisten aineiden tekstit tutummiksi (OPS2018)

Kurssilla tuetaan yhteiskunnallisen alan kielen lukemisen, kirjoittamisen, kuuntelemisen ja puhumisen taitoja. Syvennetään opiskelun kannalta merkityksellisten tekstien monipuolista lukemista ja tulkintaa. Luetaan historian ja yhteiskuntaopin tekstejä ja tutustutaan niiden tiedonalojen kieleen. Laaditaan omia lyhyitä tietotekstejä kuten lyhyitä esseevastauksia. Numeroarviointi.

s24 Median tekstejä ja kuvia (OPS2018)

Tutustutaan digitaalisiin teksteihin ja arvioidaan niitä lähdekriittisesti. Pohditaan, millaiset tekstit ovat luotettavia lähteitä esimerkiksi esitelmään. Tutustutaan tekstien käyttämiseen oman tekstin pohjana ja opetellaan lainaamaan ja referoimaan muiden kirjoittamaa tekstiä. Harjoitellaan käyttämään lähteitä sekä kirjoittamaan lähdeviitteitä. Tarkastellaan erilaisia uutiskuvia ja mainoskuvia ja niiden tavoitteita. Numeroarviointi.

s25 Tiedonhankintataitojen syventäminen (OPS2018)

Vahvistetaan tieto- ja viestintäteknologian käyttötaitoja tiedonhankinnassa, oppimisessa ja oman oppimisen arvioinnissa. Harjoitellaan graafien, karttojen, tilastojen ja simulaatioiden lukutaitoa ja tulkintaa. Tehdään tiedonhankintaa liittyviä harjoituksia ja hyödynnetään koulun oppimisympäristöjä. Numeroarviointi.

s27 Mielipiteen ilmaiseminen ja perusteleminen (OPS2018)

Kurssilla harjoitellaan mielipiteen ilmaisemista ja argumentointia erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Tutustutaan erilaisiin mielipideteksteihin ja opitaan niiden avulla käyttämään argumentointiin liittyviä fraaseja ja ilmauksia, tuttavallisuuden ja muodollisuuden ilmaisemista, modaalisuutta, mielipiteen vahvistamisen ja pehmentämisen keinoja sekä argumentointia. Kirjoitetaan mielipideteksti ja laaditaan oma puhe-esitys. Harjoitellaan prosessikirjoittamista. Numeroarviointi.

s28 Kaunokirjalliset tekstit tutuiksi (OPS2018)

Kurssilla tutustutaan kaunokirjallisuuden eri lajeihin sekä tekstien kielellisiin piirteisiin. Luetaan kaunokirjallisia tekstejä ja tutustutaan niiden tekstilajipiirteisiin. Käsitellään muutamia kaunokirjallisia tekstejä syventäen, esim. novelleja, kertomuksia ja runoja. Opiskelijaa aktivoidaan omaehtoiseen lukemiseen ja kirjaston käyttöön. Kirjoitetaan oma satu tai kertomus ja oma runo. Numeroarviointi.

s29 Kulttuurinen moninaisuus - moninainen kulttuuri (OPS2018)

Kurssilla tutustutaan lisää kirjallisuuteen, teatteriin, kuvataiteeseen ja/tai muihin taidemuotoihin. Tarkastellaan yhtä taideteosta monipuolisesti ja kirjoitetaan oma arvostelu siitä. Vahvistetaan kulttuurisen monimuotoisuuden ymmärrystä vertailemalla opiskelijoiden kulttuurisia kokemuksia. Numeroarviointi.


Toinen kotimainen kieli, ruotsi (B1-oppimäärä)

rub1 Kielitaidon alkeet: Lähtökohtia ruotsin opiskelulle (OPS2018)

Tutustutaan ruotsin opiskeluun. Harjoitellaan itseä koskevien tietojen kertomista ja vaihtamista. Painotetaan ruotsinkielisen puheen havainnointia ja ääntämistä. Opetellaan kielenopiskelutaitoja. Tutustutaan alustavasti ruotsin kielen asemaan Suomessa. Havainnoidaan ruotsin kielen näkymistä arkipäivässä. Numeroarviointi.

rub2 Kielitaidon alkeet: Perusviestintää arkipäivän sosiaalisissa tilanteissa (OPS2018)

Harjoitellaan toimintaa tavanomaisimmissa sosiaalisissa kohtaamistilanteissa (perhe, suku ja ystävät, vapaa-aika). Painotetaan edelleen puhumista ja ääntämistä. Opetellaan kielenopiskelutaitoja ja joidenkin kielitaidon alkuvaiheessa tarvittavien viestintästrategioiden käyttöä. Numeroarviointi.

