Metodologies actives

Aprenentatge cooperatiu

Forma de treball orientat a l'adquisició de continguts, basant-se en la no competitivitat i l'autonomia en el treball en grup.


Gamificació

La gamificació és fer viure com una experiència de joc una activitat que no ho és. Quan arriba al món educatiu aquesta premissa porta implícita dues conseqüències: per una banda els educadors han de transformar la seva mirada davant les activitats educatives pensant-les en clau d’experiències d’aprenentatge, i per l’altra han de pensar com dissenyen aquestes experiències agafant elements propis dels jocs.

Flipped classroom

Els estudiants aprenen nous continguts per mitjà de les TIC normalment fora de l’aula, per després realitzar activitats de caràcter pràctic, de reforç o més individualitzades tutoritzades per un professor dins l’aula.


Aprenentatge basat en projectes 

La classe es divideix en petits grups de treball i cada un ha de investigar un tema triat de forma democràtica i que estigui relacionat amb el món real, donant-se les seves pròpies solucions.


Aprenentatge basat en problemes

En aquesta metodologia activa, l'alumnat ha de resoldre un problema que planteja el professor amb l'objectiu de millorar les seves habilitats i coneixements. Facilita la interdisciplinarietat i aconsegueix un increment de la curiositat de l'estudiant.

Aprenentatge cooperatiu

Forma de treball orientat a l'adquisició de continguts, basant-se en la no competitivitat i l'autonomia en el treball en grup.

Coeducació

Estratègia per donar resposta a l’aprenentatge entre iguals i per aprofundir en el treball de la perspectiva de gènere. 

Treball per tasques

Es dissenyen activitats comunicatives amb les quals treballar els continguts presentats seguint la seqüència didàctica PPP (presentació, pràctica i producció).

Caixes d'aprenentatge

Una capsa d’aprenentatge és una proposta on es treballen continguts concrets a partir d’unes instruccions que els infants han de seguir de manera autònoma. Cada capsa d’aprenentatge conté una proposta de treball amb un seguit de reptes o activitats seqüenciades al seu interior que s’han d’assolir. Segons la complexitat de cada capsa, es pot realitzar individualment o en petit grup. El grup té a la capsa les instruccions que ha de seguir i, de manera autònoma, s’autogestiona el temps per completar les activitats, extreure conclusions i dur a terme la producció final.

Suport digital

Les TAC tenen com a objectiu posar les tecnologies al servei d’una millora en els processos d’ensenyament-aprenentatge, d’avaluació i d’organització que. S’utilitza la tecnologia com una eina aliada en el procés d’ensenyament-aprenentatge tenint en compte que a Cicle Superior diposen de portàtil individual i a l’escola tenim una dotació important d'eines tecnològiques (robots, sala d’ordinadors, tauletes, portàtils…).