Mavi Yolculuk

Tektonik hareketler sonucunda oluşan bir çukurun Türkiye’nin en güzel yerini oluşturacağını kim bilebilirdi ki? Elbette Gökova’dan bahsediyoruz. Kuzeyde Bodrum, güneyde Datça yarımadaları arasında üçgen biçiminde uzanan cennet!


İlkçağda Kerameikos adıyla bilinen körfez daha sonra İstanköy ve Kerme adlarıyla anılmış. Eskiden körfezin doğu kesimini belirtmek için kullanılan ve doğu ucundaki ovadan gelen Gökova adı bugün körfezin bütünü için kullanılıyor. Körfezin en önemli özelliği, Türkiye'nin batı sahilindeki en girintili çıkıntılı kıyı kesimi olması. Bu ilk bakışta sanki zorlu bir coğrafi özellik gibi görünse de aslında hiç de öyle değil.


Kıyı kesimini kuşatan çam ormanlarının arasında araba ile seyahat etmek elbette keyifli ama bu körfezin hakkını vermek istiyorsanız körfezin tam ortasında bir tekne üzerinde olup çam ormanlarıyla kaplı bu cennetin içine girmelisiniz. Bu yaz için planınızı henüz yapmadıysanız sizler için bir alternatif de biz sunalım istedik. Romanlara, şiirlere, şarkılara konu olan mavi yolculuk belki bu yaz sizler için de doğru tatil seçeneği olacaktır.


Yılın yorgunluğunu atmak, dinlenmek ve huzur bulmak için tatil yapacaksanız yaz aylarında en ideal seçenek mavi yolculuk. Deniz üzerinde açık havada hem ruhunuz hem de bedeniniz dinleniyor. Karada olduğu gibi o mekan senin bu mekan benim gezme eylemi de gerçekleştiremediğinizden yıllık yorgunluğu atmak için bire bir. Bir hafta süren yolculuğunuz süresince birbirinden güzel koylarda tekneyle gezebilir, gece yakamozların arasında yüzebilir, sabahları yüzünüzü yıkamak için denize girebilirsiniz. Kulağa güzel geliyor değil mi?


Gökova her koyunda birbirinden farklı güzellikler sunuyor. Bu güzellikler öyle kıymetli ki ‘özel çevre koruma’ kanunları körfezin çoğu yerinde balık tutmayı ve dalışı yasaklamış durumda. Bu yasaklar elbette Gökova’nın önümüzdeki yıllarda da kristal maviliğini koruması için konulmuş.


Mavi Yolculukta Nasıl Zaman Geçirilir?


Dalış: Önceden rezervasyon yaptırmanız durumunda bir taşla iki kuş vurabilirsiniz. Gökova’da hizmet veren Mako Diving mavi yolculuk yaptığınız teknede sizin için birebir dersler organize ederek tatilinizi yaparken dalış eğitimi ve sertifikası alabilmenizi sağlıyor. İster profesyonel eğitim almak istiyor olun isterseniz deneme dalışı talep edin Gökova’nın kristal suları sizleri bekliyor olacak.


Yürüyüş: Dünyanın en eşsiz koylarında, inanılmaz doğa keşifleri ve yürüyüşler yapabilirsiniz. Tekneden yürüyüş için ayrılacağınız zaman personele bu konuda bilgi vermeniz güvenliğiniz için faydalı olacaktır.

Arkeoloji: Eğer arkeolojiye meraklıysanız çok şanslısınız. Her mavi yolculuk rotası üzerinde birçok arkeolojik alan sizlerin ziyaretini bekliyor. Bu konuda tur başında acente yetkilisi veya kaptana bilgi vermeniz halinde rota düzenlemesi ve tur organizasyonunda yardımcı olunacaktır.


Su Sporları: Genellikle lüks ve delüks yatlarda bulunan sürat botları ile yapılan su kayağı, jetski, ringo ve banana ile eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz. Kullandığınız benzini ekstra olarak ödemek veya kullandığınız süre kadar ödemek gibi yolculuk yaptığınız yata göre değişen uygulamalar bulunmakta. Eğer kiraladığınız yatta bu imkân yoksa lütfen kaptanınıza isteğinizi bildirin. Size en yakın noktada bulunan su sporları merkezi ile temasa geçecek ve bu imkândan ücreti karşılığında faydalanabilirsiniz. Bazı koylarda su sporları güvenlik açısından yasaklanmıştır.

Kano ve Rüzgâr Sörfü: Birçok yatta bu imkân bulunmaktadır. Yat personeline bu isteğinizi bildirerek bunlardan faydalanabilirsiniz.