rub3 Kielitaidon alkeet: Vuorovaikutus asiointitilanteissa (OPS2018)

Harjoitellaan arkipäivän asiointitilanteita ruotsiksi, esimerkiksi kaupassa käynti, matka- ja pääsylippujen osto, jne. Kiinnitetään huomiota tilanteeseen sopivaan kielenkäyttöön ja ruotsin kielen alueelliseen painottumiseen Suomessa. Numeroarviointi.

rub4 Kielitaidon alkeet: Selviytyminen muodollisemmista tilanteista (OPS2018)

Opetellaan käyttämään ruotsia työelämään liittyvissä yhteyksissä sekä erilaisissa muodollista kielenkäyttöä ja kulttuurista osaamista edellyttävissä tilanteissa. Tutustutaan myös kohteliaisiin tapoihin viestiä vaativammissa sosiaalisissa tilanteissa kuten ihmisen elinkaareen liittyvissä juhlissa ja tilaisuuksissa. Numeroarviointi.

rub5 Kielitaidon alkeet: Palvelu- ja viranomaistilanteet (OPS2018)

Harjoitellaan toimimista vaativammissa palvelutilanteissa, kuten terveydenhoito, työnhaku, koulutus, asiointi virastoissa, jne. Numeroarviointi.

rub5 - Elämää Pohjoismaissa (9.luokka, OPS2016)

Ruotsin viidennellä kurssilla tutustutaan elämään Pohjoismaissa. Kurssin aihepiirejä ovat ympäristö ja kierrätys, sosiaalinen media sekä Pohjoismaat. Kurssilla harjoitellaan puhumista, puheen ymmärtämistä ja lukemista sekä kirjoittamista kurssin aihepiireistä. Rakenneasioista käsitellään infinitiivi, sivulauseen sanajärjestys, man- ja det-rakenteet sekä adjektiivien vertailu.

rub6 Kielitaidon alkeet: Ajankohtaiset ilmiöt (OPS2018)

Hankitaan tietoa ja harjoitellaan vaihtamaan ajatuksia erilaisista ajankohtaisista asioista ja ilmiöistä. Hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan ruotsinkielisiä vaikeustasoltaan sopivia medioita tai muita lähteitä. Numeroarviointi.

rub6 - Opiskelu, työ ja toimeentulo (9. luokka, OPS2016)

Ruotsin kuudennella kurssilla aihepiireinä ovat opiskelu, työ, raha ja tulevaisuuden haaveet. Kurssilla harjoitellaan puhumista, puheen ymmärtämistä ja lukemista sekä kirjoittamista kurssin aihepiireistä. Rakenneasioista käsitellään apuverbit, paikan- ja ajanilmaukset, verbien taivutus ja aikamuodot, pronominit någon ja ingen sekä konditionaali eli -isi-muoto.

Vieras kieli, englanti (A-oppimäärä)

ena1 Kehittyvä kielitaito: Työelämässä toimiminen ja muita muodollisia tilanteita (OPS2018)

Opetellaan käyttämään englantia työelämään liittyvissä yhteyksissä sekä erilaisissa muodollista kielenkäyttöä edellyttävissä tilanteissa. Tutustutaan myös kohteliaisiin tapoihin viestiä vaativammissa sosiaalisissa tilanteissa kuten ihmisen elinkaareen liittyvissä juhlissa ja tilaisuuksissa. Samalla tutustutaan seuraaviin perusrakenteisiin: aikamuodot (imperfekti, perfekti, pl.perfekti) ja kysymyslauseet. Painotetut tavoitteet (T1, T2). Numeroarviointi.

ena2 Kehittyvä kielitaito: Palvelu- ja viranomaistilanteet ja osallistuva kansalainen (OPS2018)

Harjoitellaan toimimista vaativammissa palvelutilanteissa, kuten terveydenhoidossa ja viranomaisten kanssa asioimisessa. Tarkastellaan yhteiskunnallista osallistumista ja vaikuttamista sekä yhteisöissä toimimista. Harjoitellaan näissä yhteyksissä vaadittavaa kielitaitoa. Samalla opiskellaan kestopreesens sekä tutustutaan muihin kestoaikamuotoihin, kerrataan persoonapronominit, indefiniittipronominit sekä ajanilmaukset. Painotetut tavoitteet (T3, T4). Numeroarviointi.

ena3 Kehittyvä kielitaito: Kertomuksia minusta ja ympäristöstäni (OPS2018)

Käsitellään asumista erilaisissa ympäristöissä ja tehdään havaintoja lähiympäristöstä ja sen ilmiöistä. Opetellaan viestimään omasta taustasta ja kertomaan omia tarinoita. Pohditaan arjesta nousevia kysymyksiä ja tilanteita. Opetuksessa painottuu suullinen vuorovaikutus.

