Wat mag je van ons verwachten?

HOE BEGELEIDEN WE JE KIND?

Leerlingenbegeleiding

Wij hebben de opdracht om voor elke leerling in kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding te voorzien.

Dit doen wij, door vanuit ons leerplan, voor elke leerling, actief in te zetten op de persoonsgebonden, de psychische en de sociale ontwikkeling. Ook op leren en studeren,  cultuurgebonden ontwikkeling en onderwijsloopbaanbegeleiding zetten we in.

Via ons zorg- en gelijke kansenbeleid besteedt elke leerkracht bijzondere zorg aan de ontwikkeling en begeleiding van leerlingen die kansen dreigen te missen door maatschappelijke kwetsbaarheid of specifieke onderwijsbehoeften.

Zowel ouders, leerlingen als het hele schoolteam worden hierin betrokken en werken elk vanuit hun perspectief hieraan mee.

De school werkt samen met het CLB. De afspraken over de samenwerking tussen de school en het CLB werden vastgelegd in het document “samenwerkingsafspraken” bij het beleidscontract periode 2021-2026”.

De afspraken worden jaarlijks geëvalueerd en bijgestuurd en telkens in een nieuw document ‘samenwerkingsafspraken’ vervat. Het is opvraagbaar bij de directie van de school.

Onze visie

Wij willen elk kind een kwaliteitsvolle opvoeding aanbieden en houden daarbij steeds voor ogen wat elk kind nodig heeft om in zijn totaliteit te kunnen ontwikkelen. We vertrekken hierbij vanuit de capaciteiten van het kind en hebben aandacht voor het stadium van ontwikkeling waarin het kind zich bevindt.

Daarom willen wij nadenken over de doelstellingen die we met het ene kind wel en met het andere kind niet kunnen bereiken, over onze instructiewijze, over aangepaste materialen en over onze manier van evalueren.

Op deze manier trachten wij een positief en veilig leerklimaat te realiseren waarin we een brede basiszorg kunnen aanbieden voor alle leerlingen. Om dit alles te realiseren is een goede samenwerking en wederzijds vertrouwen tussen leerkrachten, CLB en ouders van groot belang. We staan samen in voor het groeiproces van het kind. Dankzij deze constructieve samenwerking kunnen we systematisch en transparant te werk gaan en onze brede basiszorg nog verder uitbreiden en verhogen.

We staan er ook bij stil dat de draagkracht van onze school soms niet voldoende toereikend zal zijn. Dan gaan we samen met het kind, de ouders en het CLB op zoek naar de meest geschikte oplossing.

Ons zorgbeleid 

Het is opgebouwd in verschillende fasen.

of fase 0 is er voor iedere kleuter/leerling. Bij deze BREDE BASISZORG staan alle kleuters en leerlingen centraal: het is de zorg om kinderen vanuit hun talenten en mogelijkheden als totale persoon te laten ontwikkelen.

De klasleerkracht is hierbij de spilfiguur en zorgt voor “eerste-lijns-hulp”.  Er wordt in de klas gedifferentieerd.

De zorgleerkracht luistert naar de noden van leerkracht en leerling, ondersteunt en moedigt aan.

is soms gewenst.(fase 1) Hier wordt intensiever gekeken naar kinderen met specifieke onderwijsbehoeften.

Er is formeel zorgoverleg.

Er wordt in de klas systematisch gedifferentieerd. De klasleerkracht handelt, daarbij ondersteund door de zorgjuf. De zorgleerkracht ondersteunt en reikt materialen aan volgens de individuele noden van de leerling.

De ouders worden hierbij nauw betrokken en regelmatig geïnformeerd.

wanneer een nog INTENSIEVERE BEGELEIDING van een leerling wenselijk is (fase 2 binnen de zorg )en de tot dusver geboden hulp ontoereikend blijkt, wordt op zoek gegaan naar een nog specifiekere aanpak. Hulp van externen kan ingeroepen worden.  Het CLB ondersteunt het hele proces.

De klasleerkracht blijft op elk moment de belangrijkste zorgbegeleider van de leerling.De zorgjuf ondersteunt, helpt mee differentiatiemomenten te organiseren, zoekt materialen uit voor kinderen en leerkrachten, stelt zorgplannen mee op, vult het zorgdossier aan en kan kinderen individueel begeleiden (zoveel mogelijk in de klas).

