Inspraak van leerlingen

De inspraak van jeugdigen vormt een integraal onderdeel van het steunpunt. Met het hoorrecht op de horizon en een frisse lading motivatie buigen veel samenwerkingsverbanden zich over dit vraagstuk. Opvallend is dat samenwerkingsverbanden soms ietwat onzeker zijn over hun aanpak wat betreft dit onderwerp. Leerlingen betrekken is in de praktijk vaak helemaal niet zo moeilijk als men soms denkt. De vliegende brigade spreekt namelijk veel samenwerkingsverbanden die op hun eigen manier leerlingen betrekken bij het steunpunt en de vruchten hiervan plukken.

Om dit proces aan te moedigen en inspiratie te verspreiden verzamelt Lucas mooie voorbeelden en initiatieven op het gebied van leerlingen betrekken bij het steunpunt. Vaak zijn dit voorbeelden van samenwerkingsverbanden die op hun eigen manier het gesprek aangaan met leerlingen via ‘officiële’ methodes of op andere wijze. Zo nu en dan vindt u hier een anekdote over hoe een leerling op simpele maar effectieve wijze is geholpen door een goed gesprek. 


Mijn broer is een leerkracht in opleiding. Tijdens een wandeling vertelde hij mij laatst het verhaal over Pim, een jongetje dat soms nog moeite heeft met communiceren. Samen met de klas waren zij onderweg naar een voorstelling. Pim bleef maar tegen mijn broer zeggen dat hij de voorstelling al eens had gezien, en leek niet erg enthousiast om dit een tweede keer te doen. De leerkracht en mijn broer zeiden beiden: ‘dan kijk je hem gewoon nog een keer, maar dan samen met de klas’.

Tijdens de voorstelling werd Pim erg onrustig en verliet samen met mijn broer de zaal. Onder een tafel vroeg mijn broer nogmaals aan Pim wat er aan de hand was en waarom hij de voorstelling niet wilde zien. Wat bleek? Pim vond de voorstelling erg spannend en durfde hem daarom niet nog een keer te zien. 


Bij het horen van dit verhaal moest ik meteen denken aan de boodschap die ik aan veel samenwerkingsverbanden probeer mee te geven: vraag het de leerling, en durf door te vragen. Iedere leerling is uniek en kan op eigen wijze prima aangeven welke behoeftes zij hebben. Dus wees niet bang en ga het gesprek aan! Ik hoop van harte dat u geïnspireerd raakt door de verhalen en methodes uit dit stukje van de nieuwsbrief en met goede moed aan de slag gaat!


Proeftuintjes: positief passend onderwijs


Proeftuintjes is een project dat gedurende 3 jaar plaatsvond in Apeldoorn. Als u aanwezig was op ons symposium in oktober herinnert u zich wellicht hoe Anja Baars enthousiast heeft verteld over dit project. Op de website van proeftuintjes.nl vindt u een schat aan informatie en een uitgebreid verslag van het project in pdf vorm (MEGA-ZIN). U leest over de theoretische onderbouwing van het project; ervaringen van leerkrachten, IB’ers en werknemers bij het SWV; en verschillende werkvormen die u kunt toepassen in gesprekken met leerlingen. 


Als u een keer wilt praten of sparren over het betrekken van leerlingen kunt u mailen naar lucas@vliegenbrigade.com. In de tussentijd kunt op vliegendebrigade.com kijken naar webinars, handreikingen en voorbeelden van vragenlijsten voor leerlingen. 

Veel leesplezier!