Samalla tutustutaan seuraaviin rakenteisiin: substantiivit (artikkelit, monikot), adjektiivien ja adverbien vertailu. Painotetut tavoitteet (T5, T8). Numeroarviointi.

ena4 Kehittyvä kielitaito: Ajankohtaiset ilmiöt (OPS2018)

Käsitellään erilaisia ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä, kuten yhteiskunnalliset tapahtumat ja muuttuva maailma ottaen huomioon opiskelijoiden erilaiset taustat. Opetuksessa painottuu kirjallinen vuorovaikutus. Kurssilla voidaan hyödyntää myös sopivantasoisia medioita ja muita lähteitä tiedon hakemisessa ja ilmiöistä keskustellessa. Samalla tutustutaan seuraaviin rakenteisiin: epäsuora esitys sekä kerrataan prepositioiden käyttöä. Painotetut tavoitteet (T6, T7). Numeroarviointi.

ena5 Kulttuurikohtaamisia (OPS2018)

Tutustutaan erilaisiin kulttuuri-ilmiöihin ja vapaa-ajanviettotapoihin, esimerkiksi harrastuksiin, jaetaan kokemuksia ja pohditaan niitä. Samalla tutustutaan konditionaaleihin ja ehtolauseisiin. Painotetut tavoitteet (T8, T10). Numeroarviointi.

ena6 Globaalienglanti (OPS2018)

Tutustutaan englannin asemaan lingua francana ja useiden maiden virallisena kielenä. Tarkastellaan englanninkielisten maiden elämäntyylejä ja kulttuureja. Pohditaan englannin kieleen, sen variantteihin ja asemaan liittyviä ilmiöitä sekä mahdollisuuksien mukaan arvoja suhteessa Suomen ja maailman monikielisyyteen. Samalla tutustutaan britti- ja amerikanenglannin eroihin, idiomaattisiin ilmauksiin sekä opiskellaan relatiivipronominien käyttöä. Painotetut tavoitteet (T7, T9). Numeroarviointi.

ena6 - Työelämässä (9.luokka, OPS2016)

Tällä kurssilla opetellaan käyttämään englantia työelämään liittyvissä yhteyksissä sekä erilaisissa muodollista kielenkäyttöä edellyttävissä tilanteissa. Kurssilla harjoitellaan suullista ja kirjallista viestintää, luetun- ja kuullunymmärtämistä sekä laajennetaan aiheeseen liittyvää sanavarastoa. Kielioppiasioista kerrataan aikamuotoja ja opetellaan passiivi.

ena7 Liikkuvuus ja kansainvälisyys (OPS2018)

Opiskellaan liikkumisessa ja kansainvälisissä kontakteissa tarvittavaa kieltä ja tutustutaan niihin liittyviin toimintaympäristöihin. Harjoitellaan käyttämään englantia erilaisissa yhteyksissä, kuten yhteydenpidossa ulkomaille, maasta muutossa, matkailussa tai kansainvälisten järjestöjen toiminnassa. Samalla tutustutaan seuraaviin rakenteisiin: passiivi ja artikkelinkäytön erityistapaukset. Painotetut tavoitteet (T8, T10). Numeroarviointi.

ena7 - Vuorovaikutus yhteisöissä ja palvelutilanteissa (9. luokka, OPS2016)

Kurssin aiheita ovat palvelu- ja viranomaistilanteet sekä osallistuva kansalainen. Kielioppiaiheina käsitellään infinitiivi ja ing-muoto sekä kerrataan artikkeleiden käyttöä ja ajanilmauksia.

ena8 Avaimet elinikäiseen kieltenopiskeluun (OPS2018)

