Kirjoituksia vierailuista ja tapahtumista

Kevätretki Olkiluotoon 20.5.2023

Kevätretkelle osallistui 13 jäsentä MAOL-Helsingin kerhosta, 6 Espoon kerhosta, 3 Turun kerhosta, 4 Rauman kerhosta ja kaksi ei-jäsentä. Bussi otti matkustajia kyytiin Pasilasta, Lommilasta, Muijalasta ja Raisiosta.

"Ydinenergian tuotanto on luottamusbisnestä: ilman luottamusta ei ole bisnestä!"

Rauman kerhon puheenjohtaja sopi Teollisuuden Voima Oy:n kanssa, että turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Nurmi tuli pitämään asiantuntijaluennon vierailun alkuun. 

Luottamuksen peruskivi on turvallisuus. Nurmi kertoi, että mitä enemmän hän tietää TVO:n turvallisuuskulttuurista, sitä paremmin hän nukkuu yönsä. Ympäri maailmaa on kerätty jo useamman vuosikymmenen ajan kokemusta siitä, miten tuotetaan ydinsähköä turvallisesti, mutta käytetyn ydinpolttoaineen turvallisesta loppusijoittamisesta kenelläkään ei ole vielä kokemusta. Olkiluotoon loppusijoitusluolaa rakentava Posiva on alan edelläkävijä. Suomen laki kieltää käytetyn ydinpolttoaineen tuonnin ja viennin rajan yli. Posivan asiantuntemus loppusijoitusratkaisuissa on kuitenkin vientituote.

Juuri ennen vierailua Olkiluodon uusi kolmosreaktori oli saatu tuottamaan sähköä täydellä teholla. Luennon jälkeen ohjelmassa oli omatoimista tutustumista Sähköä uraanista -näyttelyyn sekä Olkiluodon vierailukeskuksen ympäri kiertävään luontopolkuun. Sää suosi ulkoilua. 

Sähköntuotantohaaste

Kuinka monta fysiikan opettajaa tarvitaan tuottamaan riittävästi sähköä, jotta saadaan hehkulamppu syttymään? Tästä tuli mieleen The Toaster Challenge, jossa kilpapyöräilijä Robert Förstemann yritti saada 700 watin tehoisen leivänpaahtimen toimimaan lihasvoimalla.

Kello vuodelta 1960 ja 2005

1900-luvun puolivälissä keksittiin, että olisi hienoa, jos kellon viisarit hehkuisivat pimeässä. Itsevalaisevat viisarit tehtiin aluksi radioaktiivisista aineista, kunnes huomattiin, että se on vaarallista.

Mitä palovaroittimen sisällä on?

Palovaroittimen sisällä on α-aktiivista amerikium-241-isotooppia. Alfa-säteily ei pääse palovaroittimen suojakuoren läpi, ja 10 cm kerros ilmaa pysäyttää säteilyn. Mutta jos suojakuori poistetaan ja mittari viedään hyvin lähelle säteilylähdettä, havaitaan voimakasta säteilyä.

Videolla näkyvä mittari mittaa vain ionisoivien hiukkasten lukumäärää sekunnissa, mutta ei niiden sisältämää energiaa. Yli 100 becquerelin aktiivisuus on "not great", mutta pelkästään tämän mittarin tulosten perusteella ei voida tietää, onko se "not terrible".

Yo-kirjoitusten keskustelutilaisuudet keväällä 2023 


Matematiikka 24.3. hybriditapahtuma, avoin kaikille kiinnostuneille!


Fysiikka tiistaina 28.3.2023 hybriditapahtuma, Turun MAOL-kerho järjesti


Kemia 3.4. hybriditapahtuma, kaikkien MAOL-kerhojen jäsenille

Kerhoilta Helsingin kaupunginteatterilla 19.1.2023

Ohjelmassa oli teatteritaiteen työpaja, jonka vetäjänä toimi Mikko Peltoniemi Helsingin kaupunginteatterilta.  Osallistujia työpajaan oli 8 ja ohjelma oli sen verran intensiivinen ettei tullut mieleenkään kaivaa kännykkää esiin ja ottaa muistoksi edes yhtä kuvaa.  Ohjaajamme johdolla teimme erilaisia harjoitteita muun muassa äänenkäyttöön liittyen. 

Esimerkiksi heitimme ja otimme kiinni virtuaalista frisbeetä äänen kera, olimme vuorollamme kanikanikanikanikaneja, lausuimme lorua ruislaari, kauralaari, ohralaari,  asetuimme pantomiimin keinoin syntymäpäivien ja syntymäpaikkojemme mukaiseen järjestykseen, teimme äänillämme mäntymetsän ja koulun ruokalan. Viihdyimme ammattitaitoisen ohjaajan seurassa ja tunti vierähti pikaisesti.

Tärkeä ohje äänen huollolle oli riittävä veden juominen päivän aikana. Muistetaan ottaa vesi pullo oppitunnille.

Toiminnan jälkeen siirryimme yhdessä kahvittelemaan ja MAOL:n edustaja Aino Haavisto esitteli meille mentoritoimintaa ja keskustelu sujui vilkkaasi myös muista asioista. 


Kevätretki 17.5.2022 

Vierailu Reitzin taidemuseossa ja kahvit Perhossa

Mukana retkellä oli 7 MAOL -Helsingin kerhon jäsentä ja tunnelma oli vapautunut. Seuraavana muutama kuva Lauri ja Lasse Reitzin säätiön arvokkaasta kokoelmasta tauluja ja erilaisia esineitä. Oppaamme kertoili mielenkiintoisia tarinoita säätiöstä, taiteilijoista ja esineistä. 

Kahvittelu raparperipiirakkaa syöden ja kuulumisia vaihtaen oli niin rentouttavaa ettei kuvia enää siellä tullut otetuksi.