Sökkritik - en introduktion

Syfte

Syftet med denna lektion är att göra eleverna medvetna om olika sökkanaler och hur de påverkar vilken information vi får fram. Oftast görs detta i en uppgift som ställer krav på att de ska använda någon sökkanal utöver Google och källor utöver Wikipedia, NE m.m. Uppgiftssammanhanget är olika för olika klasser. Vi gör denna lektion med alla elever i åk 1 på vårt gymnasium.

Förberedelse

  • Diskussion och planering med läraren kring kunskapskrav och uppgift.

  • Försökningar för att ha en uppfattning om vad man får fram vid olika sökningar.

  • Eleverna bör ha fått sin uppgift, och eventuellt börjat förbereda arbetet med den lite, innan denna lektion.

Genomförande

Samtalsgoogling

Vi inleder lektionen med att prata om Google och sökmotorer. Jag frågar vad de vet om Google, vi gör en sökning tillsammans via projektor utifrån ämnet och diskuterar varför vi får upp just de träffarna. Här tar vi upp sådant som vad som styr träfflistan, hur vårt sökbeteende ser ut ocg varför det är relevant att hamna högt upp för olika sidor/företag etc. Vi pratar även om Wikipedia eftersom de nästan alltid hamnar bland de översta träffarna.

Skillnad sökmotor och databas

Ovanstående leder oss in på varför det är viktigt att använda olika sökkanaler, eftersom Google inte söker av all info på nätet. Då går vi in på en databas (vi brukar använda Artikelsök) och jag förklarar hur en databas fungerar och vad som skiljer den från en sökmotor.

Söka i databaser

Sedan går jag igenom hur de söker i Artikelsök, och jag visar sökteknik som trunkering samt vikten av att välja rätt sökord och testa olika sökkombinationer. Efter detta brukar det vara dags för eleverna att börja söka själva. Ibland gör vi en klassgemensam mindmap utifrån ämnet först, för att få tankeknölarna att lossna.

Skola: Jenny Nyströmskolan i Kalmar