EDUCAȚIE DE CALITATE ȘI ÎN MEDIUL ONLINE

„ÎMPREUNĂ PENTRU O EDUCAȚIE DE CALITATE ȘI ÎN MEDIUL ONLINE”

           Având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm, în acest an școlar, 2020-2021, a avut loc extinderea cu succes a sistemului digital al Liceului Teoretic „Ion Barbu” Pitesti. 

          În luna octombrie a anului 2020, la inițiativa doamnei prof. Nicolae Adina – managerul proiectului, Liceul Teoretic "Ion Barbu" din Pitești prin reprezentanții săi legali, A REUȘIT IMPLEMENTAREA CU SUCCES A PROIECTULUI EDUCAȚIONAL intitulat „ÎMPREUNĂ PENTRU O EDUCAȚIE DE CALITATE ȘI ÎN MEDIUL ONLINE”!

OBIECTIVUL PRINCIPAL al acestui proiect a fost reprezentat de identificarea unor resurse financiare, sub formă de sponsorizare, în vederea achiziționării dispozitivelor necesare pentru implementarea procesului instructiv-educativ în mediul online (laptopuri, videoproiectoare și accesorii (cabluri, suporti și alte astfel de accesorii pentru punerea în funcțiune și montajul dispozitivelor), pentru a asigura accesul tuturor elevilor la o educație de calitate, asigurând o egalitate de șanse, pentru a le asigura tuturor oportunitatea de a fi informați, indiferent de contextul social și indiferent de mediul din care provin.

OBIECTIVELE GENERALE ALE PROIECTULUI AU FOST:

- Achiziționarea dispozitivelor necesare desfășurării procesului instructiv-educativ la distanță/ în online;

- Implementarea și dezvoltarea procesului de predare și evaluare în sistem hibrid/online;

- Asigurarea accesului tuturor elevilor la o educație de calitate, chiar și în mediul online;

- Integrarea elevilor cu CES și în acest proces didactic structurat în sistemul de predare online.

BENEFICIARII DIRECȚI ai implementării acestui proiect au fost cu certitudine cei 730 de elevi ai Liceului Teoretic Ion Barbu din Pitești, dar și cei 55 de profesori care formează colectivul de cadre didactice al liceului.

Totodată, considerăm că BENEFICIARII INDIRECȚI în urma implementării acestui proiect sunt:

- Familiile elevilor implicați în proiect;

- Asociația Liceului Teoretic Ion Barbu Pitești;

- Instituțiile publice: Inspectoratul Școlar Județean Argeș, Primăria Municipiului Pitești și alte astfel de autorități care ar fi putut contribui la implementarea acestui proiect (deoarece nu a mai fost necesar aportul financiar al acestora pentru acest demers educațional - atât de necesar, având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm).

ORGANIZAREA PROIECTULUI

Întregul demers a fost inițiat de Dna. Prof. Adina Nicolae, pornit odată cu apariția normelor legislative la nivelul învățământuului preuniversitar care au impus desfășurarea orelor în sistem hibrid sau online, norme determinate de contextul global epidemiologic.

Astfel, după formularea cererii de sponsorizare și transmiterea acesteia către potențiali sponsori, aleși aleator, Dna. Prof. Adina Nicolae a identificat în urma manifestării publice a disponibilității acestora (privind susținerea proiectelor educaționale din sistemul preuniversitar de stat), trei mari sponsori care și-au îndreptat atenția înspre nevoia noastră. Demersul pornit inițial, a fost întregit de activitatea constantă a doamnei profesor și de sprijinul oferit de reprezentantul legal al liceului, Dl. Director Prof. Alexandru Ionescu, dar și de participarea activă a tuturor celorlalți membri constituienți, cu precădere a reprezentantului tehnic – Dl. Prof. Nicolae Genoiu, dar și a reprezentantului Asociației Liceului Teoretic Ion Barbu – Dna. Prof. Lidia Penescu, cu ajutorul cărora s-a implementat cu succes acest proiect.

MOTIVAREA ACESTUI PROIECT EDUCAȚIONAL

Motivul esențial a fost implementarea digitalizării educației la nivelul liceului nostru și oportunitatea de a asigura șanse egale la educație tuturor elevilor din liceul nostru! Mai mult decât atât, s-a dorit și îmbunătățirea bazei materiale a liceului pentru a asigura un proces instructiv – educativ, de calitate, chiar și în mediul online.

