Despre

POCU/633/6/14/132173

PRACTICA – punte între școală și locul de muncă

BENEFICIAR –

Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu”, Suceava

Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” este un liceu având ca tradiţie profilul tehnic în specializările automatizări, electrotehnică, mecatronică, construcţii şi lucrări publice.

PARTENER –Liceul Tehnologic „Oltea Doamna”, Dolhasca

Liceul oferă învăţământ profesional şi technic prin liceu tehnologic - domeniul mecanică.

OBIECTIV GENERAL

Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea aptitudinilor si competențelor profesionale practice specifice pentru 181 elevi înmatriculați în sistemul național de învățământ (învățământ profesional - ISCED 3, nivel de calificare 3 și învățământ liceal - ISCED 3, nivel de calificare 4), la Colegiul Tehnic Samuil Isopescu Suceava și la Liceul Tehnologic Oltea Doamna Dolhasca prin programe de învățare la locul de muncă, în domeniile Electronică - automatizări, Mecanică, Electric, Construcții, instalații și lucrări publice, domenii din sectoare cu potențial competitiv și de specializare inteligentă, identificate conform SNC si SNCDI, în vederea inserției viitoare pe piața muncii a cel puțin 39 de elevi dintre aceștia.

Durata proiectului: 24 luni (septembrie 2020 – septembrie 2022)

OBIECTIVELE PROIECTULUI

OS1 - Dezvoltarea și furnizarea de servicii integrate de orientare, consiliere profesională și dezvoltare personală în sprijinul tranziției de la școală la viața activă pentru 181 de elevi, dintre care minim 136 (peste 75%) dobândesc o calificare, 39 (minim 21%) se angajează și 19 (peste 10%) își continuă studiile sau urmează alte cursuri de formare.

OS2 - Participarea la programe de învățare la locul de muncă performante, interactive si inovative, ateliere de competențe și competiții profesionale pentru 181 de elevi și angajarea a minim 39 (21%) dintre aceștia ca urmare a finalizării acestora.

OS3 - Dezvoltarea de parteneriate între unitățile de învățământ și partenerii de practică/ potențiali angajatori pentru susținerea și îmbunătățirea procesului educațional și în vederea facilitării accesului pe piața muncii, inclusiv prin crearea unui sistem de informare coordonată, între toate părțile implicate (elevi, părinți, angajatori, unități de învățământ).

GRUPUL ȚINTĂ

181 de elevi selectați (141 de elevi de la Beneficiar și 40 de elevi de la Partener) dintre care:

136 certificate la încetarea calității de participant

19 persoane care urmează studii/cursuri de formare la încetarea calității de participant

39 persoane care își găsesc un loc de muncă la încetarea calității de participant

19 femei

162 bărbați

100 persoane provenind din mediul rural

ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI

A1. Identificarea, recrutarea și menținerea grupului țintă

A1.1 Definirea metodoligiei de selecție și de lucru cu grupul țintp și a metodologiei de acordare a subvențiilor

A1.2 Organizarea și efectuarea selecției, menținerea grupului țintă

A1.3 Acordarea subvențiilor grupului țintă

A2. Organizarea și derularea programelor de învățare la locul de muncă

A2.1 Crearea și întreținerea de medii de practică în unitățile de învățământ în parteneriat cu agenții economici

A2.2 Organizarea și derularea programelor de învățare la locul de muncă și a competițților profesionale

A3. Organizarea și derularea activităților de consiliere și orientare profesională

A3.1 Organizarea și desfășurarea activităților de consiliere și orientare profesională

A4. Organizarea și derularea activităților de sprijin a sistemului de învățare la locul de muncă

A4.1 Organizarea și desfășurarea de activități de tip concursuri pe specializări

A5. Crearea și consolidarea de parteneriate relevante în vederea sprijinirii grupului țintă pentru tranziția de la școală la viața activă

A5.1 Desfășurarea de campanii de informare coordonată, în ambele sensuri: de la companii/sectorul privat către unitățile de învățământ privind nevoile lor de instruire, precum și de la unitățile de învățămînt către agenții economici/partenerii de practică, pentru a răspunde nevoilor actuale și viitoare ale pieței muncii la nivel național/regional/local

A5.2 Atragerea de parteneri de practică și de parteneri sociali (potențial angajatori) și elaborarea parteneriatelor cu unitățile de învățământ

A5.3 Identificarea de soluții viabile de îmbunătațire a ofertei și a curriculei programelor de învățare la locul de muncă, de continuare a studiilor/învățare pe parcursul vieții, de angajare

A6. Management de proiect

A7. Activități aferemte cheltuielilor indirecte

BENEFICII PENTRU ELEVI

Situațiile reale de muncă dezvoltă nivelul de cunoștințe și competențe

Contexte reale de muncă cresc motivația pentru profesia aleasă

Experiența de practică în domeniul este pregătirea pentru încadrarea în câmpul muncii

Creșterea potențialului față de exigențele pieței muncii are loc prin acumularea de experiență practică

Locul de muncă dezvoltă competențele de relaționare interumană ca spiritul de echipă sau apartenența la colectiv

Experiența reală dezvoltă abilitățile de organizare și de rezolvare a problemelor

BENEFICII PENTRU ANGAJATORI

v Prevederile legale (Legea nr.76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă) includ o serie de măsuri de stimulare, acordate angajatorilor, pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 29 ani.

v Potrivit art. 80 din Legea nr.76/2002, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 2.250 lei. Suma este valabilă și pentru angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap. Angajatorii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data încheierii. (art. 83, alin.1, din Legea nr.76/2002)

v Angajatorul care încadrează în muncă elevi și studenți pe perioada vacanțelor beneficiază, pentru fiecare elev și student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, care este, în present, 500 de lei, deci ajutorul ajunge la 250 de lei lunar.

v Sumele se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat, iar perioada pentru care se acordă stimulentul financiar este de maxim 60 de zile lucrătoare, într-un an calendaristic.

BENEFICII PENTRU UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT

Ø Vor avea parteneriate noi, încheiate cu firme din sectorul privat, în scopul organizării stagiilor de practică atât pe durata implementării proiectului, cât și ulterior finalizării acestuia;

Ø Vor avea acces la informații prin intermediul unei rețelei de legătură a unităților de învățământ- elevi- angajatori, pe toată perioada implementării proiectului, dar și după finalizarea acestuia;

Ø Elevii care vor participa la stagii de practică își vor îmbunătăți competențele și abilitățile, astfel că va crește gradul de promovabilitate în rândul elevilor.

DATE DE CONTACT

COLEGIUL TEHNIC SAMUIL ISOPESCU

Str. Samuil Isopescu 19, Suceava, telefon 0230222851, mail samuilisopescul@yahoo.com , www.samuilisopescu.ro

Persoană de contact – Cristina HAPENCIUC, Manager de proiect

LICEUL TEHNOLOGIC OLTEA DOAMNA

Str. Oltea Doamna 10, Dolhasca, telefon 0230540810,

mail oltea_doamna@yahoo.com, www.ltdolhasca.ro

Persoană de contact – Silvia TAILUP, Coordonator activități P1

https://www.facebook.com/StagiiPracticaSV