Liberal ideologi

LIBERALISMENS KÄRNA är att varje människa har rätt att bestämma över sitt eget liv, att människor ska få fler möjligheter att göra något av sina drömmar och tankar. Det är därför liberaler alltid ställer en viss sorts frågor:

• Ökar det här varje människas frihet?

• Varför ska staten bestämma över detta?

• Hur ser vi till att de här möjligheterna kommer alla människor till del?

Sådana frågor har liberaler ställt sig i alla tider, men det liberala tankesättet får konsekvenser. Ett exempel är när människor får mer att bestämma över själva, så leder det till att de gör olika val. Ju större friheten är och ju längre den får råda, desto mer kommer samhället att präglas av mångfald och olikhet. Så länge alla människor ges möjlighet att välja det som de själv föredrar ser inte vi något problem med detta.

FRIHET FÖR ALLA. För liberaler är det på riktigt när vi säger att friheten ska vara möjlig för alla. Vi vet att människor kan hållas tillbaka i ofrihet på grund förtryck, fördomar och diskriminering. Vi vet att starka välfärdssystem och ett rättsväsende att lita på är den svages bästa vän. Den som är rik kan köpa sig trygghet eller säkerhet på egen hand, men för att alla ska få del av möjligheterna behövs också gemensamma lösningar. Politiken ska prioritera att öka friheten för de människor som har minst frihet. Det är det som kallas socialliberalism.

LIBERALA FRAMGÅNGAR. Sveriges väg från fattigdom till välfärd började med folkskolan som gav alla barn chansen till utbildning och utveckling. Demokratin och den allmänna rösträtten lade grunden för ett fritt och öppet samhälle. Tack vare en fri ekonomi och handel mellan länder har människor kunnat använda sin skaparkraft för att bygga upp företag som bidragit till arbete och välstånd. Genom vår öppenhet mot omvärlden har vi fått in nya idéer, tankar och människor som hjälp till att bygga Sverige starkt. Andra partier skäms för, förtiger eller snyggar till sin historia. Det behöver inte vi göra. De senaste hundra åren har tre avgörande frihetsstrider utspelat sig i vår del av världen: kampen för rösträtt och demokrati, kampen mot nazism och kommunism och kampen för ett enat demokratiskt Europa. Vid varje tillfälle har vi stått upp för de liberala idéerna om varje människas frihet.


Varför finns Liberalerna?

Det var liberaler i Sverige som gick i spetsen för folkskola, näringsfrihet, religionsfrihet, demokrati och allmän rösträtt för både män och kvinnor, socialförsäkringar, valfrihet i välfärden, jämställdhetsreformer, lika rättigheter för hbtqi-personer och svenskt medlemskap i EU. Utan ett liberalt parti hade Sverige sett väsentligt annorlunda ut. Om inte Liberalerna fanns, vem skulle då driva på frihetsfrågorna vi står inför idag? Här är några exempel:


Klassresan börjar i klassrummet. För liberaler är kunskapsskolan sättet att ge alla barn en chans att hitta sin väg och uppnå sina drömmar, även om starten i livet ser olika ut. För den som drabbas av hederskultur måste skolan vara en oas av frihet och för alla som tror att de måste följa gamla spår ska skolan visa att man kan välja sin egen väg. Det var därför som liberaler en gång var med och genomdrev folkskola för alla barn, och det är därför vi brinner för att ständigt göra skolan bättre. När vi ingick i alliansregeringen 2006–2014 genomförde vi en rejäl omsvängning av den svenska skolan, men det återstår fortfarande mycket att göra. Liberalerna vill återupprätta kunskapsskolan, skapa lugn och ro i klassrummen och se till att läraryrket på riktigt blir vad det borde vara: världens viktigaste jobb.

