Biz Kimiz
ASIR İHSAN İLİM KÜLTÜR VE HİZMET VAKFI
Geçmişi eskilere dayanan ancak unutulmaya yüz tutmuş vakıf geleneğini canlandırmak amacıyla, 1991 yılında kurulan vakfımız, nitelikli insanlar yeriştirebilmek düşüncesiyle hayata geçirildi. Yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında faaliyet göstermeye başlayan Vakfımız, kuruluşundan itibaren, kâr amacı gütmeden kurduğu ve yönettiği eğitim, sağlık ve kültür kurumlarında önemli çalışmaları hedeflemektedir.. Vakıf yönetimi faaliyet gösterdiği alanlarda kaynağı sağlanmış, iyi organize edilmiş projeler gerçekleştirmek için yoğun bir çalışma sürecine girdik.
İlk olarak Filipinler’de başlıyan yetim kız çocuklarının eğitimini hedefleyen Işık okullarını , Türkiye ,Balkanlar ve Afrikada da yaygınlaştırmak hedefindeyiz. Tecrübeler, bir eserin meydana getirilmesi kadar, yaşatılmasının da önemli olduğunu gösteriyor. Bu anlayışla kurulan Vakıf Kuruluşlarını Türkiye’de ve dünyanın başka köşelerinde eğitim, sağlık ve kültür dünyasına ışık tutmak hedefiyle çalışmalarına devam ediyoruz.Varlık sebebine hizmet eden kuruluşlarının yanı sıra eğitim, sağlık ve kültür alanındaki geniş çaplı proje destekleriyle de topluma hizmet etmeyi hedefledik. Toplumsal barış ve huzuru, toplumun dini, sosyal ve kültürel gelişimine yönelik her faaliyeti önemseyen VAKFIMIZ, yeryüzünde iyiliğin egemen olması misyonu, ülkemizde ve yedi kıtada insanlığın hizmetinde bir vakıf olma vizyonu ile hareket etmektedir.
Karşılıksız iyilik yapmayı yeni yetişen nesillere öğretmeyi ve yaşatmayı hedefleyen gönüllü organizasyonların her noktaya ulaşmasını hedefledik.
Vakfımız yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında yönetimini üstlendiği kurumlar, desteklediği projeler ve düzenli programlar aracılığıyla insanımızın gelişmesine destek olmayı; tüm faaliyetlerinde “en iyiye” örnek olarak, sürdürülebilir ve tekrarlanabilir modellerle fayda sağlamayı hedeflemektedir.
VAKFIMIZ“İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır” düsturuyla bütün insanlığın hizmetinde olma gayesiyle çalışan bir iyilik hareketidir.
Hedeflerimiz
· STK’ların küçük zaman dilimlerinde dahi, daha fazla gönüllü ile çalışmalarını sağlamak,
· Gönüllü çalışmaların bir kliğe aidiyet gerektirdiği anlayışını değiştirmek, belirli süreli, önceden belirlenmiş ve net tanımlanmış bir çerçevede de gönüllü çalışmalar yapılabilmesini ortaya koymak.
· STK’ların çalıştıkları alan ve gönüllü çalışmalarının değerlendirilmesi konusunda daha verimli ve sistemli olmalarını sağlamak,
· Özelde gençlerin ve öğrencilerin, genelde ise toplumun her kesiminden ve her yaştan insanların sosyal alanlarda çalışmalarını teşvik etmek, deneyim kazanmaları, sosyal çalışmaların yaygınlaştırılmasını sağlamak.
· Burs vb desteklerin daha isabetli verilmesini temin etmek.