Dit is de 3de fase binnen het zorgcontinuüm. Een IAC is een leerprogramma op maat van een leerling met een verslag voor toegang tot buitengewoon onderwijs. De leerling is niet ingeschreven in het buitengewoon onderwijs, maar wel in het gewoon onderwijs. Het aangepast leerprogramma bevat leerdoelen op maat van de leerling. De klassenraad kiest deze doelen, in afstemming met de ouders en waar mogelijk ook met de leerling en met het CLB of met andere externe ondersteuners. Op afgesproken tijdstippen en wanneer nodig worden de doelen van het IAC aangepast. Dit gebeurt na evaluatie van de vooropgestelde doelen.

De leerdoelen zijn gericht op maximale ontplooiing van de leerling en op zo volwaardig mogelijke participatie aan het klas- en schoolgebeuren. Al naargelang de mogelijkheden en het toekomstperspectief van de leerling zijn de leerdoelen ook gericht op:

-maatschappelijke participatie, eventueel in een omgeving die in gepaste ondersteuning voorziet;

-arbeidsdeelname in een omgeving die in gepaste ondersteuning voorziet;

-tewerkstelling in een omgeving die in gepaste ondersteuning voorziet;

-tewerkstelling in het gewone arbeidsmilieu;

-verdere studies

Huiswerk: visie en afspraken

Huiswerk … als men erover praat, wordt één ding al snel duidelijk: zo veel mensen, zo veel meningen. Dit is onze visie en de bijhorende afspraken rond huiswerk. Zo willen wij het fenomeen huiswerk zinvol hanteren.

Onze visie:

-We geven in de laagste klassen (van 1 tot 4) in de regel enkel op maandag, dinsdag en donderdag huistaken mee.

 Oefenen op lezen kan in de laagste klassen elke dag een opdracht zijn.

-Sporadisch kan huiswerk wel op woensdag in het 5de en 6de leerjaar.

-In de hogere klassen kunnen er taken meegegeven worden die over meerdere dagen gaan. Dit bevordert zelfstandig 

 werken en plannen.

-Toetsen kunnen in het 4de, 5de en 6de leerjaar ook moeten voorbereid worden op woensdag of tijdens het weekend.

-Indien de leerkracht of zorgleerkracht het nodig acht, kunnen de opdrachten variëren van kind tot kind. Deze 

 differentiatie kan verschillen in aard en in hoeveelheid.

-Na een dag op school moet een kind vooral kunnen spelen en ontspannen. We hechten meer belang aan de kwaliteit van

 het huiswerk dan aan de kwantiteit.

-We voorzien een geleidelijke stijging van de hoeveelheid naarmate de kinderen ouder worden.

-Stap voor stap willen we de leerlingen vaardiger maken om een taak alleen aan te kunnen en te groeien in

 zelfstandigheid en planning.


Enkele afspraken: 

-Creëer een rustige werkomgeving, steeds dezelfde en liefst samen met je kind bepaald.

-Spreek een vast beginuur af, leg dit samen vast en discussieer er niet over.

-Toon interesse en een positieve houding rond de taak van je kind.

-Controleer of het huiswerk gemaakt is.

-Verbeter het huiswerk niet zelf. Maak eventuele aantekeningen om de leerkracht te informeren.

-Maak het huiswerk niet zelf. Dat is zinloos.

-Geef geen extra oefeningen.

-Laat je kind gaandeweg groeien om huiswerk zelfstandig te maken (opdrachten lezen, agenda laten zien, zelf een

 hulpvraag stellen, …)

-Stem de verwachtingen af op de mogelijkheden van je kind.

-Contacteer ons als je opmerkingen, suggesties of aanvullingen hebt i.v.m. ons huiswerkbeleid en de toepassing ervan.

Specifiek voor 1ste en 2de leerjaar

-Overloop voor het huiswerk samen de opdracht(en) in de agenda.

-Luister tijdens het huiswerk mee als je kind luidop leest.

-Leg eventueel de opdracht uit indien deze niet begrepen wordt.

Agenda van je kind

Elke klasleerkracht informeert tijdens de infoavond (begin schooljaar) over de manier waarop je best met hem/haar communiceert. (Questi, e-mail, agenda, nota in een schrift, …)

LEERLINGENEVALUATIE

Breed evalueren

Brede evaluatie gaat uit van de groei van leerlingen en volgt die groei op. Daarbij wordt de totale persoon voor ogen gehouden. We willen je kind vertrouwen geven om te leren en zich verder te ontwikkelen. Via brede evaluatie krijgt je kind inzicht in zijn eigen leerproces.

