Työpajakuvaukset

TYÖPAJOJEN JA KOULUTTAJIEN KUVAUKSET

1. Työpaja 102, (120 henkilöä)

Työpajan nimi: Kielitietoisuus

Kuvaus: Mitä on kielitietoisuus? Miten voin soveltaa kielitietoisia menetelmiä opetuksessani? Tule kuuntelemaan ja kokemaan, mitä kielitietoisuus tarkoittaa ja miten opetuksessa voidaan ottaa kieli tietoisesti haltuun. Koulutuksen tarkoituksena on herättää ajatuksia kielen tärkeästä merkityksestä oppimisessa ja vuorovaikutuksessa sekä antaa eväitä oman opetuksen kielitietoisuuden lisäämiseen.

Työpajan vetäjä: Jenni Alisaari (KT) on yliopisto-opettaja Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksella. Hänen vastuualueinaan ovat kieli- ja kulttuuritietoinen opetus.

Työpajan materiaalit


2. Työpaja 103, (120 henkilöä)

Työpajan nimi: Arvioinnin merkitys oppilaalle

Kuvaus: Työpajassa perehdytään arvioinnin mahdollisuuksiin tukea oppimisprosessia ja työskentelyä. Lisäksi tavoitteena on ymmärtää oppimistavoitteiden eri tasot sekä niiden aktiivisen opetuskäytön ja arvioinnin merkityksen oppilaan oppimaan oppimistaitojen kehityksen tukena.

Työpajan vetäjä: Risto Hotulainen (FT) on apulaisprofessori ja Helsingin yliopistossa sijaitsevan Koulutuksen arviointikeskuksen johtaja

3. Työpaja 201, (80 henkilöä)

Työpajan nimi: Maailmankansalaisuus, yhteiskunnallinen osaaminen ja globaali vastuu

Kuvaus: Työpaja syventää osallistujien tietoja maailmankansalaisen taidoista ja globaalivastuusta, sekä tarjoaa keinoja tukea oppilaiden kasvua aktiiviseen ja vastuulliseen maailmankansalaisuuteen uuden OPS:in ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Työpajassa tutustutaan toiminnallisiin menetelmiin, jotka kannustavat oppilaita harjoittelemaan aktiivista kansalaisuutta, osallistumis- ja vaikuttamistaitoja sekä oman mielipiteen ilmaisemista. Menetelmät innostavat pohtimaan maailmaan liittyviä syy-seuraus -suhteita ja kehittävät monilukutaitoa ja kriittistä ajattelua.

Työpajan vetäjä: Anna Kivimäki, Taksvärkki ja Johanna Harjunpää, Eetti ry.

Työpajan materiaalit

4. Työpaja 203, (100 henkilöä)

Työpajan nimi: Tie laaja-alaiseen osaamiseen – Arviointikehikko opettajan työn tueksi

Kuvaus: Mitä ovat laaja-alaiset tulevaisuuden taidot? Entä miten niitä voi arvioida? Tie laaja-alaiseen osaamiseen on Suomen koulujen, opettajien ja kuntien käyttöön on kehitetty työkalu, jonka avulla opettaja voi itse reflektoida kehitystään laaja-alaisten taitojen ohjaamisessa. Työkalu perustuu Suomen opetussuunnitelmaan ja tukee sen pedagogiikkaa ja oppimiskäsitystä. Tässä työpajassa pääset tutustumaan laaja-alaisten taitojen arviointikehikkoon ja siihen, kuinka opettaja sekä koko kouluyhteisö voivat tarkastella, millaisia mahdollisuuksia oppilaille tarjoutuu laaja-alaiseen oppimiseen arkipäivän koulutyössä.

Työpajan vetäjä: Heidi Lammassaari & Juho Makkonen, ELE Finland Oy

Työpajan materiaalit

5. Työpaja 204, (50 henkilöä)

Työpajan nimi: Oppilaiden omat kysymykset ja argumentointi osana kestävyyskasvatusta luonnontieteiden opetuksen näkökulmasta

Kuvaus: Työpaja käsittelee, miten oppilaiden omia kysymyksiä voidaan käyttää opetuksen lähtökohtana. Erityisesti kysymykset osana kestävyyskasvatusta on pajan keskiössä. Pajassa harjoitellaan menetelmiä, joilla oppilaiden kysymystentekotaitoja voi tukea ja kannustaa luokkatilanteissa, sekä miten kysymyksiä voidaan käyttää.

Työpajan vetäjä: Jaana Herranen (FM) työskentelee Helsingin yliopiston kemian opettajankoulutusyksikössä ja tekee väitöskirjaa oppilaskeskeisistä opetusmenetelmistä.

Työpajan materiaalit

6. Työpaja 205, (50 henkilöä)

Työpajan nimi: Ihmisoikeudet ja lapsen oikeudet

Kuvaus: Työpaja tarjoaa perustiedot ihmisoikeuksista ja uusia ideoita niiden opettamiseen. Tutustumme oikeuksiin erityisesti lasten ja nuorten arjen näkökulmasta, lisäksi luomme katsauksen Suomen tämän hetkiseen ihmisoikeustilanteeseen. Otamme yhdessä haltuun ihmisoikeuskasvatuksen menetelmiä ja jaamme hyviä käytäntöjä, miten ihmisoikeuksia voi sisällyttää osaksi eri oppiaineiden opetusta. Tavoitteena on tiedollisen sisällön ohella antaa inspiraatiota ja innostaa ihmisoikeusperusteisuuden näkyväksi tekemiseen koko kouluyhteisössä.

