המידעון

עדכונים מתחומי טכנולוגיות ההוראה באוניברסיטה העברית

צוות ההיגוי לטכנולוגיות הוראה *** היחידה להוראה ולמידה *** אגף המחשוב

מידעון זה עוסק בטכנולוגיות הוראה ומטרתו היא לעדכן אתכם בחידושים האחרונים בתחום זה, לחשוף אתכם לפעילות של עמיתיכם באוניברסיטה וליכולות של מערכות ממוחשבות שטרם הכרתם, ולקשר אתכם למקורות מידע שימושיים.

זה הוא המידעון הראשון שרואה אור ובעקבותיו צפויים להופיע מידעונים נוספים, מדי סמסטר.

נשמח לקבל מכם הערות וכן "דיווחים מהשטח" עבור המידעונים הבאים.

קריאה מהנה!

בחינות ממוחשבות

‫זו השנה השלישית שבה אנחנו מפעילים סביבת מוודל ייעודית לבחינות ממוחשבות (Exam-Moodle). סביבה זו עברה סדרה של התאמות ושינויים שהפכו אותה למאובטחת ונוחה לתפעול וממילא גם לאפקטיבית ואטרקטיבית. כתוצאה מכך, גדל משמעותית מספר הקורסים שבהם המבחן המסכם היה מבחן ממוחשב במוּדל שמתקיים בחוות המחשבים. בסיומו של סמסטר א' התקיימו בחוות המחשבים השונות מבחנים כאלו בכ-150 קורסים. השנה גם נעשה שימוש במגוון רחב של סוגי שאלות, כשלצד המבחנים האמריקניים (הנהוגים בפקולטה לרפואת שיניים, למשל) והמבחנים עם השאלות הפתוחות (המקובלים בעיקר בפקולטה למשפטים) ראינו גם שימוש בסוגים נוספים של שאלות, וכן שילוב מוגבר של אלמנטים גרפיים.

‫‫‏‏הצלחת המערך התאפשרה תודות לפעולה מאומצת ומשותפת של מספר גורמים, הראשונה שבהם היא חנה סלוצקין ששקדה על פיתוח סביבת המבחנים והוסיפה לה מגוון שיפורים ייחודיים. צוות המוודל של יה"ל ומתאמי המחשוב של הפקולטות סייעו למורים בבניית השאלות והמבחנים ובהכנת הסטודנטים, וצוותי חוות המחשבים והתמיכה בקמפוסים השונים ניהלו את תיאום הכיתות וביצעו את כל ההתקנות והבדיקות הנחוצות והצליחו להתגבר על כל בעיה שצצה בזמן אמת.

מורים המעוניינים להתמקצע ולהכיר את היכולות הרבות והמגוונות של רכיב ה"בוחן" במוודל, מוזמנים להירשם לסדנה לכתיבת בחינות במוודל (הסדנה תיפתח בהתאם לביקוש).

בדיקת מחברות בחינה בממשק ממוחשב

‫רבים מהמורים ובודקי הבחינות בחרו, בסמסטר שעבר, ליהנות מהיתרונות המרובים של מערכת Tomagrade (מבית Tomax), ויעידו על כך המספרים: במהלך תקופת הבחינות של סמסטר א' נבדקו באמצעות המערכת כ-8000 מחברות סרוקות של מועדי א+ב של 78 קורסים מ-10 פקולטות/יחידות.

‮‮‫המורים והבודקים השתחררו מהצורך לשאת עימם את המחברות, חסכו לעצמם את הצורך לסכום את הניקוד הסופי, נהנו מהאפשרות לבדוק את הבחינות מכל מקום (עם אינטרנט), ומהאפשרות לייבא בקלות הערות חוזרות (ואת הציון הנלווה אליהן), ומעוד מגוון יתרונות שמספקת המערכת.

בקרוב יישלח טופס ההרשמה לסמסטר ב'.

שילוב טכנולוגיות בשיעור

‫עוד עלה מהסקר שישנם מורים שבחרו להשתמש בכלים חינמיים אחרים לשם איסוף תשובות, דוגמת: Mentimeter, Polleverywhere, Kahoot, Zeetings, AnswerGarden, Socrative - על יתרונותיו ושימושיו של כל אחד מהכלים האלו תוכלו ללמוד במסגרת הסדנה הנזכרת.

בכמה שיעורים הפעלת שאלון / סקר בשנה האחרונה?

62 תגובות

בשנה שעברה רכשה האוניברסיטה מנוי מוסדי על Participoll – כלי המאפשר למורים להפנות לסטודנטים שאלות סקר במהלך השיעור ולהציג בזמן אמת את התוצאות במצגת המלווה את הרצאתם. הכלי עונה על צורך הולך ומתרחב של מורים המבקשים לגוון את דרכי ההוראה וליישם "הוראה פעילה" המושתתת על הטכנולוגיה הכ"כ זמינה: סמארטפונים.

