Kirja-arvosteluja

8.-luokkalaiset arvioivat joitakin vuoden aikana lukemiaan kirjoja.

John Boyne:
Poika raidallisessa pyjamassa

Luin John Boynen kirjan Poika raidallisessa pyjamassa (2006). Se kertoo pojasta nimeltään Bruno. Kyseisiä kirjoja on myyty maailmassa kuusi miljoonaa kappaletta.

Bruno on 10-vuotias poika, jonka perhe muuttaa Auschwitziin, ja hän ei tykkää siitä. Brunolla on isä, äiti ja sisko. Bruno ei pidä pidä siskostaan, koska hän määräilee. Bruno on poika, joka ajattelee laajasti.

Kirjan tapahtuma-aika sijoittuu 40-luvulle Puolaan keskitysleirin läheiseen kartanoon. Paikat ovat vieraita minulle. Kertoja kertoo sekavasti paikoista.

Kertoja on kirjan päähenkilö Bruno. Bruno kertoo epäselvästi, koska hän on vielä nuori.  Bruno ei tiedä kaikkia sanoja, siksi kirja on vähän epäselvä. Bruno ei tiedä esimerkiksi, miten Auschwitz sanotaan.

Juoni: Bruno tapaa samanikäisen pojan. Poika asuu keskitysleirillä ja Bruno tapailee häntä aidan toisella puolella. Bruno haluaisi mennä katsomaan, miltä aidan toisella puolella näyttää, mutta uskaltaako Bruno mennä aidan toiselle puolelle vai ei? Itse pidin juonesta, mutta se oli joskus tylsä.

Kirjasta jäi mietityttävä fiilis. Suosittelen kirjaa ihmisille, jotka haluavat lukea historiallisen romaanin. Anna arvosteluksi 3.5/5. Kirja oli koskettava fiktiivinen tarina.

Eelis, 8. lk

Teemu Kaski:
Taivaallinen tyrmäys

Taivaallinen tyrmäys (2015) kertoo 54-kiloisesta ammattinyrkkeilijästä Teemu Kaskesta. Kirjassa kuvaillaan Teemun huippu-uraa ja sitä, kuinka nopeasti kaikki voi  mennä  pilalle alkoholin takia. Esimerkkinä työttömyys ja vaimon ja lapsien menettäminen, mitä kirjassa kuvaillaan. Kirjassa tulee myös esille uskoon tuleminen ja sen myötä elämä parantuu ja helpottuu. 

Annan kirjalle neljä tähteä viidestä. Kirja kertoo hyvin tositapahtumista ja siitä, miten elämä oikeasti menee huonoilla poluilla. Kirjassa myös kerrotaan, miten uskoon tuleminen auttaa kaikessa. Kirjassa on myös selkeä ajan kuvailu ja tapahtumakerronta.

Huonoa kirjassa on ehkä liian vähän kerrontaa tietystä asiasta ja se, että koko ajan tulee uusi asia kerrottavaksi.

Matias, 8. lk

Jordan Sonnenblick:
Kuumetta, kipinää ja rumpusooloja

Luin Jordan Sonnenblickin kirjan Kuumetta, kipinää ja rumpusooloja (2006). 

Päähenkilö on Steven. Hän on 13-vuotias. Luonteeltaan hän on tavallinen teini-ikäinen. Hän pitää rumpujen soitosta. Mutta Steven ei pidä siitä, että hänen pikkuveljensä sairastuu leukemiaan. Paikkoja ovat koulu, koululuokka, bussi, teatteri, jokin paikka, missä harjoitellaan rumpujen soittoa, sairaala ja koti. Tarinaa kerrotaan Stevenin näkökulmasta. 

Leukemia on siis hengenvaarallinen verisyöpä. Sytostaatitkaan eivät ole mukavia. Sytostaatteja käytetään syöpähoidoissa ja ne aiheuttavat tukan lähdön. 

Yanna, 8. lk

Suzanne Collins:
Ylismaan Gregor

Suzanne Collinsin kirja Ylismaan Gregor  kertoo pojasta, joka yllättäen putoaa maan alle pikkusiskonsa  kanssa. Kirja on ensimmäinen osa Alismaan tarinat -nimisestä fantasiasarjasta.

Gregorin päätavoite on päästä pois maanalaisesta maailmasta, mutta hän joutuu moniin eri hankaluuksiin. Maan alla häntä luullaan soturiksi, vaikka hän ei pidä sotimisesta ollenkaan. Hänen täytyy täyttää ennustuksia melkein joka reisullaan Alismaahan. Viimeisessä kirjassa tulee taistelu kaikkien olentojen välillä. 

Suosittelen kirjaa fantasiakirjallisuudesta pitäville ja seikkailuista pitäville. Kirja ei ollut liian jännittävä eikä vaikealukuinen. Se soveltuu yli 8-vuotiaille. Kirjaa oli mukava lukea. Ei tullut tylsää.

Jooas, 8. lk