Lukivaikeus

Mitä lukivaikeus on?

Oikeastaan voitaisiin puhua monikossa lukivaikeuksista. Lukemisen ja kirjoittamisen ongelmat ovat yksilöllisiä. Ne voivat liittyä:

  • äänteiden käsittelyyn aivoissa, siihen kuinka esimerkiksi pystyy kirjoittamaan sanelusta

  • sanojen johtamiseen, lauseiden muodostamiseen ja kieliopilliseen taitoon

  • lukunopeuteen

  • luetun ymmärtämiseen

  • kielen käyttöön eri tilanteissa.

Peruslukutaito opetellaan äänteiden tasolla. Kirjanhahmo ja sitä vastaava äänne yhdistyvät ja äänteistä tulee merkityksellisiä kokonaisuuksia, tavuja ja sanoja. Kun peruslukutaito sujuu, ihminen ei lue kirjain kirjaimelta tai tavu tavulta lauseita vaan sanahahmoja tunnistaen. Va1kka 0sa k1rja1m1sta korvattaisiin numeroilla tai vaikka kirjoiteskessa olisi vihreitä, sanahahmojen kautta ihminen lukee sujuvasti ja löytää vaivatta merkityksen. Tekninen lukutaito on lukemisen kivijalka. Sen varaan kasvaa tarkka ja sujuva lukeminen.

Lukivaikeudessa sujuva, nopea, automatisoitunut lukeminen ei toimi kunnolla. Lukivaikeus on suhteellisen yleistä (5-10 % väestöstä) ja siihen liittyy perinnöllisyyttä. Lukivaikeus ei estä oppimista, mutta vaatii akateemisissa opinnoissa huomiota, koska lukeminen ja kirjoittaminen ovat keskeisiä opiskelumuotoja.

Niilo Mäki Instituutti (NMI) on Suomessa keskeisin lukivaikeuksien tutkimusyksikkö, joka on tuottanut tutkimustiedon lisäksi työkaluja lukivaikeuden tunnistamiseen sekä tukimuotoja.