Pohditaan ja tarkastellaan opiskelijoiden jatkosuunnitelmia ja tulevaisuudessa tarvittavia taitoja ja tietoa. Lisäksi opiskelija voi laatia oman kielitaidon portfolion, jonka avulla kehittää kielitaitoaan, kartoittaa oman kielitaitonsa tasoa sekä arvioi kielenopiskelu- ja vuorovaikutustaitojaan. Vaihtoehtoisesti portfoliota voidaan ryhtyä kokoamaan aiempien kurssien kuluessa. Samalla kerrataan aiemmin opittuja rakenteita sekä tutustutaan infinitiiveihin ja ing-muotoihin. Painotetut tavoitteet (T1, T7). Numeroarviointi.

ena8 - Ympäristö ja yhteiskunta (9. luokka, OPS2016)

Kurssin aiheita ovat erilaiset ajankohtaiset asiat ja ilmiöt, kuten uutiset, ympäristö, veden puute, matkustaminen, sosiaalinen media sekä 2000-luvun keksinnöt. Kielioppiaiheina käsitellään epäsuora kerronta sekä adjektiivien ja adverbien käyttö.

ena9 Peruskoulun niveltävä kurssi 1 (OPS2018)

Kerrataan alkuvaiheen opintojen englannin sisältöjä, kuten itsestä ja omasta lähipiiristä kertomista. Huomiota kiinnitetään kielen perusrakenteisiin, ääntämissääntöihin sekä puheen ymmärtämiseen. Rakenteista käsitellään mm.persoonapronomineja ja preesens (toteamus-, kielto- ja kysymyslauseet). Painotetut tavoitteet (T1, T2). Numeroarviointi.

ena10 Peruskoulun niveltävä kurssi 2 (OPS2018)

Kerrataan alkuvaiheen opintojen englannin sisältöjä, kuten arkipäivän sosiaalisissa tilanteissa toimimista ja vuorovaikutustilanteita asiointitilanteissa sekä omasta ympäristöstä kertomista. Huomiota kiinnitetään kielen perusrakenteisiin, ääntämissääntöihin sekä puheen ymmärtämiseen. Rakenteista käsitellään mm. imperfektin perusteet, persoonapronomineja ja substantiivien monikko ja omistusmuoto. Painotetut tavoitteet (T1, T3). Numeroarviointi.


Matematiikka

ma1 Luvut ja laskutoimitukset I (OPS2018)

Lukualuetta laajennetaan ja harjoitellaan laskutoimituksia reaalilukujen joukossa. Vahvistetaan opiskelijoiden kokonaislukujen peruslaskutoimitusten ymmärtämistä. Syvennetään vastaluvun käsitettä ja opitaan käänteisluku. Perehdytään lukujen jaollisuuteen ja jaetaan lukuja alkutekijöihin. Numeroarviointi.

ma2 Luvut ja laskutoimitukset II (OPS2018)

Syvennetään desimaalilukujen laskutoimituksien osaamista. Vahvistetaan ymmärrys tarkan arvon ja likiarvon erosta sekä perehdytään pyöristämissääntöihin. Vahvistetaan laskutaitoa murtoluvuilla ja opitaan murtoluvun kertominen ja jakaminen murtoluvulla. Harjoitellaan potenssilaskentaa eksponenttina kokonaisluvut. Opitaan neliöjuuren käsite ja käytetään neliöjuurta laskutoimituksissa. Varmistetaan prosentin käsitteen ymmärrys. Numeroarviointi.

ma3 Lausekkeet (OPS2018)

Harjoitellaan muodostamaan lausekkeita ja sieventämään niitä. Perehdytään muuttujan käsitteeseen ja lausekkeen arvon laskemiseen. Harjoitellaan potenssilausekkeiden sieventämistä. Tutustutaan polynomin käsitteeseen sekä harjoitellaan polynomien yhteen-, vähennys- ja kertolaskua. Numeroarviointi.

ma4 Yhtälöt (OPS2018)

Perehdytään tuntemattoman käsitteeseen. Muodostetaan ja ratkaistaan ensimmäisen asteen yhtälöitä. Yhtälöpareja ratkaistaan algebrallisesti. Tutustutaan suoraan ja kääntäen verrannollisuuksiin. Verrantoa käytetään tehtävien ratkaisussa. Tutustutaan epäyhtälöihin ja ratkaistaan niitä. Muodostetaan ja ratkaistaan vaillinaisia toisen asteen yhtälöitä. Numeroarviointi.

ma4 Yhtälöt (8. luokka, OPS2016)