Prensiplerimiz
Vakfın yönetim biçimi
a- Mütevelli heyeti; 10 ila 30 kişiden oluşan ve özellikle vakfa maddi, manevi destek verme noktasında istifade edilebilecek bir heyettir. Vakfın her türlü karar yetkisi bu heyette olmakla beraber hukuki sorumluluk yönetim kurulundadır.
b- Yönetim kurulu: 3 ila 7 kişiden oluşan icracı kuruldur. Mütevelli heyet tarafından süreli olarak seçilirler. İcraya yönelik kararları alan ve uygulayan/uygulatan birimdir. Hukuki sorumluluk bu kuruldadır. Bu kurulun tamamı profesyonel muvazzaf kadro olabileceği gibi, güçlü bir genel müdür ve yardımcıları olursa; kısmen ya da tamamen belli alanların sorumluluğunu üstlenmiş danışmanlardan da oluşabilir.
c- 3 kişiden oluşan denetim kurulu: Mütevelli heyet tarafından çizilen istikamete uygunluğu, mali ve idari işlemlerin uygunluğunu denetler.
d- Gerekirse vakfa sahiplenmeleri, ihtiyaç duyulduğunda destek alınabilmesi için sayısı sınırlı olmayan bir grubu da istişare kurulu olarak değerlendirmek mümkün olabilir.
e- Vakıf genel müdürü: Yönetim kuruluna bağlı olarak çalışır. Bir yardımcısının görevi idarîdir, personel, personel planlaması ve kurum ile ilgili işleri deruhte eder. Bir yardımcısının görevi malîdir, finansman, muhasebe, gelir ve giderlerin takibi, bütçe planlaması ve uygulamasından sorumludur. Bir yardımcının görevi de vakfın maksadına yönelik işlerin (STK’lar, okullar, arge) yürütülmesidir.
Gönüllü Arkadaş,
İstanbul’da sağlık sisteminin bazı alanlarındaki eksiklerini tespit etmek, raporlamak ve bunları ilgili mercilere ulaştırmak suretiyle daha güzel hale getirilmesine katkı sağlamak için yardımına ihtiyacımız vardı. Kabul ettiğin için teşekkür ederiz. Bu çalışmanla ilgili önemli notlarımız var. Lütfen işe başlamadan önce bu notları gözden geçir, gerekirse proje danışmanından detaylı bilgi iste ve ne yapacağından emin olarak işe başla.
1- Bu çalışmada senden;
· “sağlık hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaş” gözüyle,
· “Küçükçekmece Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi”nde
· “randevu alma, muayene olma, tıbbî tetkik yaptırma, yatan hasta ihtiyaçları, refakatçilik, hasta ziyareti, yatan çocuk hastalar, morg ve cenaze hizmetleri gibi bir hastanede işlemesi gereken sistem”i
incelemen, sorgulaman ve aksayan yönlerini raporlaman istenmektedir.
2- Bu çalışmada sistemi mutlaka sıradan bir vatandaş gözüyle gözlemlemen ve her aşamayı bizzat yerinde tespit etmen istenmektedir.
3- Ancak, bu çalışman esnasında hastane personeli ile hiçbir şekilde münakaşa, tartışma benzeri bir olaya neden olmamalısın. Unutma ki, senin vatandaş gözüyle irdelediğin konunun çalışan gözüyle de incelenmesi gereken başka cepheleri olması doğaldır ama bu başka bir araştırma konusudur. Ayrıca gönüllü olarak üstlendiğiniz görev gözlemciliktir, asla müfettişlik değil.
4- Çalışman esnasında yaptığın her işlemi, yaptığın her görüşmeyi, tarih, zaman, isim, olay, başlangıç ve sonuç bilgileri içerisinde yazılı rapor haline getirmen gerekmektedir. Herhangi bir huzursuzluğa ya da tedirginliğe yer vermeyecek durumlarda fotoğraf ile durumu belgeleyebilirsin. Olayın tanıkları ismini vermek istemezse “60 yaşlarında bir kadın hasta” ya da benzeri ifadelerle nitelendirebilirsin.
5- Çalışma süren toplam “30 saat” olarak öngörülmüştür.
6- Bu çalışmayı senin verdiğin bilgiler ışığında toplam “3 aylık” zaman diliminde gerçekleştirmen beklenmektedir.
7- Sistemin güvenirliği gereği, çalışma sonunda yazılı olarak danışmanına sunacağın rapor kabul edilmeden önce, verdiğin bilgiler çapraz kontrol metodu ile kısmen ya da tamamen araştırılıp teyit ettirilecektir.
İdarecilerimiz
ÖMER GÖKALP
ÖMER ÖZDEMİR
ŞAFAK TANER TAVKUL
TAHİR AKTÜRE
SERDAR KAYA
SELİM KOCAMAN
YUSUF EMİN GÖKALP