Dag 1, aankomst

Na vele slapenloze nachten onder verschillende van de leiding en misschien ook wel kinderen. Was het dan eindelijk zover, het legendarische ODC jeugdkamp ging beginnen. 

Na het slecthe weer van de afgelopen weken zijn de weergoden ons gunstig gezind: niet te koud, niet te warm, een lekker zonnetje: perfect kampweer!

Toen de bus aankwam, waren een aantal leiders al bezig om de bagage en de materialen uit te laden. Alle kinderen verzamelden zich bij de kampvuurplek, waar ons “opperhoofd” Pieter iedereen welkom heette en de regels van het kamp uitlegde.

Daarna gingen de kids met de leiders naar de kamers om de koffers en tassen uit te pakken en de bedden op te maken. Ja moeders, dat kunnen ze echt wel zelf! 😊

Daarna weer naar buiten, waar Arjan de teamindeling van het 5 tegen 5-voetballen bekend maakte. Op naar het voetbalveld voor de eerste wedstrijden.

10.30 5 tegen 5

Zoals gebruikelijk start het ODC Jeugdkamp met het 5 tegen 5 toernooi. Donderdag en vrijdag worden er poulewedstrijden gespeeld en zaterdag worden de teams in twee poules ingedeeld om te bepalen wie de finale mag spelen en zich kampioen van het 5x5 mag noemen. Gescoorde doelpunten door meisjes en spelers van JO10 en JO11 tellen dubbel, dus als je het slim speelt kun je veel punten scoren. Na de gebruikelijke fotosessie voor de verzamelde internationale pers konden de wedstrijden beginnen onder een heerlijke voorjaarszon. Na de eerste dag gaat Brazilië/McLaren aan kop met 10 punten, gevolgd door België/Alfa Romeo met 7 punten. De ranglijst van 10 teams wordt afgesloten door Nederland met 3 punten.

12.30 Lunch

Dat voetballen hongerig maakt, was te merken: in no time werden er tijdens de lunch 15 hele broden weggewerkt! Ook dit jaar weer hebben we brood van de warme bakker: bakkerij Gillis/de Leijer heeft ons voor dit weekend ruim 100 broden geschonken. Superbedankt daarvoor! Belegd met vleeswaren, kaas of lekker zoet beleg, ging het erin als zoete koek.

13.00 Kampopeningsspel

Na de lunch hebben we het kamp afgetrapt met het Kampopeningsspel. Dit wordt altijd super fanatiek gespeeld door dezelfde teams als met het voetballen. Tijdens het kampopeningsspel worden er verschillende spellen gespeeld. Om door te gaan in het thema hebben ze een Formule1 memory gespeeld, maar ook spelletjes zoals geblinddoekt voorwerpen voelen. Verder waren er ook nog teamspelletjes zoals spons gooien, cross the river en Jenga. Bij elk spel werd de score bijgehouden en natuurlijk kan er maar 1 de beste zijn (tromgeroffel) Spanje.

15.00 Bal is rond

Bij een voetbalkamp, kunnen spellen met een bal zeker niet ontbreken. Met de bal is rond gaan we met alle kinderen richting het grote grasveld. Hierin zijn door de leiders 5 verschillende spellen klaargezet: Tsjoekbal: een spel waarin de 2 teams ervoor proberen te zorgen dat de bal, via een soort houten scherm weer gevangen wordt. Rugby: dit spreekt natuurlijk voor zich. Met verschillende veiligheidsregels werd ervoor gezorgd dat alle teams fanatiek/sportief meededen. Trefbal: de twee teams probeerde elkaar te raken met de bal, waar ze punten mee konden verdienen! Voetvolley: met een stukje techniek, speelde alle kinderen voetvolley. Er werd veel gelachen en de echte goeie voetballers kwamen hier naar boven. Als laatste: tweelingvoetbal. Met dit spel werd aan de teambuilding gewerkt, niet onbelangrijk op z’n kamp! In tweetallen aan elkaar verbonden, probeerde beide teams te scoren. Met veel lachen en goede goals zie je dat iedereen goed met elkaar omgaat en er echte banden ontstaan.

16.30 Koningspel

Voor het eten het bos in gaan om vervolgens het koningspel te spelen. De groep is in twee gesplitst waarna ieder team zijn/haar kant van het veld ging betreden. Ieder team kreeg een bandana voor op je hoofd. Op deze bandana stonden één, twee of drie ballen. Met deze ballen kon je kaarten van het andere team afpakken om vervolgens punten te scoren, wie haalt het eerst 200 punten? Tijdens het winnen van de punten was het ook mogelijk om de vlag te zoeken van de tegenstander. Dit kon Koning Willem Alexander of koningin Maxima zijn. Wie heeft aan het einde van het spel de meeste punten en de meeste vlaggen gevonden?  