Geen enkel kind op onze school is gelijk. Ondanks het feit dat we een standaardniveau hanteren op maat van de gemiddelde leerling, zal dit voor sommige kinderen anders zijn. De geëvalueerde doelstellingen, vaardigheden, toetsen en rapporten zullen dus verschillen van kind tot kind.

Rapporteren

Het rapport is geen doel op zich. Het is slechts een hulpmiddel om je te informeren over de vorderingen van je kind en om het leerproces op te volgen en bij te sturen. 

Het bespreken van het rapport op een stimulerende en motiverende manier is de boodschap. Op die manier zal het rapport gebruikt worden waarvoor het bedoeld is.

Bij toetsen kan er met diverse symbolen op het rapport aangeduid worden welke speciale aanpassingen of sticordi-maatregelen er genomen zijn of gebruikt werden voor je kind. Het is dus mogelijk dat er voor verschillende kinderen een verschil in verwachting opgegeven wordt.

Je ontvangt 4 x per schooljaar een rapport:

-herfstrapport: september - oktober

-winterrapport: november - december

-lenterapport: januari - februari – maart

-zomerrapport: april - mei – juni

Het rapport bestaat uit verschillende bladzijden.

Op de eerste bladzijde vind je een korte handleiding hoe je het rapport kan hanteren en gebruiken om een beeld van je kind te krijgen. In het rapport vind je de evaluatie van persoonsgebonden- en cultuurgebonden doelen uit het leerplan ZILL van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Van alle resultaten, van de te bereiken doelen of vaardigheden, willen we een evaluatie of een beheersingsniveau meegeven. De evaluatie zal niet altijd door middel van ‘punten’ gebeuren. Het kan ook met een woord of een symbool of d.m.v. een kort tekstje van de leerkracht ondersteund worden.

Omdat niet alles met punten wordt geëvalueerd, kan bijgevolg niet alles opgeteld worden. Een optelsom maken a.h.v. de punten gegevens geeft geen correct  en volledig beeld van de leerling.  Doelen of vaardigheden niet in punten uitgedrukt, hebben een even groot belang in het totaalbeeld van de leerling en de BREDE EVALUATIE van je kind in de weg staan.

Op het einde is er, naast de plaats voor een handtekening ter kennisname ook plaats voor een zelfevaluatie. Op die plaats hebben zowel jij als je kind elk de mogelijkheid om zelf te noteren.

Vlaamse toetsen

Op het einde van het vierde en het zesde leerjaar gewoon lager onderwijs nemen alle leerlingen, eventueel met uitzondering van de anderstalige nieuwkomers en de leerlingen met een individueel aangepast curriculum, deel aan de Vlaamse toetsen wiskunde en Nederlands. De klassenraad baseert zich bij de leerlingenevaluatie in de eerste plaats op de eigen observaties en evaluaties doorheen het schooljaar. Daarbij kan de klassenraad ook het resultaat van de Vlaamse toetsen als bijkomende bron hanteren. Het resultaat van de Vlaamse toetsen kan echter nooit het enige doorslaggevende element zijn in de evaluatie. 

GETUIGSCHRIFT BASISONDERWIJS

Of een leerling het getuigschrift basisonderwijs krijgt, hangt af van de beslissing van de klassenraad. De klassenraad gaat na of de eindtermgerelateerde leerplandoelen voldoende in aantal en beheersingsniveau zijn behaald. Daarbij zal de groei die je kind doorheen zijn onderwijsloopbaan maakte, en de zelfsturing die je kind toont, zeker een rol spelen.

Ook leerlingen die een individueel aangepast curriculum volgen, waarbij het curriculum nauw aanleunt bij het gemeenschappelijk curriculum, kunnen in aanmerking komen voor het getuigschrift basisonderwijs. De klassenraad beslist of de eindtermgerelateerde leerplandoelen voldoende in aantal en beheersingsniveau zijn behaald.

Na 20 juni beslist de klassenraad of een leerling een getuigschrift basisonderwijs ontvangt. Wanneer we het getuigschrift uitreiken, kun je vinden op de jaarkalender in onze infobrochure.

De datum van uitreiking is ook de ontvangstdatum voor het instellen van beroep. Als je niet aanwezig bent op de uitreiking, dan geldt 1 juli als datum van ontvangst voor het instellen van beroep.

