Saavutettavuus

Lapin korkeakouluissa

Saavutettavuus – yhdenvertaisuutta lisäämässä korkeakouluissa 24.9.2020-


Mitä on saavutettavuus?

Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni erilainen ihminen voi käyttää verkkopalveluja mahdollisimman helposti. Saavutettavuus on ihmisten erilaisuuden ja moninaisuuden huomiointia verkkopalvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa. Saavutettavuus on verkkomaailman esteettömyyttä.

Saavutettavuudella tarkoitetaan myös mm. sitä, miten hyvin meidän korkeakoulujen tilat, sähköiset järjestelmät, oppimisympäristöt, opetusmenetelmät sekä asenneilmapiiri mahdollistavat henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan monenlaisten sekä erilaisissa elämäntilanteissa elävien opiskelijoiden osallisuuden ja yhdenvertaisuuden.


Miksi saavutettavuus nyt agendalla?

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019) eli digipalvelulaki tuli Suomessa voimaan 1.4.2019. Taustalla on Euroopan unionin saavutettavuusdirektiivi. Lisäksi taustalla vaikuttaa YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista, joka korostaa vammaisten ihmisten osallisuutta ja mahdollisuutta itsenäiseen asiointiin myös digitaalisessa ympäristössä. Saavutettavuus on yksi sopimuksen keskeinen periaate.

Lain yhtenä tavoitteena on tehdä saavutettavuuden huomioimisesta osa normaalia viranomaistoimintaa. Käytännössä tällä tarkoitetaan, että saavutettavuus ymmärrettäisiin keskeisenä toiminnan periaatteena, joka pitäisi ottaa huomioon kaikessa verkkosisältöjen ja -palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa ja ylläpidossa.

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta velvoittaa julkista sektoria noudattamaan saavutettavuusvaatimuksia. Verkkopalvelut ja mobiilisovellukset on jatkossa oltava saavutettavuusdirektiivin mukaisia.

Laki velvoittaa käytännössä noudattamaan kansainvälisen WCAG-ohjeistuksen A- ja AA-tason kriteerejä. Digipalvelulaki sisältää kolme keskeistä vaatimusta, jotka sen piiriin kuuluvien digipalvelujen – eli verkkosivustojen ja mobiilisovellusten – tulee täyttää:

1. Palvelun ja sen sisältöjen tulee täyttää saavutettavuusvaatimukset. Kyse on 49 kansainvälisen Web Content Accessibility Guidelines 2.1 -ohjeistuksen A- ja AA-tason kriteeristä.

2. Palvelun ja sen sisältöjen saavutettavuus tulee arvioida ja saavutettavuuden tila ja sen mahdolliset puutteet esitellä saavutettavuusselosteessa. Tarjolla on myös työkalu selosteen täyttämiseen

Palvelun tulee sisältää sähköinen palautekanava käyttäjille saavutettavuuspalautteen jättämistä varten. Palautteeseen tulee vastata 14 päivässä.

Miten täytämme saavutettavuusvaatimukset?

Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun henkilöstölle järjestetään saavutettavuuden ja esteettömyyden varmistamiseksi koulutuksia eri teema-alueista syksyn aikana. Digitaalinen saavutettavuus opetuksessa ja oppimisessa korostuu keskeisesti käsiteltävistä teemoista.

Yliopistolla ja ammattikorkeakoululla on yhteinen saavutettavuustyöryhmä, jonka tehtävänä on varmistaa saavutettavuusvaatimusten toteuttaminen korkeakouluissa: https://tt.eduuni.fi/sites/luc-2020/saavutettavuus.

Aluehallintoviraston ylläpitämät Saavutettavuusvaatimukset.fi – sivustolle on koottu kattavasti hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa saavutettavuudesta, jota suositellaan käytettävän oman työskentelyn pohjana saavutettavuusvaatimusten toteuttamiseksi.