Perehdytään tuntemattoman käsitteeseen. Muodostetaan ja ratkaistaan ensimmäisen asteen yhtälöitä. Yhtälöpareja ratkaistaan algebrallisesti. Tutustutaan suoraan ja kääntäen verrannollisuuksiin. Verrantoa käytetään tehtävien ratkaisussa. Tutustutaan epäyhtälöihin ja ratkaistaan niitä. Muodostetaan ja ratkaistaan vaillinaisia toisen asteen yhtälöitä.

ma5 Geometria (OPS2018)

Vahvistetaan peruskäsitteiden osaaminen. Tutkitaan suoriin, kulmiin ja monikulmioihin liittyviä ominaisuuksia. Vahvistetaan yhdenmuotoisuuden ja yhtenevyyden käsitteiden ymmärtämistä. Harjoitellaan geometrista konstruointia. Opitaan kehä- ja keskuskulma sekä tutustutaan Thaleen lauseeseen. Lasketaan monikulmioiden piirejä ja pinta-aloja. Harjoitellaan laskemaan ympyrän pinta-ala, kehän ja kaaren pituus sekä sektorin pinta-ala. Varmennetaan ja laajennetaan mittayksiköiden ja yksikkömuunnosten hallintaa. Numeroarviointi.

ma5 Geometria (8.luokka, OPS2016)

Laajennetaan pisteen, viivan, janan, puolisuoran, suoran ja kulman käsitteiden ymmärtämistä. Tutkitaan suoriin, kulmiin ja monikulmioihin liittyviä ominaisuuksia. Vahvistetaan yhdenmuotoisuuden ja yhtenevyyden käsitteiden ymmärtämistä. Harjoitellaan geometrista konstruointia. Opitaan kehä- ja keskuskulma sekä tutustutaan Thaleen lauseeseen. Lasketaan monikulmioiden piirejä ja pinta-aloja. Harjoitellaan laskemaan ympyrän pinta-ala, kehän ja kaaren pituus sekä sektorin pinta-ala. Varmennetaan ja laajennetaan mittayksiköiden ja yksikkömuunnosten hallintaa.

ma6 Prosentit (OPS2018)

Lasketaan prosenttiosuuksia ja prosenttiluvun osoittamia määriä kokonaisuuksista. Lisäksi opitaan laskemaan muuttunut arvo, perusarvo sekä muutos- ja vertailuprosentti. Tutustutaan klassiseen ja tilastolliseen todennäköisyyslaskentaan sekä syvennetään taitoa laskea erilaisten vaihtoehtojen lukumääriä. Numeroarviointi.

ma7 Funktiot ja tilastot (OPS2018)

Perehdytään funktion käsitteeseen. Piirretään suoria ja paraabeleja koordinaatistoon sekä tutkitaan niitä. Opitaan suoran kulmakertoimen ja vakiotermin käsitteet. Määritetään funktioiden nollakohtia. Yhtälöpareja ratkaistaan graafisesti. Vahvistetaan keskiarvon ja tyyppiarvon ymmärtäminen sekä määritetään frekvenssejä ja suhteellisia frekvenssejä sekä mediaaneja. Tutustutaan hajonnan käsitteeseen. Harjoitellaan aineiston keräämistä, jäsentämistä, esittämistä ja analysointia. Numeroarviointi.

ma8 Geometria ja trigonometria (OPS2018)

Sovelletaan Pythagoraan lausetta, Pythagoraan lauseen käänteislausetta ja trigonometrisia funktioita suorakulmaiseen kolmioon. Tutkitaan kolmiulotteisia kappaleita konkreettien mallien ja tieto- ja viestintäteknologian avulla. Lasketaan pallojen, lieriöiden ja kartioiden pinta-aloja ja tilavuuksia. Numeroarviointi.

Biologia

bi1 Mitä elämä on? (OPS2018)

Kurssilla keskitytään tutkimaan elämän perusilmiöitä biologialle tyypillisin tutkimusmenetelmin. Eliökunnan rakenteeseen ja monimuotoisuuteen sekä erilaisiin ekosysteemeihin perehdytään vertailemalla eliöiden rakenteita, elintoimintoja ja elinympäristöjä. Tutustutaan myös perinnöllisyyden ja evoluution perusteisiin. Lisäksi pohditaan kestävän elämäntavan merkitystä. Numeroarviointi.

bi3 Ihminen (OPS2018)

Kurssilla tutustutaan ihmiskehon toimintaan. Kurssilla perehdytään ihmiskehon rakenteeseen, elintoimintoihin ja säätelyjärjestelmiin. Kurssilla tutustutaan myös perimän ja ympäristön vaikutukseen siinä millaisiksi kehitymme sekä käsitellään elintapojen yhteyttä ihmiskehon toimintaan. Aiheina ovat solut, luusto ja lihakset, ruuansulatus, verenkiertoelimistö, hengitys, hermosto, aistit, umpieritysjärjestelmä, puolustusjärjestelmä, virtsaneritysjärjestelmä, seksuaalisuus ja lisääntyminen sekä perinnöllisyys. Numeroarviointi.