Työpajan vetäjä: Rosa Puhakainen-Mattila, Ihmisoikeusliitto & Minna Ala-Orvola, Interpedia

Työpajan materiaalit: saatekirje dioihin, Ihmisoikeudet koulussa, Timantti-kortit

7. Työpaja 206, (50 henkilöä)

Työpajan nimi: Rauha, kriisit ja konfliktit

Kuvaus: Miten edistää rauhankasvatusta ja dialogista kasvatusta koulussa? Työpajassa pureudutaan rauhanteemaan ja uskontodialogiin mm. tutustumalla osallistaviin menetelmiin, joilla voidaan harjoitella erilaisten näkökulmien ottamista, toisen asemaan eläytymistä ja ristiriitojen ratkaisemista kunnioittavalla ja dialogisella tavalla. Työpaja antaa välineitä edistää opetussuunnitelman kulttuurisen osaamisen, vuorovaikutuksen ja ilmaisun osaamistavoitetta.

Työpajan vetäjä: Pia Rinne ja Annamari Tuomela, Suomen Lähetysseura

Työpajan materiaalit


8. Työpaja 207, (50 henkilöä)

Työpajan nimi: Kestävä kehitys ja Agenda 2030

Kuvaus: Työpajassa pohditaan, miten kestävää tulevaisuuttaa rakennetaan ja kuinka YK:n kestävän kehityksen tavoitteet toiminnallistetaan omassa opetuksessa ja koulun arjessa. Osallistujat tutustuvat erilaisiin harjoituksiin ja menetelmiin päämääränä vahvistaa opettajien ja oppilaiden aktiivisen maailmankansalaisen taitoja.

Työpajan vetäjä: Christa Prusskij, Suomen YK-liitto

Työpajan materiaalit

9. Työpaja 208, (100 henkilöä)

Työpajan nimi: Koulun toimintakulttuuri – globaalikasvatus osaksi koulun arkea

Kuvaus: Kaikille yhteinen koulu! Miten muokataan oman koulun toimintakulttuuria yhdenvertaisuutta edistäväksi? Keitä me olemme ja keitä ovat muut? Osallistavan ja inklusiivisen toimintakulttuurin avulla kasvatetaan aktiivisia kansalaisia.

Työpajan vetäjä: Hanna Niittymäki, Rauhankasvatusinstituutti

Työpajan materiaalit


10. Työpaja 209, (40 henkilöä)

Työpajan nimi: Miten luonnontieteellisiä työtapoja voi hyödyntää ekososiaalisen sivistyksen kehittäjinä?

Kuvaus: Työpajassa tutustutaan prosessiluonteisiin työtapoihin, jossa yhdistyy luontevasti luonnontieteiden kokeellisuus, faktatieto sekä omien mielipiteiden ja asenteiden tarkastelu. Osallistujilla on mahdollisuus itse kokeilemiseen ja jo valmiiseen materiaaliin tutustumiseen. Työpajan materiaali soveltuu parhaiten peruskouluun ja antaa ideoita esimerkiksi monialaisten oppimiskokonaisuuksien rakentamiseen.

Työpajan vetäjä: Merike Kesler (FM) on Helsingin yliopiston LUMA -tiedekasvatuskeskuksen koordinaattori ja toimii myös yliopisto-opettajana luonnontieteiden kursseilla.

11. Työpaja 215, (15 henkilöä)

Työpajan nimi: Itte tein, itte tuunasin ja itte korjasin – Rakennetaan Arduinojen avulla tiedostavampaa elektroniikkalaitteiden käyttöä

Kuvaus: Miten ympäristöystävällisyys ja kiertotalouden ideologia sopivat yhteen nykyajan elektroniikkatarpeen kanssa? Työpajassa rakennetaan oma pieni elektroninen laite Arduinoilla, tarkastellaan laitteen korjausta, laitteen osien käyttöä uuteen laitteeseen sekä käytettyjen komponenttien kierrätystä. Työpaja sisältää elektroniikkaa, ohjelmointia, designina ja ympäristöoppia. Opettajat saavat pajasta mukaansa selkeät työohjeet, joiden perusteella työ voidaan tehdä myös omien oppilaiden kanssa. Pajaan olisi toivottavaa tuoda oma tietokone.

Työpajan vetäjä: Heta Närhi (DI) on koordinaattorina Aalto yliopiston LUMA-keskuksessa. Hänen vastuualueinaan ovat elektroniikka, robotiikka ja ohjelmointi.

12. Työpaja 216, (30 henkilöä)

Työpajan nimi: Riippuvuutta ja vastuuta monimuotoisesta luonnosta

Kuvaus: Työpajassa pohditaan luonnon monimuotoisuuden merkitystä ihmisen tarpeiden ja hyvinvoinnin kannalta sekä ihmisen roolia monimuotoisen luonnon säilyttämisen näkökulmasta. Työpaja sisältää keskustelua sekä muutamia toiminnallisia harjoituksia, joita voi toteuttaa koulussa oppilaiden kanssa. Työpajaa ohjaavat Vantaan luontokouluopettajat Katja Lembidakis ja Olli Viding.

Työpajan vetäjä: Vantaan Luontokoulu


13. Työpaja 218, (25 henkilöä)

Työpajan nimi: Moninaisuus ja yhdenvertaisuus

Kuvaus: Työpajassa tutustutaan normitietoiseen kasvatukseen sekä erityisesti sukupuolinormeihin ja niiden ilmenemiseen koulumaailmassa. Normitietoisuus on keskeistä kiusaamisen ennaltaehkäisyssä ja kaikkien lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisessä. Työpajassa perehdytään siihen, miten haitallisia normeja voidaan tehdä näkyväksi, kyseenalaistaa ja purkaa. Työpaja antaa valmiuksia toteuttaa OPS:iin kirjattua tehtävää lisätä tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta.

Työpajan vetäjä: Marita Karvinen, Seta