Behaalt je kind geen getuigschrift basisonderwijs? Dan ontvang je een schriftelijke motivering waarom het getuigschrift niet werd uitgereikt. We geven daarbij ook bijzondere aandachtspunten voor de verdere onderwijsloopbaan van je kind. Je krijgt een verklaring waarin het aantal en de soort gevolgde schooljaren lager onderwijs van je kind staat.

Ouders die niet akkoord gaan met het niet toekennen van een getuigschrift basisonderwijs aan hun kind, hebben toegang tot beroepsprocedure niet-uitreiken getuigschrift basisonderwijs.  

MET WIE WERKEN WE SAMEN?

Let op: wanneer we spreken over een GC-verslag of IAC-verslag bedoelen we hiermee ook het gemotiveerd verslag of het verslag opgemaakt voor 1 september 2023.


1) Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB)

De school werkt samen met het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB):

CLB Het Kompas

Kard. Cardijnstraat 33

2840 Rumst-Terhagen

03/886 76 04

www.clbkompas.be

rumst@clbkompas.be

Het CLB is open iedere werkdag van 9u tot 12u en van 13u tot 16u (op maandag tot 19u).

Het CLB is gesloten op:11/7; van 15/07 tot 15/08; op wettelijke feestdagen.

Het CLB heeft als opdracht om leerlingen te begeleiden op school en in de maatschappij. 

Die begeleiding situeert zich op vier domeinen:

-het leren en studeren

-de onderwijsloopbaan

-de preventieve gezondheidszorg

-het psychisch en sociaal functioneren.

Via www.clbchat.be kun jij of je kind anoniem een vraag stellen of je verhaal vertellen aan een CLB-medewerker. Je vindt alle informatie en de openingsuren van de chat op www.clbchat.be.

Samen met het CLB hebben we afspraken en aandachtspunten voor de leerlingenbegeleiding vastgelegd. Dit zijn de concrete afspraken over de dienstverlening tussen de school en CLB:

-Het CLB is georganiseerd in ankerteams, trajectteams, een medisch team, een infoteam en een ondersteunend team.

 Aan iedere school is een CLB-medewerker verbonden die elke nieuwe vraag beluistert. Deze medewerkers vormen

 samen het ankerteam van het CLB.

-Leerlingen en ouders kunnen rechtstreeks of via de school contact opnemen met de ankermedewerker. De school weet 

 wie de ankermedewerker is en hoe die kan gecontacteerd worden. Via de website www.clbkompas.be kan u eveneens

 deze info vinden.

Werking van het CLB

Als de school advies wenst rond een leerling of wil dat het CLB deze leerling begeleidt, dan bespreekt de school dit vooraf met deze leerling en/of de ouders.

Afhankelijk van de vraag

-neemt de ankermedewerker dit zelf op en geeft advies of informatie

-geeft de ankermedewerker de vraag door naar een medewerker van het trajectteam van het CLB, die in overleg de

 interventies afspreekt

-verwijst de ankermedewerker door naar externe hulpverleners.

In het trajectteam werken verschillende disciplines : artsen, maatschappelijk werkers, psychologen/pedagogen en verpleegkundigen. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het opnemen van alle vragen die door het ankerteam worden doorgegeven. Zij zijn niet gebonden aan één  school. Voor de begeleiding van leerplichtproblemen (veelvuldige afwezigheden) is instemming van de leerling of van de ouders niet vereist. School en CLB werken hierbij nauw samen.

In het medisch team verzorgen CLB-artsen en paramedici de systematische contactmomenten. Ze vaccineren en nemen vragen op rond besmettelijke ziekten.
Er is een verplicht contactmoment in de eerste kleuterklas, het eerste leerjaar, het vierde leerjaar, het zesde leerjaar en het derde jaar secundair. Voor het contactmoment van de eerste kleuterklas zetten we in op maximale aanwezigheid van de ouders.
Na toestemming kan er gevaccineerd worden in het eerste leerjaar (difterie, tetanus, pertussis, polio), het vijfde leerjaar van de lagere school (mazelen, bof, rodehond), in het eerste jaar secundair (baarmoederhalskanker) en het derde jaar secundair (difterie, tetanus, pertussis). Voor leerlingen die geen klassiek schooltraject lopen, doen we een leeftijdsgebonden aanbod. We zien  deze leerlingen op de leeftijd van 3 jaar, 6 jaar, 9 jaar, 11 jaar en 14 jaar.
De systematische contactmomenten zijn wettelijk verplicht voor iedere leerplichtige leerling. De ouders of de leerling vanaf 12 jaar kunnen zich wel verzetten tegen het uitvoeren van het systematisch contactmoment  door een bepaalde CLB-arts of verpleegkundige van het centrum. Dit verzet moet via een aangetekend schrijven (officieel formulier verkrijgbaar op het CLB) worden ingediend bij de directeur van het CLB. Het contactmoment moet dan wel binnen een termijn van negentig dagen worden uitgevoerd door een andere CLB-arts of door een andere bevoegde arts. In dat laatste geval betalen de ouders zelf de dokterskosten.
School en ouders hebben de plicht om hun medewerking te verlenen aan de organisatie en de uitvoering van de systematische contactmomenten en de preventieve maatregelen in het kader van besmettelijke ziekten.