Maantiede

ge1 Muuttuva maapallo ja kestävä tulevaisuus (OPS2018)

Tarkastellaan oman kotiseudun erityispiirteitä sekä Suomen maisema-alueita. Pyritään tekemään kenttätutkimuksia omassa lähiympäristössä. Osallistutaan oman lähiympäristön viihtyisyyden ja turvallisuuden suunnitteluun ja parantamiseen. Tutkitaan esimerkkien avulla maailman eri alueiden luonnon- ja kulttuurimaisemia. Pohditaan luonnonvarojen riittävyyttä ja kestävää käyttöä. Perehdytään ympäristönmuutoksiin kuten ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen. Pohditaan esimerkkien avulla globalisaation vaikutuksia ja alueellisia kehityskysymyksiä. Numeroarviointi.

ge3 Maapallo ihmisen elinympäristönä (OPS2018)

Tällä kurssilla kurkistetaan eri kulttuureihin, ihmisten elämään, asumiseen ja elinkeinoihin Suomessa, Euroopassa ja eri puolilla maailmaa. Tarkastellaan puhdasta ilmaa, vettä ja ravintoa, niiden esiintymistä ja kestävää käyttöä. Lisäksi selvitetään miten ympäristö vaikuttaa elinkeinoihin, asumiseen ja muuhun ihmisen toimintaan. Lopuksi vielä käsitellään ihmisoikeuksia ja hyvän elämän edellytyksiä maapallon eri osissa. Numeroarviointi.

ge4 Eurooppa (OPS2018)

Tällä kurssilla syvennytään Euroopan maanosaan. Lisäksi tutustutaan yhteen maantieteelliseen tutkimusnäkökulmaan, aluetutkimukseen. Eurooppaan tutustuminen aloitetaan rajaamalla se kartalle. Seuraavaksi käydään läpi Euroopassa vallitsevat luonnonolot, tutustutaan Euroopan väestöön ja lopuksi lähdetään matkalle Euroopan ympäri. Keskeisiä sisältöjä ovat Euroopan karttakuvan, luonnonolojen, maiseman ja ihmisen toiminnan peruspiirteet ja niiden vuorovaikutus Euroopan eri alueilla sekä Euroopan ympäristö- ja kehityskysymykset. Numeroarviointi.

Fysiikka

fy1 Fysiikka omassa elämässä ja elinympäristössä (OPS2018)

Sisältöjä valitaan siten, että oman elämän ja paikallisen toimintaympäristön ilmiöitä pohditaan erityisesti terveyden ja turvallisuuden näkökulmista. Sisältöjä valitaan myös kodin sähköturvallisuuteen liittyen. Joihinkin lämpöilmiöihin syvennytään kvalitatiivisella tasolla. Tutustutaan energiakäsitteeseen ja energian säilymisen periaatteeseen. Tutustutaan sähkömagneettisen ja hiukkassäteilyn lajeihin. Pohditaan fysiikan osaamisen merkitystä jatko-opinnoissa ja eri ammateissa. Tutkimisen taidoissa pääpaino on havainnoinnissa ja havaintojen esittämisessä. Numeroarviointi.

fy2 - Liike ja työ (8.luokka, OPS2016)

Kurssilla tutustutaan liikkeeseen, voimaan, työhön ja energiaan sekä lyhyesti atomin rakenteeseen, radioaktiivisuuteen ja ydinreaktioihin. Kurssilla opitaan energian muodot, yksinkertaiset koneet, joitakin laskukaavoja työhön ja energiaan liittyen, voimanuolien piirtämistä sekä liikekuvaajien laatimista ja tulkintaa. Tutustumme myös termodynamiikan peruslakeihin, suljettuihin ja avoimiin systeemeihin ja energian säilymiseen.

fy3 - Sähkö ja sähkömagnetismi (9. luokka, OPS2016)

Peruskoulun 9. luokan fysiikan kurssi. Kurssin aiheita ovat sähkö, magnetismi, sähkölaitteet ja sähkömagneettinen säteily.

