Help, welke school past bij mijn kind?

Voor veel ouders is het kiezen van een passende school een ingewikkeld vraagstuk. Welke school past goed bij het karakter van mijn kind? Welke school is kwalitatief goed? Is de school in de buurt? Welke extra activiteiten organiseert school? Voor ouders wiens kind extra ondersteuning nodig heeft, is het vaak nog ingewikkelder en brengt stress met zich mee. Welke ondersteuning biedt een school? Heeft de school de juiste voorzieningen? Zijn de leerkrachten goed toegerust voor de vragen van mijn kind? Willen ze mijn kind wel plaatsen?


In dit artikel kijken we hoe het ouder- en jeugdsteunpunt ouders kan ondersteunen bij deze keuze. Wat bij uw steunpunt past, zal verschillen. Immers, ieder steunpunt kent een eigen werkwijze wat betreft het informeren en steunen van ouders. We benoemen daarom verschillende mogelijkheden, gebaseerd op de behoeften van ouders in de praktijk. Op basis van die behoeften en de genoemde mogelijkheden kan binnen het steunpunt het gesprek gevoerd worden: wat vinden wij bij ons passen?


Informatie over het proces

Voor ouders is het belangrijk om te weten hoe het proces van kiezen en aanmelden in elkaar zit. Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, loopt het namelijk vaak anders dan ‘de gewone aanmelding’. Het kan slim zijn om hierover bijvoorbeeld een aparte thema-pagina op de website van het steunpunt te maken, of een simpele flyer of iets dergelijks voor ouders te maken die bij voorschool (voor overstap naar de basisschool) en op de basisschool (voor overstap naar voortgezet onderwijs) verspreid kan worden.

Vragen die ouders hebben zijn: Moet ik mijn kind eerder aanmelden? Hoe loopt de procedure voor het kiezen van een speciale school? Waar vind ik informatie over de ondersteuning? Wat is de zorgplicht? Is er een aparte route voor leerlingen met een OPP? Wat als de school mijn kind weigert? Hoe zit het met leerlingenvervoer? 


Informatie over de ondersteuningsmogelijkheden

Scholen leggen de manier waarop ze basisondersteuning en extra ondersteuning organiseren vast in het schoolondersteuningsprofiel. In de praktijk is dit voor veel ouders een moeilijk te doorgronden document. Er is een wetswijziging in de maak waarbij deze informatie opgenomen dient te worden in de schoolgids. Ongeacht waar de informatie staat, hebben ouders behoefte aan duidelijkheid over de ondersteuning: wat biedt een school nu echt? Welke voorzieningen zijn? Er zijn samenwerkingsverbanden die die informatie van de scholen in de regio samenvatten en bundelen. Op die manier kunnen ouders simpelweg zien: Welke school heeft een extra aanbod voor leerlingen die hoogbegaafd zijn? Welke school heeft een lift? Het steunpunt kan, vanuit de behoefte van ouders, kijken naar een manier waarop het inzicht voor ouders in die informatie vergroot kan worden.


Meedenken over de schoolkeuze

Veel ouders hebben er behoefte aan dat iemand die met ze meedenkt over de schoolkeuze. Iemand die de scholen kent en die samen met ouders kan kijken naar een goede match. Daarbij gaat het om een match met de juiste ondersteuning, maar ook met al die andere dingen die belangrijk zijn bij een goede schoolkeuze. (Voor)scholen kunnen ouders verwijzen naar het steunpunt als die behoefte er is. Het gaat hierbij nadrukkelijk niet om de vraag ‘Welke school is het best?’, maar om het helpen van ouders om inzicht te krijgen in de (ondersteunings)vraag van een leerling en te matchen met het aanbod van een school.


Ondersteuning bij de overstap

Als er sprake is van een tussentijdse overstap, dan kan het steunpunt een belangrijke rol spelen om te zorgen dat dit goed verloopt. Er is dan duidelijk welke school niet (meer) passend is, maar welke school is dan wel een goede plek? Zonder draagvlak bij ouders voor de nieuwe school, is een overstap erg moeizaam. Juist hier kan de onafhankelijk werkwijze van het steunpunt helpen om samen met ouders met een nieuwe blik te kijken naar een goede match, vooral ook in situaties waarbij sprake is van een voorgenomen verwijdering of een moeizame relatie tussen ouders en school.