Het infoteam van het CLB organiseert  collectieve infomomenten voor leerlingen en ouders over de studiekeuzes die moeten gemaakt worden op de scharniermomenten tijdens de schoolloopbaan: de overgang van basis naar secundair onderwijs, de overgang van 1ste naar 2de graad secundair onderwijs en de overgang van secundair onderwijs naar hoger onderwijs of arbeidsmarkt.

Het ondersteunend team biedt een warm onthaal in het centrum en verzorgt de logistieke ondersteuning bij alle medewerkers.

Bij de start in een nieuwe school, worden leerlingen en ouders geïnformeerd over de werking van het CLB. 

Ook de school informeert ouders, leerlingen en eigen personeel over het CLB waarmee ze samenwerkt.

Wanneer een leerling van school verandert, behoudt het CLB zijn bevoegdheid en verantwoordelijkheid ten aanzien van die leerling tot de leerling is ingeschreven in een andere school. Het CLB werkt vraaggestuurd. Het vertrekt vanuit vastgestelde noden, vragen van de leerling, de ouders of de school. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met het CLB om hulp te vragen. Het CLB werkt gratis en discreet.

Het CLB kan in de school besprekingen en overleg over leerlingen, leerlingenbegeleiding, zorgverbreding en andere acties of projecten bijwonen.

Het CLB en de school kunnen belangrijke informatie over leerlingen uitwisselen. Behalve aan het schoolpersoneel, mogen het CLB en de CLB-medewerkers geen relevante gegevens uit het dossier aan derden bezorgen. Dit kan enkel op verzoek en/of mits toestemming van de leerling en/of de ouders. Bij het doorgeven en het gebruik van deze gegevens wordt rekening gehouden met de regels over het beroepsgeheim en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Het CLB heeft de plicht om het pedagogisch project van de school te respecteren.
Het CLB respecteert altijd de rechten van het kind. CLB Het Kompas houdt volgende waarden hoog in het vaandel: deskundig, respectvol, betrouwbaar, kansenbevorderend en oplossingsgericht.

Dossier bij het CLB
Het CLB legt voor elke leerling waarvoor een begeleiding wordt gestart, een dossier aan. Hierbij wordt rekening gehouden met de regels over het beroepsgeheim, de deontologie en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. De regels voor de samenstelling van het dossier en de procedure voor inzage in het dossier zijn door de regelgeving bepaald. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij het CLB.

Als de leerling van school en daardoor ook van CLB verandert, zal het CLB-dossier 10 dagen na inschrijving bezorgd worden aan het nieuwe CLB. De leerling of de ouders hoeven daar niets voor te doen. Bij een inschrijving voor een volgend schooljaar wordt het dossier pas na 1 september overgedragen. Indien de leerling of de ouders niet wensen dat het dossier wordt overgedragen, dan moet er binnen de 10 dagen na inschrijving schriftelijk verzet aangetekend worden bij het CLB van de vorige school.

De vaccinatiegegevens, de gegevens in het kader van de verplichte systematische contactmomenten en indien van toepassing: de begeleiding van leerplichtproblemen, het gemotiveerd verslag, het verslag dat toegang geeft tot een individueel curriculum  worden altijd aan het nieuwe CLB bezorgd. Hiertegen is geen verzet mogelijk.

Het CLB-dossier wordt bewaard tot ten minste tien jaar na de datum van het laatst uitgevoerde medisch onderzoek. Daarna wordt het dossier vernietigd, maar niet vroeger dan het ogenblik waarop de leerling 25 jaar wordt. Voor leerlingen die hun schoolloopbaan in het buitengewoon onderwijs beëindigden, wordt het dossier vernietigd nadat ze 30 jaar zijn geworden. Als wij aan het CLB vragen om een leerling te begeleiden, dan doet het CLB een begeleidingsvoorstel naar je kind. Het CLB zet de begeleiding enkel voort als jullie daarmee instemmen. Een minderjarige leerling kan zelf instemmen als hij voor zichzelf kan inschatten wat goed voor hem is (=bekwame leerling). Vanaf de leeftijd van 12 jaar vermoedt de regelgever dat een kind zelfstandig kan beslissen om in te stemmen met de CLB-begeleiding.