Kemia

ke1 Kemia omassa elämässä ja elinympäristössä (OPS2018)

Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon paikallinen toimintaympäristö ja lähiympäristön tila. Tutustutaan kodin kemikaaleihin ja paloturvallisuuteen. Alkuaineiden ominaisuuksien pohjalta tutustutaan aineen koostumiseen atomeista ja atomin rakenteeseen sekä ioni- ja molekyyliyhdisteisiin. Tutustutaan pitoisuuteen ja happamuuteen arkisten esimerkkien yhteydessä. Tutkitaan olomuotojen muutoksia. Tutustutaan kemian merkkikieleen. Tutkimisen taidoissa pääpaino on havainnoinnissa ja havaintojen esittämisessä. Numeroarviointi.

Terveystieto

te1 Terve elämä (OPS2018)

Sisällöissä tarkastellaan elämää terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisyn näkökulmasta. Opetuksessa käsitellään elämänkulun, ihmis- ja perhesuhteiden, seksuaaliterveyden sekä ihmisen kasvun ja kehityksen yleisiä tunnuspiirteitä, monimuotoisuutta ja henkilökohtaisuutta. Terveyden voimavaroista tarkastellaan mielenterveyttä, hyvinvointia tukevia ympäristöjä ja yhteisöjä sekä mielekästä vapaa-ajan toimintaa. Lisäksi käsitellään turvallisuustaitoja ja -valmiuksia, ensiaputaitoja, itsehoitoa sekä tuen ja avun hakemista. Sisältöjä valittaessa otetaan huomioon myös ajankohtaisia terveysilmiöitä, kestävää kulutusta sekä tarkastellaan terveyteen liittyvän tiedon luotettavuutta. Numeroarviointi.

Historia

hi1 Suomen historian käännekohdat (OPS2018)

Tuodaan esiin suomalaisen yhteiskunnan pohjoismaiset juuret. Paneudutaan kulttuurin merkitykseen identiteetin rakentamisessa autonomian aikana. Perehdytään Suomen itsenäistymisprosessiin ja valtiolliseen kehitykseen. Hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisen ja elinkeinorakenteen muutoksen kautta käydään läpi arkielämän historiaa ja tämän päivän juuria. Linkitetään sisältöjä yleisen historian viitekehykseen sopivissa yhteyksissä. Numeroarviointi.

hi3 - Suurten sotien aika (8. luokka, OPS2016)

Tällä kurssilla käsitellään ihmiskunnan historian tuhoisimpia sotia: ensimmäistä maailmansotaa (1914–1918) ja toista maailmansotaa (1939–1945). Lisäksi kurssilla käsitellään sotien välistä aikaa Euroopassa (1918–1939) ja kylmäksi sodaksi (1947–1991) kutsuttua ajanjaksoa. Kylmän sodan aikana Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton suhteet olivat niin huonot, että kolmannen maailmansodan uhka oli koko ajan läsnä.

hi4 - Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ja nykyisen maailmanpolitiikan historia (8. luokka, OPS2016) - tulossa

Yhteiskuntaoppi

yh1 Yhteiskuntajärjestelmä sekä julkiset palvelut (9.luokka, OPS2016)

Paneudutaan tärkeimpiin julkisiin palveluihin (kuten Kela, terveyspalvelut, koulutuspalvelut ja TE-toimisto) sekä viranomaisten toimintaan niin, että opiskelija osaa käyttää itselleen tarkoituksenmukaisia palveluita. Perehdytään Suomen yhteiskuntajärjestelmään ja poliittiseen järjestelmään. Tutustutaan talouden peruskäsitteisiin ja ilmiöihin sekä käydään läpi esimerkkejä peruslainsäädännöstä, kuten perustuslaki, tasa-arvolaki, yhdenvertaisuuslaki, lastensuojelulaki sekä yksilön oikeudet ja velvollisuudet. Numeroarviointi.

yh2 Työelämän tuntemus ja oma talous (9.luokka, OPS2016)

Perehdytään oman talouden suunnittelun perusteisiin sekä tutustutaan lähiympäristön yrityksiin ja muihin palveluiden tuottajiin. Tutustutaan yhteiskunnan tarjoamiin kouluttautumis- ja uramahdollisuuksiin sekä yrittäjyyteen. Käydään läpi työelämän perustaitoja ja -tapoja. Perehdytään työtä koskevaan lainsäädäntöön työntekijän näkökulmasta. Tarkastellaan kuluttajan oikeuksia ja velvollisuuksia sekä tutustutaan kestävän kulutuksen periaatteisiin. Numeroarviointi.

