Metodologies

Enfoc metodòlogic

Preparació de les teves classes en format híbrid

Preparar una assignatura en format híbrid és un repte important. És per això que des del Servei de Qualitat, Aprenentatge i Innovació et volem presentar idees i pautes d'enfocament metodològic que et podran ser d'utilitat.

Masterclass online

Disseny d'una assignatura

Dissenyar una assignatura no és fàcil. L'SQAI ha creat una Masterclass online pel professorat del TecnoCampus on podrà trobar tots els consells i guies per dissenyar una assignatura.

Plantejament general de l'assignatura

Per plantejar la teva assignatura híbrida has de fer èmfasi en quatre aspectes:

Objectius d'aprenentatge

Cal definir què és el que han d’aprendre els estudiants al llarg de l’assignatura.

Activitats

Tingues en compte la càrrega de treball que implica un crèdit ECTS a l’hora de plantejar les activitats (1 ECTS equival a 25 hores de treball).

Avaluació

Aliniar el sistema d'avaluació i el feedback pot contribuir a l'assoliment dels objectius d'aprenentatge.

Alumnat

És important conèixer les bé el nostre alumnat. En la docència online és important tenir en compte les peculiaritats de la comunicació.

Indicacions per planificar la teva docència online

Comunicació

S'han de definir canals estàndards de comunicació amb l'alumnat. D'aquesta forma podrà identificar de forma clara quins són els canals de comunicació pels que rebrà la informació de les assignatures o les comunicacions del professorat.

Pautes bàsiques de comunicació:

  1. Presentar l'assignatura i el pla docent a través del Tauler d'Avisos i Notícies

  2. Presentar-se al Fòrum de l'Assignatura. Convidar a l'alumnat a que també ho faci

  3. Comunicar la planificació cada setmana a través del Tauler d'Avisos i Notícies

  4. Respondre les preguntes més repetides al Fòrum. Això ajudarà a resoldre dubtes dels altres alumnes

Transmissió de continguts

Les videoconferències tindran un pes important en la teva docència online, però no ho són tot. Tot i ser una part molt important d'aquesta, és necessari crear materials docents per poder complementar les classes en línia.

Crea continguts en diferents formats (presentacions, vídeo, àudio,...), això donarà dinamisme a la teva assignatura. Consulta la secció "Creació de continguts" per obtenir més informació dels tipus de continguts que pots crear.

L'ordre guanya importància en la docència online. És per això que recomanem que ordenis l'Aula Virtual mitjançant seccions. Pots fer-ho creant seccions per temes o, per exemple, per setmanes.

Activitats i avaluació

Cal pensar que les activitats no només són una forma d'avaluar a l'alumnat, les activitats també són una forma de transmissió de contingut. Us recomanem que utilitzeu l'Aula Virtual per publicar totes les activitats de l'assignatura, siguin avaluatives o no. Pot ser molt útil normalitzar al màxim possible la presentació de les activitats. Per això podeu incloure la següent informació a la descripció de les activitats:

  • Nom i número de l'activitat

  • Enunciat

  • Indicar si és individual o grupal

  • Format d'entrega

  • Data d'entrega

  • Pes en la nota final

  • Criteris d'avaluació

Pots consultar més informació a la secció "Activitats i avaluació"

Organització de l'assignatura

Crea un cronograma de l'assignatura per organitzar-la. Aquesta eina et permetrà relacionar els objectius d'aprenentatge amb les activitats i els sistemes d'avaluació. Aquest cronograma ha de contenir la següent informació:

  • Setmana

  • Resultats d'aprenentatge

  • Sessió

  • Continguts i Recursos

  • Activitats

  • Data d'entrega

Has d'entendre que el teu cronograma és una part més d'una puzzle més complex. L'alumnat viu la teva assignatura conjuntament amb altres assignatures. En aquest escenari és imprescindible la coordinació entre professorat del mateix trimestre. Cal coordinar-se en:

  • Metodologia de classe: és probable que en un dia l'alumnat tingui 6 hores de classe. No és el més idoni que estigui 6 hores fent streaming.

  • Plantejament d'activitats: en la docència online les activitats són molt importants. Una bona coordinació entre professorat evitarà pics de feina a l'alumnat. També es pot valorar dur a terme activitats diferents (entregues, participació al fòrum,...)

Comparteix la teva experiència amb altres professors i professores, de ben segur que els serà útil.

Vols més informació de com enfocar metodològicament la teva assignatura?