Verzet t.o.v. CLB

Je kunt je echter niet verzetten tegen het overdragen van identificatiegegevens en gegevens in het kader van de verplichte begeleiding van leerlingen met leerplichtproblemen en gegevens in het kader van de systematische contacten. Ook tegen de overdracht van een GC-verslag of IAC-verslag* kun je je niet verzetten. In principe worden GC-verslagen en IAC-verslagen* bijgehouden in IRIS-CLB online.

Je kunt je ook niet verzetten tegen:

-De begeleiding van spijbelgedrag.

-De systematische contactmomenten. Het onderzoek is verplicht. Het CLB doet daarvoor 5 keer in een onderwijsloopbaan 

 een gratis aanbod. Er is aandacht voor zicht, gehoor, ontwikkeling en welbevinden. Dit kadert in het recht om als 

 kind/jongere op scharniermomenten in het leven eenzelfde aanbod te krijgen. Als ouder of bekwame leerling kan je je 

 niet verzetten tegen dit onderzoek. Je kan wel bezwaar maken tegen een bepaalde CLB-medewerker. Je kan dan vragen 

 om het onderzoek door een andere arts van het CLB of door een arts buiten het CLB te laten uitvoeren. Dit kan door een

 aangetekende brief te sturen of dit bezwaar tegen afgifte van een ontvangstbewijs of via een beveiligde digitale zending

 te sturen naar de directeur van het CLB. Je moet dan wel binnen een termijn van 90 dagen het medisch onderzoek laten 

 uitvoeren door een andere CLB-medewerker of door een arts buiten het CLB. In dat laatste geval moet je wel zelf de 

 kosten betalen. Het verslag van het onderzoek moet je binnen de 15 dagen bezorgen aan de bevoegde CLB-arts van het 

     CLB dat onze school begeleidt. Als je bij een volgend systematisch contactmoment opnieuw bezwaar hebt tegen 

 een medewerker, of je wil opnieuw een arts buiten het CLB, dan moet je dat opnieuw laten weten.

-De maatregelen die genomen moeten worden voor een beperkt aantal ziekten die een grote impact kunnen hebben op de

 omgeving van de persoon die ziek is. Ouders, leerlingen en scholen zijn verplicht om deze maatregelen en adviezen,

 omschreven in het draaiboek besmettelijke aandoeningen, te volgen. Het doel is de bescherming van de andere 

 leerlingen, het personeel van de school en de ruimere maatschappij.

-De hoger vermelde signaalfunctie en de ondersteuning van het CLB aan de leraren op school bij problemen van 

 individuele leerlingen of een groep leerlingen.

Vaccinaties door de CLB-arts

Het CLB biedt ook een aantal gratis vaccinaties aan. Een ouder en/of een bekwame leerling kan

op elk vaccinatiemoment een vaccinatie weigeren. Een eenmalige weigering voor alle vaccinaties

in de onderwijsloopbaan kun je niet doen.

2) Leersteuncentrum (LSC)

Het leersteuncentrum biedt leersteun aan de school op basis van de ondersteuningsbehoeften van leerlingen, leraren en het schoolteam met een maximaal effect op de klasvloer. Leersteun is ondersteuning die de maximale ontplooiing, leerwinst, welbevinden, zelfredzaamheid en volwaardige participatie van jouw kind bevordert en die de competenties van leraren versterkt in het begeleiden van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Leersteun zet in op het creëren van een inclusieve klaspraktijk en inclusieve schoolcultuur.

Onze school is aangesloten bij het leersteuncentrum:
Leersteuncentrum Noord-Brabant-Mechelen
F. De Merodestraat 18 2800 Mechelen
0487/305 665

De school kan terecht bij dit leersteuncentrum voor ondersteuning van alle types.

De school kan leersteun aanvragen voor alle leerlingen die beschikken over een GC-verslag of IAC-verslag*. Zo’n verslag wordt opgemaakt door het CLB in overleg met de school en ouders.