Uskonto, evankelisluterilainen

ue1 Uskonnot maailmassa (OPS2018)

Opetuksessa käsiteltäviä teemoja ovat uskonnon synty, monimuotoisuus ja suhde muihin uskontoihin. Opetuksessa perehdytään keskeisiin opiskeltavan uskonnon juuriin, lähteisiin, oppiin, opetuksiin, levinneisyyteen ja vaikutuksiin sekä eri uskontoihin, katsomuksiin ja uskonnottomuuteen Suomessa ja maailmalla sekä uskontojen kriittiseen tarkasteluun. Kurssin sisällöissä tulee olla maailmankatsomuksia yhdistävää eettisten elementtien käsittelyä. Tärkeitä sisältöjä ovat opiskeltavan uskonnon kulttuurivaikutukseen liittyvät aiheet. Sisällöissä tulee näkyä opiskeltavan uskonnon ja muiden uskontojen ja katsomusten keskeiset eettiset periaatteet sekä YK:n Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus ja ihmisoikeuksien toteutuminen maailmassa. Valittavien sisältöjen tulee auttaa opiskelijaa ymmärtämään uskontojen näkymistä mediassa ja sen kriittistä arviointia ja uskontojen välistä vuorovaikutusta ja dialogia. Numeroarviointi.

ue3 - Hyvä elämä (9. luokka, OPS2016)

Tämä uskonnon kurssi käsittelee etiikkaa. Etiikka tarkoittaa sen pohtimista ja tutkimista, mikä on oikein ja mikä väärin, sekä millaista on hyvä elämä. Etiikka on filosofian oppiala, mutta se liittyy kiinteästi myös uskontoihin, sillä kaikissa uskonnoissa on käsityksiä hyvästä ja pahasta. Kurssilla perehdytään etiikan peruskäsitteisiin sekä eri katsomusten näkemyksiin joistakin eettisistä kysymyksistä.

Elämänkatsomustieto

et1 Katsomukset ja ihmisoikeudet (OPS2018)

Kurssille valitaan opiskelijoiden kokemusmaailmaan pohjaavia eettisen ajattelun taitoja sekä katsomuksellista yleissivistystä ja arvostelukykyä lisääviä sisältöjä. Kurssin sisältöjen avulla käydään opiskelijoiden maailmankuvan, elämänkatsomuksen ja identiteetin rakentumista tukevia keskusteluja. Perehdytään ihmisarvoon, ihmisoikeuksiin ja yhdenvertaisuuteen. Tutustutaan ihmisoikeuksien kehitykseen ja ihmisoikeusloukkauksiin kuten holokaustiin. Kurssin sisällöiksi otetaan teistisiin ja ateistisiin katsomuksiin nykymaailmassa, esimerkiksi sekulaariin humanismiin, kristinuskoon ja islamiin liittyviä teemoja. Pohditaan katsomusvapauden ja yhdenvertaisuuden toteutumista erilaisissa yhteiskunnissa. Kurssin sisällöt auttavat opiskelijaa ymmärtämään Unescon suojelemaa maailman kulttuuri- ja luonnonperintöä sekä kulttuurin ilmenemistä muun muassa mediassa ja taiteessa. Tarkastellaan kulttuurista moninaisuutta rikkautena, oikeutena ja eettisenä kysymyksenä. Numeroarviointi.

Opintojen ohjaus

ot1 Jatko-opinnot ja ammatinvalinta (OPS2018)

Edistetään opiskelu- ja tiedonhankinta- sekä elämänhallintataitoja. Koulutus- ja työelämätietoutta sekä tietoa yrittäjyydestä hyödynnetään omassa urasuunnittelussa. Tutustutaan Suomen koulutusjärjestelmään ja jatko-opintomahdollisuuksiin. Opitaan käyttämään tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita. Tehdään henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa. Arvioidaan suoritusmerkinnällä.

ot2 Työelämäosaaminen (OPS2018)

Kehitetään taitoa arvioida eri työtehtävissä tarvittavaa osaamista, vuorovaikutus- ja viestintätaitoja. Opitaan löytämään itselle sopivia ammattialoja ja vahvistetaan valmiuksia hakea tietoja vaadittavan osaamisen hankkimisesta perusopetuksen jälkeen. Saadaan kokemuksia erilaisista työtehtävistä, ammatillisista opinnoista ja/tai yrittäjyydestä. Tehdään henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa. Arvioidaan suoritusmerkinnällä.