NASK voor het VMBO



Welkom op deze website voor de online open dag van het Minkema College.

Hieronder vindt je eerst een uitleg wat NASK precies is met plaatjes van de verschillende onderwerpen die we bij NASK behandelen. Daaronder vind je een voorbeeld van een minilesje over één van deze onderwerpen: Op de wip. Tot slot vind je helemaal onderaan nog een link naar een website waarop een heleboel proefjes staan die je thuis kunt uitvoeren.

Wat is NASK?

NASK is eigenlijk een afkorting van twee woorden, Natuurkunde en Scheikunde. Die vakken samen noemen we ook wel natuur en scheikunde, of dus nog korter NASK. De volgende vraag is dan uiteraard, waar gaat NASK over? Het antwoord daarop is eigenlijk heel ingewikkeld. NASK gaat over alles om ons heen. Alles wat je kunt waarnemen (waarnemen betekent zien, voelen, horen, proeven of ruiken) kun je tegenkomen bij natuur en scheikunde. We hebben het zelfs dingen die je niet kunt waarnemen maar waarvan je weet dat ze er wel moeten zijn omdat je ziet dat het effect heeft op andere dingen. Zo kun je de zwaartekracht niet zien of ruiken, maar weet je dat het er is als je jouw telefoon weer eens laat vallen. Bij NASK gaan we kijken hoe en waarom dingen om ons heen gebeuren, en hoe we dat op een nuttige manier kunnen gebruiken.

NASK op het VMBO van het Minkema College

Bij ons op het VMBO van het Minkema krijg je natuur en scheikunde in de tweede klas van de Kader/Mavo en de tweede van de Mavo/Havo. In 3 en 4 Mavo kun je het vak ook kiezen en er uiteindelijk je eindexamen in doen. In het plaatje hieronder vindt je een verzameling van de onderwerpen waar we het over gaan hebben.

Minilesje: Op de wip



Hiernaast vind je eerst een filmpje met de uitleg over het in evenwicht brengen van een wip. Daaronder vindt je een simulatie, waarin je in de vorm van een spelletje kunt controleren of je de uitleg hebt begrepen.

Om het spel in de simulatie te spelen klik je eerst op spel en begin je vervolgens bij niveau 1. De vragen van niveau 1 en 2 kun je maken met de uitleg uit het filmpje. Voor niveau 3 en 4 heb je waarschijnlijk nog wat extra uitleg nodig, maar die mag je natuurlijk wel proberen.


Heb je nog geen genoeg van natuur en scheikunde en wil je thuis verder gaan met proefjes? Kijk dan eens op Proefjes.nl

Veel plezier verder op deze online open dag!