Yelken: Yatların tümü hava koşulları uygun olduğu sürece yelken açabiliyor. Geziniz boyunca en az bir veya birkaç kez yelken açarak seyir yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Yanınıza almanız gerekenler:

  • Unutulmaz anlar için bir fotoğraf makinası

  • Zamanın büyük kısmında kullanacağınız bikini veya mayo(en az iki takım), bunların üzerine pareo veya şort.

  • En sevdiğiniz birkaç kitap

  • Bazı bölgelerde olabilecek sivri sinekler için kovucu sprey.

  • Varsa alerji ilaçlarınız

  • Serin olabilecek yaz akşamları için uzun kollu ince bir şeyler

  • Şnorkel ve palet

  • Plaj havlusu

  • Güvertede kullanabileceğiniz yumuşak tabanlı bir güverte ayakkabısı veya terliği

  • Yunanistan çıkışları için Türk misafirlerimiz için varsa yeşil pasaport yoksa Schengen vizesi almaları zorunluluğu vardır.

  • Cildinizin özelliğine göre bir güneş koruyucusu.


Yatlarda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Yat turunuzda hem kullanma suyu, hem de enerji üretimi sınırlı olduğu için işiniz bitince bu sistemleri kapatmayı unutmayın.

  • Yat içerisinde ve kamaralarda hiçbir şekilde sigara içilmemeli.

  • Yatta bulunan tuvaletlere tuvalet kâğıdı dâhil hiçbir madde atılmamalı. Aksi takdirde telafisi zor ve uzun problemlere yol açılabilir.

  • Yatta kaptana haber vermeden uzun süre yattan uzaklaşmamalısınız.

  • Yat turlarında hava muhalefeti veya çeşitli nedenlerle kaptanınız yemek saatinde, rota ve koylarda değişiklik yapabilir. Denizde, güvenliğin en önemli şey olduğunu asla unutmamalısınız.

  • Yatın motorları kaptan tarafından stop edilmeden denize girmemelisiniz.

  • Sürat motoru kaptan ve ya mürettebatın dışında kullanılmamalı.

  • Yatlarda güverte ve merdivenlere dikkat edilmeli. Islak olan ayaklarınız kaymanıza neden olabilir.

  • Yatı terk etmeden önce kamaranızı kontrol etmeyi unutmayın.

PROGRAM

1. Gün

Çökertme Koyun’dan öğleden sonra tekneye biniş. Tura ve tekneye ilişkin bilgiler, varış saatine ve tercihinize göre limanda ya da yakın koylardan birinde geceleme.

2. Gün

Kahvaltı sonrası yaklaşık 3-4 saatlik bir seyir ile Gökova körfezinin güney kıyısında etrafı yeşil çamlarla kaplı güvenli bir limanolan Çatı'ya ulaşıyoruz. Akşam yemeği ve geceleme Yediadalar'da.

3. Gün

Kahvaltıdan sonra Küfre Koyu'ndaki denize girme molasında sonra - (Küfre'de yeşil ağaçlar arasında bir yürüyüş yapmanızı tavsiye ederiz!) – Öğleden sonra Löngöz Koyuna varış. Akşam yemeği ve geceleme Löngöz Koyu’nda.

4. Gün

Sedir (Kedrae) Adası'na varış. Eşine başka hiç bir yerde rastlayamayacağınız küçücük bir kumsalı ve olağanüstü berrak bir suyu olan bu adanın bir diğer adı da Kleopatra Adası. Adadaki kumun Kleopatra ve Antonius için özel olarak Mısır'dan taşındığı rivayeti var. Öğle yemeği molasından sonra geceleme limanı Karacasöğüt'e varış. Buradan minibüs veya taksi ile yarım saat mesafedeki Marmaris'e gitme olanağınız var.

5. Gün

Karacasöğüt’ten hareket ve ilk yüzme molası Tuzla'da (Saline). Daha sonra İngiliz Limanı'na doğru yola çıkıyoruz. Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz savaş gemilerinin Alman gemilerinden kaçarken saklanmak için bu koyu kullanmaları nedeniyleburası İngiliz koyu olarak tanınıyor. Akşam yemeği ve geceleme civar koylarda.

6. Gün

Kahvaltıdan sonra körfezin kuzey sahilinde Gökova'da turkuaz renginin en belirgin olduğu Akbük'e varış. Buradaki yemek ve yüzme molasından sonra Çökertme'ye doğru yol alırken Ören (antik Keramos kenti) yakınındaki Gökova santrali ve onun devasa bacası önünden geçeceksiniz.

7. Gün

Bugün Çökertme'ye geri dönüyoruz, Öğle yemeği ve denize girdikten sonra Çökertme'ye doğru yola çıkıyoruz, 16: 30'da çıkmadan önce suya atlayabilirsiniz. Transfer aracı 17: 00'de Çökertme'de hazır olacak.

8. Gün Cumartesi.

Otelden Çıkış saati en geç 12:00 .