De leerondersteuner komt naar de school. Hij kan je kind, de leraar/leraren/het schoolteam ondersteunen. Het leersteuncentrum geeft het leersteuntraject van je kind vorm in overleg met de school, jou als ouder en waar mogelijk je kind zelf. Het CLB kan hierbij betrokken worden als dat nodig zou zijn.

Voor algemene vragen over leerondersteuning kun je terecht bij het informatiepunt van het leersteuncentrum. Wanneer je klachten zou hebben over de leersteun, dan kun je een klacht indienen bij het leersteuncentrum. Als de klacht onvoldoende gehoord of behandeld zou worden door het leersteuncentrum, dan is er bemiddeling mogelijk door het CLB.

3) Buitengewone basisschool

Heeft je kind een IAC-verslag*? Dan kan je kind maximaal halftijds de lessen of activiteiten bijwonen in een school voor buitengewoon onderwijs. Deze mogelijkheid is een gunst, geen recht. Dit betekent concreet dat beide scholen hiermee akkoord moeten gaan. We maken daarover afspraken in goed overleg met jou als ouder, waar mogelijk je kind en het CLB. Op de momenten dat je kind les volgt in het buitengewoon onderwijs, heeft het geen recht op leersteun vanuit het leersteuncentrum. De school voor buitengewoon onderwijs staat dan in voor de ondersteuning.

ONDERWIJS AAN HUIS, SYNCHROON ONDERWIJS EN AFSTANDSONDERWIJS

Als je kind wegens chronische of langdurige ziekte of ongeval tijdelijk niet naar school kan komen, dan heeft je kind onder bepaalde voorwaarden recht op tijdelijk onderwijs aan huis, synchroon internetonderwijs of een combinatie van beiden.

Voor tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH) moet je via e-mail een aanvraag indienen bij de directeur en een medisch attest toevoegen.


Bij langdurige ziekte of ongeval (niet-chronische ziekte)

-TOAH kan bij een niet-chronische ziekte pas worden georganiseer na een afwezigheid van 21 opeenvolgende 

  kalenderdagen (vakantieperiodes meegerekend).

-Je dient een aanvraag in bij de directeur. De aanvraag is vergezeld van een medisch attest waaruit blijkt dat je kind de 

  school niet of minder dan halftijds kan bezoeken en dat je kind onderwijs mag krijgen.

-Je kind blijft recht hebben op TOAH als het na een ononderbroken afwezigheid van 21 kalenderdagen door ziekte of 

 wekelijks minder dan 5 halve schooldagen aanwezig kan zijn op school. TOAH en onderwijs op school kan dan 

 gecombineerd worden.

-Als de ziekteperiode wordt verlengd of als je kind binnen de 3 maanden hervalt, kan TOAH verlengd worden. De wachttijd

 van 21 opeenvolgende kalenderdagen hoeft niet meer doorlopen te worden. Je hoeft dan ook niet opnieuw een 

 aanvraag in te dienen. Om de nieuwe afwezigheid te wettigen, is er wel een nieuw medisch attest nodig.

Bij chronische ziekte

-Een chronische ziekte is een ziekte waarbij een continue of repetitieve behandeling van minstens 6 maanden 

 noodzakelijk is (bijvoorbeeld nierpatiëntjes, astmapatiëntjes, …).

-Je dient een aanvraag in bij de directeur. De aanvraag is vergezeld van een medisch attest van een arts-specialist dat  

 het chronische ziektebeeld bevestigt en waaruit blijkt dat je kind onderwijs mag krijgen.

-Je kind heeft recht op 4 lestijden TOAH na elke opgebouwde afwezigheid van 9 halve schooldagen. Die uren kunnen

 gedeeltelijk op school georganiseerd worden. We moeten daar dan samen akkoord mee gaan. TOAH vindt dan plaats

 buiten de normale schooluren, maar kan niet tijdens de middagpauze worden georganiseerd.

-De aanvraag en de medische vaststelling van de chronische ziekte blijft geldig voor de hele loopbaan van je kind op onze

 school. Je hoeften.

Je kind moet op 10 kilometer of minder van de school verblijven. Als je kind op een grotere afstand van de school verblijft, dan zijn we niet verplicht om TOAH te organiseren.

Als je kind aan bovenstaande voorwaarden voldoet, informeren we jou over de mogelijkheid van TOAH. Zodra de voorwaarden voor het verstrekken van TOAH vervuld zijn, kunnen we ermee van start gaan. We gaan dan op zoek naar een leraar om 4 lestijden per week onderwijs aan huis te geven. We maken afspraken met de TOAH-leraar om de lessen af te stemmen op de leerlingengroep van je kind. TOAH is gratis voor jou.

