Springplank voor hoorrecht

Het ouder- en jeugdsteunpunt is een goede manier om vorm te geven aan het hoorrecht in uw regio. Zodra het wetsvoorstel omtrent hoorrecht goedgekeurd is, wordt het voor scholen verplicht om leerlingen te horen bij het opstellen van hun OPP. Het duurt echter nog even voor de wet helemaal vastligt waardoor uw samenwerkingsverband de mogelijkheid heeft om te experimenteren met het hoorrecht in uw regio. In reeds gepubliceerde handreikingen, webinars en nieuwsbrieven heeft de Vliegende Brigade al voorbeelden en tips gegeven die u kunt toepassen binnen uw samenwerkingsverband. Mijn inziens is het meest nuttige advies om de leerling op te zoeken. Dit kan via de MR, OPR, zorgcoördinatoren en de leerlingenraad of via uw eigen netwerk (wellicht heeft u kinderen?).

Ook verwijs ik u graag naar het wetsvoorstel van Paul van Meenen om de onderwijswet aan te passen en het leerrecht te verankeren in onze grondwet. In dit wetsvoorstel staat tevens dat een samenwerkingsverband verantwoordelijk is voor iedere leerling in de regio. (Memorie van Toelichting | D66). Het hoorrecht wordt zodoende verankerd in het leerrecht. Al met al zijn dit interessante onderwerpen om over na te denken met uw collega's. U kunt bijvoorbeeld nadenken over de volgende vragen:
- Is het leerrecht/hoorrecht voor u iets nieuws? Of bent u er al mee bekend
- Hoe geven de scholen in uw regio vorm aan het hoorrecht? 

Uiteraard ben ik altijd bereikbaar via de mail om een keer te sparren over het betrekken van leerlingen bij een steunpunt. U kunt mij bereiken op lucas@vliegendebrigade.com.
Om af te sluiten heb ik een paar websites gevonden waar u meer informatie over het onderwerp van hoorrecht en leerrecht vindt. 

D66-initiatiefwetsvoorstel ‘leerrecht’ naar de Raad van State

Wat is hoorrecht in het onderwijs? | Nederlands Jeugdinstituut

Proeftuintjes (Dit initiatief in Apeldoorn leert ons een hoop technieken voor het betrekken van (jonge) leerlingen. Tevens komt het nut van leerlingenparticipatie goed naar boven. Ook de praktijk in de Liemers (Liemers Lijstje) laat zien dat je zelfs met jonge kinderen prima beleid kunt formuleren.