Bijeenkomst in ontwikkeling

De meeste samenwerkingsverbanden werken op dit moment hard aan het inrichten van hun ouder- en jeugdsteunpunten.

We zien dat zij hun steunpunten zo proberen in te richten dat deze écht een antwoord gaan bieden op de belangrijkste evaluatieconclusie (2020) over passend onderwijs. Die conclusie was dat ouders en jeugdigen slecht zicht hebben op aanbod en op (mogelijke stappen in) procedures en verdwalen in regels en verschillende potjes geld. Om te zorgen dat er niet nóg meer verschillende paden voor ouders en jeugdigen ontstaan zien we op veel plekken dat, binnen dezelfde regio’s, de samenwerkingsverbanden PO en VO samen optrekken in het ontwikkelen van een steunpunt. Dat betekent één gezamenlijke toegang, gedeeld personeel voor de bezetting en een gezamenlijke aanpak van zichtbaarheid en toegankelijkheid.

 

Als Vliegende Brigade juichen we deze ontwikkeling naar gezamenlijkheid van harte toe, maar beseffen we ons ook dat er nóg een stap verder mogelijk is. Een stap waardoor het voor ouders écht eenvoudiger wordt om in het complexe jeugddomein te vinden wat ze zoeken. Namelijk, het samen met de gemeenten in de regio ontwikkelen van een integraal ouder- en jeugdsteunpunt: voor alle vragen over onderwijs(ondersteuning), opvoeden en opgroeien.

De gemeenten zijn immers verantwoordelijk voor tal van beleidsterreinen die naadloos op onderwijs aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan jeugdhulp, jeugdgezondheidszorg, leerplicht, onderwijshuisvesting en leerlingenvervoer. De meeste ouders maken bij een vraag over hun kind geen onderscheid tussen de verschillende verantwoordelijkheden van onderwijs en gemeenten. Ze hebben een vraag en zoeken een antwoord. Een écht gezamenlijke ingang kan die zoektocht vergemakkelijken.

 

Het gezamenlijk inrichten en in de lucht houden van een ouder- en jeugdsteunpunt brengt echter een hoop vragen met zich mee die niet zomaar beantwoord zijn.

Over wat onafhankelijk werken precies betekent als je niet alleen met schoolbesturen en samenwerkingsverbanden, maar óók met gemeenten en jeugdhulpaanbieders te maken hebt. Over hoe de signaleringsfunctie niet alleen maar feedback moet opleveren voor het onderwijs, maar ook voor de (verschillende afdelingen van de) gemeenten. Over hoe je samen met personeel omgaat en hoe je dat bekostigt. Over hoe je procedures in beeld krijgt en op elkaar aan laat sluiten.

Kortom: écht samenwerken binnen een steunpunt vraagt om écht samenwerken buiten een steunpunt.

 

Om van elkaar te leren over hoe je dit kan aanpakken, en te leren van plekken waar men al verder is, organiseert de Vliegende Brigade daarom binnenkort een informatiebijeenkomst. Meld alvast je interesse in deze ontwikkeling: info@vliegendebrigade.com