groep 1-2

Extra info en tips

Uitleg bij tips voor taal

In een kleutergroep zijn leerkrachten voornamelijk bezig met het opbouwen van de woordenschat. Voorlezen en spel zijn daarbij bijzonder belangrijk. Daarnaast bieden leerkrachten activiteiten aan die bedoeld zijn ter voorbereiding op het leesproces. Denk aan rijmen, het horen en benoemen van een klank, kritisch luisteren, lange en korte woorden (lettergrepen klappen). Let erop dat als je de letters benoemt voor kleuters dat dit fonetisch wordt aangeboden. Dus niet ‘bee’ maar ‘b’, geen ‘es’ maar ‘sssss’.

Taaltips:

Uitleg bij tips voor rekenen

Leerkrachten schenken vooral veel aandacht aan het tellen van hoeveelheden en het koppelen van cijfers aan deze hoeveelheden. Het overzien van structuren, het optellen, doortellen en het verwoorden ervan maakt een groot onderdeel uit van het dagelijkse aanbod voor kleuters. Daarnaast zijn meten, inhoud, vormen, tijd en het benoemen van de begrippen bij deze onderwerpen ook belangrijk.

Rekentips:

Uitleg bij motoriek tips

Aandacht voor de motoriek is bij alle kinderen belangrijk maar bij kleuters des te meer. Het ontwikkelen van de motoriek is cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen. Kleuters moeten grijpen om te begrijpen. Ze moeten ervaren met hun zintuigen. Proeven, vastpakken, ruiken, horen en zien. Alle zintuigen inzetten helpt bij het begrip. Als je een volwassene uitlegt wat een cherimoya is, kun je vertellen dat het een vrucht is die lijkt op een artisjok met een gladde, leerachtige schil met bruine vlekjes en die een textuur heeft van een papaja. Dat deze vrucht vlezig is en een zachte, zoete smaak en doet denken aan een banaan, aardbei of ananas. Een volwassene kan daar dan een voorstelling van maken. Jonge kinderen moeten eerst snappen wat bruin, leer, glad, vlezig en zoet is. En dat doen ze door te ervaren aan de hand van hun zintuigen. Onder motoriek wordt voornamelijk het bewegen van het lichaam verstaan. Mondmotoriek gaat vaak over het gebruik van de mond en de spraak.

Motoriek tips:

Uitleg bij tips voor spelletjes

Tijdens het spelen van een bordspel oefen je veel vaardigheden zoals tellen (rekenen), woordenschat, verwoorden waarom je iets doet (taal) en op je beurt wachten of winnen/verliezen (sociale vaardigheden).

Speltips:

Tips voor de sociale vaardigheden:

Muziektips:

Natuur en Techniek tips:

Verder: