‘En nu weet ik het even niet meer’

Ouders kloppen met verschillende redenen aan bij een steunpunt met een vraag over passend onderwijs. Maar vaak is de essentie dat de ouder het simpelweg even niet meer weet. Wat is de beste keuze voor mijn kind? Extra onderzoek? Meer hulp in de klas? Begeleiding van buiten? Of toch een andere school?

Wat kan een steunpunt dan voor een ouder betekenen?


Hoe handig zou het zijn als in het steunpunt een simpele afweging gemaakt kan worden over wat het beste is voor een kind. Wil uw kind meer dan 2 keer per week ’s ochtends niet naar school? Kies dan een nieuwe school. Heeft uw kind stoornis X? Dan is dit ondersteuning die altijd werkt. Scoort uw kind meer dan 75% op deze criteria, dan is extern onderzoek voor een gedragsprobleem nodig.


Wat echter het beste is voor een kind, in een specifieke situatie, op een specifieke school, in een specifieke klas, met specifieke ouders, is geen exacte wetenschap. Er is geen beslisboom die leidt tot het objectiveerbare juiste antwoord. Juist het contact tussen de ouder en de medewerker van het steunpunt maakt het verschil.


Wat namelijk wél werkt is een ouder steunen door te luisteren, mee te denken en begrip te tonen. Het is niet raar dat een ouder het even niet meer weet. En het is prettig voor een ouder om dat ook te horen. Er is een reden waarom een ouder juist op dit moment bij het steunpunt aanklopt, en vaak is dat een spreekwoordelijke druppel. Het steunpunt kan dan veel waarde hebben door te helpen overzicht te bieden in een sompls complexe situatie. Vragen die dan behulpzaam zijn, zijn bijvoorbeeld: ‘Wat moet er NU gebeuren, en wat kan er later?’, ‘Wie kent je kind goed en kan helpen?’, ‘Bedenk wanneer het een tijd goed ging met je kind, wat maakte het verschil?’.


Wanneer een ouder meer zicht heeft op zijn of haar eigen prioriteiten en mogelijkheden, ontstaat weer ruimte om stappen te zetten. En die stappen kunnen dan gezet worden met meer vertrouwen in de toekomst.


Zelf aan de slag?

Ook als je zelf ouder bent, kan het met de blik als betrokkene bij het steunpunt raadzaam zijn om je verder te verdiepen in ouderschap. De ouderschapstheorie van Alice van der Plas is daarbij een mooi startpunt. Hier lees je een samenvatting.

Van der Plas gaat uit van drie aannames:

-    Elke ouder heeft een besef van verantwoordelijk zijn

-    Ouderschap maakt kwetsbaar

-    Ouders zijn eindverantwoordelijk

En bedenk vervolgens wat die uitgangspunten betekenen voor het steunpunt. Over hoe je het beste ouders kunt ondersteunen. En wat het betekent als een ouder het even niet meer weet.