Resurse digitale

Am strâns în această secțiune resurse pedagogice create și puse la dispoziție, în mod gratuit, de instituții culturale internaționale de prestigiu sau de organisme reprezentative ale societății civile interesate de dezvoltarea și progresul în educație. Aceste resurse se bazează pe ani de cercetare, sunt documentate și testate de comunitatea internațională de profesori și reprezintă o modalitate de a adăuga plus valoare orelor de curs desfășurate online în această perioadă.

Fie că lecțiile au loc în clasă sau prin intermediul tehnologiei, resursele didactice în format online reprezintă nu doar un mod de a diversifica metodele didactice și conținuturile ci și de a fi în contact cu noile tendințe în educație și cu patrimoniul cultural internațional.

Această secțiune conține cu precădere resurse în limba engleză.

O resursă utilă profesorilor și elevilor pentru accesul la manualele şcolare digitale din învăţământul preuniversitar românesc.

DOAJ este un depozit de resurse cu acces liber cuprinzând periodice din mediul academic și științific, domeniile științei, tehnologiei, medicinei, științe sociale și umaniste.

Acest site reprezintă registrul internațional al arhivelor, depozitelor, repozitoriilor instituţionale sau interinstituţionale. Puteți regăsi aici aproximativ 3800 de arhive ştiinţifice.

OpenDOAR cuprinde depozite de resurse academice cu acces deschis, ce însumează peste 2700 arhive instituţionale, tematice utile cercetătorilor.

Depozit electronic de cărți, rapoarte și documente de cercetare (documente de lucru) cu acces deschis al Băncii Mondiale pentru rezultatele sale de cercetare.

Regăsiți aici reviste, lucrări de conferință și depozite digitale științifice ce conțin informații bibliografice și care descriu resursele științifice cu acces deschis cătora li s-a atribuit un ISSN de către Rețeaua ISSN.

O resursă cu acces gratuit la toate revistele din domeniul științelor umaniste, științelor naturii, istoriei și sociologiei până în iunie 2020.

Portalul e-tezelor europene (DART Europe) este realizat printr-un parteneriat al bibliotecilor de cercetare și al consorțiilor de biblioteci care colaborează pentru a facilita și îmbunătăți accesul global la tezele de cercetare europene.

Portal ce oferă gratuit resurse educaţionale multimedia, organizate pe materii şi nivele de cunoaştere, oferite de muzee, biblioteci şi arhive.

Platorma facilitează accesul la imagini din muzee, centre de cercetare, biblioteci, arhive.

Site în care puteți găsi resurse din domeniul artelor vizuale pentru profesori și elevi.

Platformă multidisciplinară cu fișe de lucru pentru limba română, științe, geografie, istorie.

Galeria Națională de Artă (National Gallery of Art) pune la dispoziția profesorilor planuri de lecții, pe tematici educaționale diverse, organizate pe grupuri de vârstă. Utilizând aceste resurse profesorii pot aduce nu doar o abordare nouă ci și elemente ale artelor vizuale întegrate în orele de curs, transdisciplinar. Resursele disponibile sunt în limba enleză.

Centrul John F. Kennedy, un hub dedicat artelor interpretaive, pune la dispoziția profesioniștilor în educație o gamă variată de resurse pentru abordarea disciplinelor școlare într-o modalitate ce stimuklează creativitatea elevilor prin abordarea artistică. De la modalități atractive de învățare, prin intermediul formelor de expresie artistică, până la tutoriale destinate chiar dezvoltării profesorilor, Centrul Kennedy este o resursă generoasă pentru toți profesorii ce doresc integreze arta în orele de curs și pentru elevii interesați de autoînvățare.

Învățare interactivă pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani activități din domeniile matematică, știință, informatică.

O resursă de învățare prin teste și fișe de lucru ce ajută copiii să creeze, să construiască și să colaboreze pe măsură ce explorează lumea. Site-ul oferă resurse din domeniile științe, matematică, limba engleză, pictură, muzică.