18.00 Eten

Op het menu staat de eerste avond macaroni (met veel groenten) en pasta met kip. Ook aan de vegetariër is gedacht en is er een aparte pan op het vuur gezet. De groep is in 2e gedeeld zodat de een kon eten en de andere het koningsspel kon spelen. Na 3 kwartier zijn de groepen gewisseld zodat eenieder zijn buik weer vol had om het volgende spel te spelen.

18.45 Spons – water – vuur – steen - het gouwe ei en d’n pikhouweel

De kinderen hebben wat gedronken na het eten en het koningsspel. Aansluitend zijn we met het spel begonnen. Bij dit spel zijn er 3 groepen, een groep water, een groep spons en een groep vuur. het water kan vuur doven en de spons kan het water opnemen en het vuur kan de spons verbranden.

In het spelgebied hebben we 3 gouwe eieren verstopt. Als tijdens het spel deze gevonden wordt mag degene die inleveren bij zijn spelbegeleider en krijgt hij of zij een steen mee. Met deze kaart kun je iedereen aftikken en zo veel punten scoren voor je team. Als alle 3 de eieren zijn gevonden klinkt een fluitsignaal en mag d’n pikhouweel in het spel. Deze wordt uitgedeeld door de teambegeleider. Deze kan dan alleen de stenen tikken zodat het voordeel weer wegvalt.

Er werd flink gezocht naar de eieren die goed verstopt lagen in het bos. Uiteindelijk heeft vuur het eerste ei gevonden en liep de score flink op. Gevolgd door spons die het 2e ei en een tijd later het 3e ei vond. Helaas had vuur al een flinke voorsprong en hebben zij helaas niet hun score kunnen vergroten gezien de eindstand. Toen alle eieren gevonden waren kon d’n pikhouweel alle stenen weer  aftikken.

Eindscore;

1e plek met 111 punten voor vuur

Gedeelde 2e plek voor water en spons met 65 punten

 20.15 Zweeds loopspel

Nadat de kinderen stoom af konden blazen door elkaar af te tikken met spons, water, vuur, was het nu weer tijd om de kennis te testen in het Zweeds loopspel. In het bos waren 50 vragen vastgespijkerd aan de bomen, en om de beurt werden de kinderen op pad gestuurd om een specifieke vraag te zoeken. Zo moesten de groepjes alle vragen afwerken.

Met uiteenlopende onderwerpen van flamingo’s tot Formule 1 werd de algemene kennis getest. In de invallende schemering werd het door de kinderen fanatiek gespeeld. Uiteindelijk bleek het team van Haas onder leiding van Teun T de slimste, met de meeste goede antwoorden.

22.00 Kampvuur petje op en af

Na snel omgekleed te zijn in nacht-proof kleding was het tijd voor “petje op petje af” onder het genot van een knisperend kampvuurtje. Iedere vraag 50% kans op het goede antwoord, dat moet goedkomen zou je zeggen. Heb je het goed ga je door naar de volgende vraag, om mooie prijzen te winnen. Uiteindelijk gingen Tijn de Bresser, Jullian van Oers, en Dylano Kilie er met de prijzen vandoor. Ondertussen kwamen er vreemde geluiden uit het bos wat bij de kids toch wat spanning opwekte voor het geen dat ging komen.

22.30 Nachtspel

Na een éérste mooie dag was het dan tijd voor het laatste op de planning, het nachtspel. Je weet dat dit bijna gaat beginnen als de eerste kinderen naar je toe komen en zeggen dat ze buikpijn hebben;). In de foto's hieronder staat een foto van hoe een deel van de leiding verkleed was de eerste avond, zoals de mannen van het nachtspel zeiden "het is een inkomertje om te wennen aan het donker en eng is het niet". Als je dan toch naar de verklede leiding kijkt, en je deze in het donker tegen komt in een pikdonker bos, snap je wel dat er de eerste nacht de vogels in het bos niet veel geslapen zullen hebben. Als thema is er dit jaar in de nachtspellen een weerwolven thema. De eerste avond was het de bedoeling dat de kinderen de dieren onderweg in het bos herkende en afvinkte op hun aftekenlijst.   

Na terugkomst op de kamp locatie was er nog tijd voor wat lekkers te eten en te drinken, waarna de kinderen tot in de late uurtjes nog kussengevecht gedaan hebben.