VALORIZAREA ACTIVITĂȚII 

Acest aspect s-a realizat prin: desfășurarea orelor în sistem online sau hibrid în condiții foarte bune, asigurând astfel accesul tuturor elevilor liceului la informații educaționale strategice, asigurându-le o egalitate de șanse tuturor elevilor, iar profesorilor redându-le posibilitatea de a desfășura în condiții optime întregul proces instructiv – educativ, asigurând prin transparență și profesionalism o educație de calitate. Membrii proiectului au dorit să asigure: 

- stimularea tuturor elevilor de a participa la ore în mod constant și activ;

- integrarea tuturor copiilor cu dizabilități (Copiii cu CES) ai liceului în desfășurarea orelor în sistem hibrid sau online;

- acceptarea ideii de educare și dezvoltare a unui sistem de predare interactiv, modern și atractiv pentru elevi;

- îmbunătățirea capacității elevilor de a dobândi cunoștințele necesare dezvoltării psihice și intelectuale a acestora, implicând efectiv și afectiv în actul didactic, chiar și elevii timizi sau retrași sau pe cei cu probleme speciale.

Rezultatele obținute:

S-au concretizat astfel, în cadrul acestui proiect, toate obiectivele propuse, dna. Prof. Coordonator, Adina Nicolae, identificând trei sponsori principali care au asigurat - atât prin resurse financiare, dar și prin resurse materiale, implementarea acestui proiect cu succes.

Echipa de proiect

Sponsori

O sumă în valoare de 80.000 de lei.

O sumă în valoare de 20.000 de lei

Dispozitive și echipamente tehnice (table interactive, display-uri, extendere, și altele)

      Toate sălile de curs, laboratoarele, sala de sport, sala de consiliu și cabinetul de franceză au fost dotate cu echipamente corespunzătoare, astfel încât procesul instructiv – educativ să se desfășoare în condiții foarte bune, oferind elevilor – beneficiari direcți ai acestui proiect - șansa la o educație de calitate atât în mediul online, cât și în cadrul instituției.

CONCLUZII

Am dovedit că se poate, că există oameni care își apleacă atenția înspre nevoile atât de mari și urgente ale învățământului. Prin urmare, s-au pus la dispoziția cadrelor didactice și a elevilor:

școlare și extrașcolare;

MENȚIONĂRI SPECIALE

"În calitate de profesor coordonator al acestui proiect, doresc să le mulțumesc tuturor colegilor implicați în derularea și implementarea cu succes a acestui proiect dar, în mod special, îi mulțumesc Reprezentantului Legal al Liceului nostru - Domnului Director Prof. Alexandru Ionescu, pentru încurajarea de a porni acest demers și pentru SUSȚINEREA PERMANENTĂ în derularea și implementarea acestuia."

prof. Adina Nicolae - manager de proiect


Totodată, din partea tuturor beneficiarilor acestor sponsorizări, dorim să adresăm:

MULȚUMIRI DIN SUFLET CELOR TREI SPONSORI PENTRU SPRIJINUL FINANCIAR și MATERIAL al acestora, în urma căruia PROIECTUL ÎMPREUNĂ PENTRU O EDUCAȚIE DE CALITATE ȘI ÎN MEDIUL ONLINE A FOST IMPLEMENTAT CU SUCCES:

CU DEOSEBIT RESPECT, VĂ MULȚUMIM!

DACĂ ÎN JAPONIA MARII ÎMPĂRAȚI SE APLECAU ÎN FAȚA PROFESORILOR PENTRU A-ȘI EXPRIMA RESPECTUL FAȚĂ DE ACEȘTIA, NOI – PROFESORI, ELEVI, PĂRINȚI - în calitate de beneficiari direcți ai acestor sponsorizări, implicit ai acestor dispozitive, NE APLECĂM ÎN FAȚA DVS., CU RESPECT, PENTRU MÂNA STRAȘNICĂ DE AJUTOR PE CARE NE-AȚI ÎNTINS-O!

Considerăm că prin implementarea acestui proiect am dovedit că „ÎMPREUNĂ” – PROFESORI, ELEVI, PĂRINȚI și SOCIETATEA CIVILĂ – REUȘIM să ASIGURĂM - CU PROFESIONALISM, O EDUCAȚIE DE CALITATE, atât la școală, cât și în mediul online!

pagină realizată de prof. Nicolae - Claudiu Genoiu