Möjligheternas land för alla. En människas bakgrund ska inte avgöra framtiden – den övertygelsen ligger bakom liberalers engagemang för bättre integration. Både den som flyttat till Sverige från ett annat land och den som har vuxit upp här ska kunna bestämma över sitt liv och drömma sina egna drömmar. Idag ser vi ett fruktansvärt slöseri med människors kraft, när personer som vill försörja sig själva och vara med och bidra aldrig får en chans att komma in i det svenska samhället. Liberal integrationspolitik bygger på att varenda människa behövs. Det handlar om att hålla ihop vårt land och att ge alla människor framtidstro och frihet. Invandringen har gjort Sverige bättre, smartare och rikare genom århundraden och vi vill att det ska fortsätta vara så. Även om vi helst vill prata om integration och våra lösningar för att hålla ihop Sverige så vet vi att vi behöver ha tydliga svar på migrationsområdet också. Vi vill ha en asylpolitik som ligger i linje med andra EU-länders och ordning vid gränserna, för att integrationen ska fungera och välfärdssamhället ska hålla.

Ja till Europa. För en friare framtid i vår del av världen behövs ett starkt samarbete mellan Europas liberala demokratier. En europeisk union som fortsätter att bygga samarbetet på de frihetliga ideal som den en gång grundades för att försvara. Samarbete är det enda sättet att möta framtidens stora utmaningar som klimathot, gränsöverskridande brottslighet och människor på flykt. Det är därför Liberalerna, som enda svenskt parti, vill fördjupa EU-samarbetet och gå med i Euron.

Rädda assistansen. Rätten till personlig assistans ger människor med omfattande funktionsnedsättningar möjlighet att leva ett liv som andra. Det är en av de största frihetsreformerna i svensk historia, genomförd av liberaler förstås. Idag är det många som vill skära ned på assistansen, men vi försvarar envist LSS som rättighetslag. Inte för att ”det är synd om” människor som lever med funktionsnedsättningar, utan för att alla människor ska kunna styra över sitt eget liv.

Jämställdhet. Ett samhälle där människors möjligheter beror på vilket kön de har inte ett fritt samhälle. Därför har liberaler alltid gått före med att ifrågasätta gamla värderingar som hållit kvar framför allt flickor och kvinnor i en underordnad position. Det gör oss till liberala feminister. Alla elever ska ha rätt till en trygg skolmiljö och samma höga förväntningar, oavsett kön. Kvinnor som kommer till Sverige ska ha samma rättigheter och möjligheter som alla andra. Hederskultur och alla slags patriarkala strukturer måste bekämpas som det frihetshot de är.

Friheten att leva och älska. Med en frihetlig människosyn är det självklart att ingen har rätt att lägga sig i en annan människas kärlek eller innersta personlighet. Därför har liberaler alltid gått i spetsen för den sexuella friheten och hbtqi-rättigheter. Vi har vunnit många viktiga segrar, men en hel del återstår att göra. I dag handlar det bland annat om att stärka transpersoners rättigheter, stå upp för mångfalden inom sexualundervisning, sjukvård och äldreomsorg. Inte minst att tala högt för alla hbtqi-personer som tystas och förtrycks i världen.

Ovillkorliga demokrater. Vi ser alldeles för ofta hur diplomatiska och ekonomiska intressen går före mänskliga rättigheter. Utrikespolitiken behöver mer mod och tydlighet om de demokratiska värderingarna. Vi liberaler tänker inte tiga när EU-länder som Ungern och Polen inskränker rättsstaten och mediers frihet. Vi driver på för att öka det svenska stödet till modiga demokratikämpar i diktaturer. Vi kommer att fortsätta vara den obekväma rösten som alltid tar strid för människors frihet världen över.


När de liberala värderingarna hotas, ska vi ta ett kliv framåt. Det är liberala idéer om varje människas frihet, jämlikhet, demokrati, skaparkraft och frihandel som lagt grunden till vårt välstånd och vår demokrati. Vi försvarar det breda politiska mittfältet där liberalismen har sin naturliga plats. När det blåser snålt är det viktigare än någonsin att det finns en stark liberal kraft i Sverige, som står emot extremism från olika håll. Den kraften är Liberalerna.