VUF 2022

Verksamhetsutvecklingsfonden 2022 - Nedan finns de projekt som genomförts och redovisats. Det finns en kort beskrivning av varje projekts syfe. Respektive projekt presenteras i form av en film där de som drivit projektet berättar om sina erfarenheter. Projektens rapport finns också tillgängliga för läsning genom att klicka på länkningen. 

I filmen har IKT-pedagoger genomfört intervju med två av VUF-projekten 2022. Hör  lärarna som drivit projekten Svenska genom körkortskunskap  och  Vetenskaplighet i en trumpisk värld  berätta om sina projekt och vilka lärdomar som de tar med sig. 


Film om Kalmar på lätt svenska

Under sommaren 2021 gjorde arbetslaget på Grundläggande vuxenutbildningen (GRUV) två filmer om Kalmar och stadens historia. Filmerna har varit mycket uppskattade av elever och personal. De har använts i undervisningen på GRUV och där har vi sett att eleverna fått ett större intresse för sin stad och känt en större stolthet över att vara en del av staden. Vi vill nu vidareutveckla det här pedagogiska konceptet mot en ny målgrupp, Sfi. Vi planerar att göra en liknande film om Kalmar och Kalmars historia där vi filmar i olika miljöer runt om i staden och berättar om det vi ser. Vi vill att elever som kommer från andra länder ska känna sig inkluderade i sitt närområde och inspireras till att upptäcka Kalmar.

Projektansvariga:  Linda Eneman

Svenska genom körkortskunskap

Projektets syfte är att arbeta fram en orienteringskurs i körkortskunskap och starta upp kursen i september 2022. Den svenska arbetsmarknaden kräver oftast körkort och för individer med låga språkkunskaper tar det ofta lång tid att klara det. En förberedande orienteringskurs i körkortsteori kan underlätta för den enskilda individen och samtidigt utveckla det svenska språket.

Projektansvarig: Lena Samuelsson

Vidareutveckling av projekt ORK

Målet med projektet var och är att skapa en orienteringskurs som förbereder eleverna inför kommande kurser på vuxenutbildningen.  Genom att utveckla sitt språk och tillskansa sig kunskap om dåtid och nutid var och är målet att ge eleverna verktyg för att aktivt kunna medverka i samhällsprocessen genom sitt språk och sin kunskap om omvärlden. Dessutom gav och ger kunskapen och verktygen eleverna större möjligheter att utbilda sig vidare och en ökad möjlighet att lyckas med sina studier i övriga ämnen.

Projektansvarig: Helene Persson,
Susanne Boström och Katarina Björk 

Symposium 2022

Vi deltog på konferensen Symposium 2022 med temat "möjligheter till lärande –andraspråksdidaktik i ett kritiskt perspektiv”. Konferensen var i år digital vilket möjliggjorde att hela arbetslaget kunde ta del av den och lärarna fick möjligheten att välja att delta på olika föreläsningar som gavs. Innehållet riktade sig inte enbart till lärare i svenska som andraspråk utan passade alla undervisande lärare och annan personal. Att arbeta språkutvecklande är ju något som är viktigt i alla ämnen!

Projektansvarig: Anders Alsegård

Framtidens mat och klimat

Vår projektide är att kunna fortsätta att fördjupa elevernas kunskaperna i mathantverk och framtidens mat med betoning på att belysa att “framtidens mat och klimat” hänger ihop. Vi vill också att eleverna utvecklar sin kunskap och sitt intresse kring framtidens mat i kombination med dryck. Matkulturen förändras historiskt när tre faktorer samverkar; politik, ekonomi och värderingar. Alla dessa tre är mycket aktiva nu.  Projektet har som syfte att fortsätta ge våra elever en bred utbildning och förmåga att utveckla sina kunskaper kring mat- och dryckesproduktion som ett hantverk som är under ständig utveckling.

Projektansvarig: Helena Svedrin

Vetenskaplighet i en trumpisk värld

I en Trumpisk värld ifrågasätts fakta. Man väljer fritt och ignorerar vetenskapligt grundad kunskap så till den grad att demokratin står på spel. Att minska myternas inflytande är en svår och komplex utmaning. Skolan har som uppdrag att förbereda eleverna inför ett samhälle som är i ständig förändring där digitaliseringen är en väsentlig faktor som driver denna förändring. Digitaliseringen i skolan innebär fler och nya möjligheter för lärare att variera och anpassa sin undervisning utifrån elevernas behov. Vidare är det skolans uppdrag att bidra till en förmåga hos elever att agera källkritiskt i digitala miljöer. Gymnasieförbundets digitala agenda skapar tydlighet kring förväntningar, förutsättningar och möjligheter som skolans digitalisering ger.

Projektansvarig: Daniel Åkerblom

Att prova någon annans skor

Syftet med projektet var att såväl teoretisk som praktiskt visa hur rollspel som pedagogisk metod kan skapa förutsättningar att "prova en annan människas skor", och därigenom bygga förståelse och handlingsberedskap hos deltagarna för skeenden och situationer som vi ställs inför livet igenom. En person som genom rollspel provar hur det är att vara någon annan utvecklar på sikt en större förståelse för andra människors livssituation och behov. Hen får insikt om att det i regel finns flera perspektiv att ta hänsyn till och hantera i mötet med en annan människa.

Projektansvarig: Kerstin Bjellert