‫‫240 מורים בחרו לנצל את ההזדמנות ולפתוח לעצמם פרופיל משתמש, חלקם אף השיבו לסקר שבו נשאלו, בין היתר, על תדירות ההפעלה ומתשובותיהם ניכר שהרוב עשו בו שימוש רב פעמי (ראו להלן). חלק ניכר מהמשתמשים דיווחו שהתוודעו אליו במהלך הסדנאות הטכנולוגיות של יה"ל בהן השתתפו, ובמיוחד בסדנת "שילוב טכנולוגיות וכלים דיגיטליים להעצמת ההוראה והלמידה".

‫בסה"כ עד כה בוצעו למעלה מ-1000 הפעלות של שאלות באמצעות participoll ועוד היד (והאצבע) נטויה.

חידושים נוספים במוּדל

‫שאלות מורכבות

הידעת? אם רוצים ליצור במבחן שאלה שמורכבת ממספר תתי-שאלות – ניתן לעשות זאת ע"י ה-Cloze Editor וכבר אין צורך לדעת את התחביר המיוחד לשם כך.

הסתרת ציונים

‏‏‫‫‫‫הידעת? עיכוב חשיפת הציונים שניתנו על מטלות היתה עד לאחרונה פעולה מורכבת למדי שנעשתה דרך גיליון הציונים (ועל-כן רבים התקשו בה). כעת ניתן לעשות זאת בצורה פשוטה מאוד דרך דף ההגדרות של המטלה עצמה.

ייבוא שאלות

הידעת? במקום לכתוב את שאלות הבוחן ישירות במוודל ניתן פשוט להעלות קובץ טקסט עם השאלות ל"מאגר השאלות".

הקלטות קוליות

‫‫‫‏‫‫הידעת? כשיוצרים מטלה שדורשת מהסטודנטים לבצע הקלטה קוֹלית של עצמם כבר אין צורך בהפעלת Poodle. אפשר לבצע את כל ההקלטות, וגם להקליט את המשוב, בעזרת כפתור ההקלטה שמופיע בסרגל הכלים.

מטלות בקבוצות

‏הידעת? במוודל של האוניברסיטה העברית הסטודנטים יכולים לבחור את שותפיהם להגשה בממשק הגשת המטלה עצמו בלי צורך להירשם לקבוצות בפעילות נפרדת. אחרי בדיקת המטלות המורה יכול להעלות בקובץ מכווץ אחד את כל קבצי המשוב.

‫הפנים והשמות

הידעת? מורים יכולים לראות את תמונותיהם של הסטודנטים במוודל באמצעות לחיצה על שמותיהם ברשימת משתתפי הקורס.

במידה שסטודנט העלה בעצמו תמונה לפרופיל האישי שלו - היא תוצג למורים לצד תמונתו הרשמית, אך חבריו ייראו רק אותה.

מערכת הסילבוס

‫מאז הקמתה של מערכת הסילבוס לפני מספר שנים, חלה עליה מתמדת באחוזי מילוי הסילבוס. מסתבר, שחובת מילוי הסילבוס לפי סטנדרט מוסכם שירתה לא רק את הסטודנטים אלא עזרה למורים רבים לתכנן את הקורס בצורה טובה ולהגדיר בצורה מדויקת ונכונה את תוצרי הלמידה של הקורס. גם הסדנה לבניית קורס אקדמי בהנחיית ד"ר מיכל שודל / ד"ר מיכל רמות מסייעת למורים בכך ובעקבותיה מתחדדת בקרב המשתתפים הבנת החשיבות שבהגדרת תוצרי למידה כחלק מתהליך הבניה של הקורס.

מוּדל בעין כרם

בקמפוס עין-כרם פעלה במשך שנים מערכת SharePoint שליוותה את הקורסים ושירתה את הסגל נאמנה. השנה, לאחר מהלך הדרגתי שהגיע לסופו לא מכבר, הושלם המעבר למוּדל וכעת כל הקמפוסים של האוניברסיטה העברית חולקים פלטפורמת למידה (LMS) משותפת.

כמו בכל התחלה חדשה, לחלק מהמורים היו חבלי לידה אבל כבר מהרגע הראשון ניתן היה לראות שהרבה מהמורים מנצלים היטב את עולם הכלים והאפשרויות שמעמידה בפניהם המערכת החדשה.

כתיבה ועריכה: יוחאי עופרן, אייל בן-חור - היחידה להוראה ולמידה

tlc@savion.huji.ac.il