Wij kunnen in overleg met jou ook contact opnemen met de vzw Bednet (www.bednet.be). Dat biedt de mogelijkheid om gratis van thuis uit via een internetverbinding live deel te nemen aan de lessen. We maken dan samen met jou concrete afspraken over opvolging en evaluatie. Synchroon internetonderwijs kan gecombineerd worden met tijdelijk onderwijs aan huis.

Met vragen daarover kun je steeds terecht bij de directie.

Afstandsonderwijs

Als ouder of als school kan de vraag gesteld worden om interactief afstandsonderwijs voor een leerling of leerlingengroep te organiseren.
Dit houdt in dat je kind bepaalde lessen of onderdelen van lessen niet op school volgt, maar thuis. Het kan gaan om een klassikale online les of een om een zelfstandig leertraject met behulp van digitale tools. De vraag wordt steeds vooraf besproken met het schoolteam. Dit team kijkt naar de noden van je kind, de noden en context van de school. De opstart kan ten vroegste na 3 werkdagen en na akkoord over de gebruikersovereenkomst.

REVALIDATIE / LOGOPEDIE TIJDENS DE LESTIJDEN

Er zijn twee situaties waardoor een kind afwezig kan zijn door revalidatie tijdens de lestijden:

-revalidatie na ziekte of ongeval (normaal max. 150 minuten per   week, verplaatsingen inbegrepen);

-revalidatie voor kinderen met een specifieke onderwijsgerelateerde behoefte waarvoor een handelingsgericht advies is 

 gegeven (normaal max. 150 minuten per week, verplaatsingen inbegrepen).

Je moet toestemming vragen aan de directeur om je kind revalidatie tijdens de lestijden te laten volgen. Om een beslissing te kunnen nemen om revalidatie na ziekte of ongeval toe te staan, moeten wij over een dossier beschikken dat minstens de volgende elementen bevat:

-een verklaring van de ouders waaruit blijkt dat de revalidatie tijdens de lestijden moet plaatsvinden;

-een medisch attest waaruit de noodzakelijkheid, het aantal keer en de duur van de revalidatie blijkt;

-een toestemming van de directeur voor een periode die de duur van de behandeling, vermeld in het medisch attest, niet 

 kan overschrijden.

Om een beslissing te kunnen nemen om revalidatie toe te staan voor de leerling met een specifieke  onderwijsgerelateerde behoefte waarvoor een handelingsgericht advies is gegeven, moeten wij over een dossier beschikken dat minstens de volgende elementen bevat:

-een verklaring van de ouders waaruit blijkt dat de revalidatie tijdens de lestijden moet plaatsvinden;

-een advies van het CLB, geformuleerd na overleg met klassenraad en ouders. Dat advies moet motiveren waarom de 

 problematiek van de leerling van die aard is dat het wettelijk voorziene zorgbeleid van een school daarop geen antwoord

 kan geven en dat de revalidatietussenkomsten niet beschouwd kunnen worden als schoolgebonden aanbod. Indien er op

 het moment van de aanvraag tot afwezigheid nog geen handelingsgericht advies werd gegeven voor de leerling, kunnen

 het handelingsgericht advies en dat advies van het CLB gelijktijdig afgeleverd worden;

-een samenwerkingsovereenkomst tussen de school en de revalidatieverstrekker over de manier waarop de revalidatie

 het onderwijs voor de leerling in kwestie zal aanvullen en de manier waarop de informatie-uitwisseling zal verlopen. 

 De revalidatieverstrekker bezorgt op het einde van elk schooljaar een evaluatieverslag aan de directie van de school en

 van het CLB, met inachtneming van de privacywetgeving waaraan hij onderworpen is;

-een toestemming van de directeur, die jaarlijks vernieuwd en gemotiveerd moet worden, rekening houdend met het

 evaluatieverslag van de revalidatieverstrekker.

De directeur neemt, op basis van de verzamelde documenten, de uiteindelijke beslissing of de revalidatie tijdens de lestijden kan plaatsvinden of niet. Wij delen die beslissing aan jou mee. 

De verzekering van de leerlingen die tijdens de lestijden revalidatie krijgen, valt tijdens de periode van de therapie en de verplaatsingen niet ten laste van de schoolverzekering. De begeleiding van de leerling tijdens de verplaatsingen vallen niet ten laste van de school.

STAPPENPLAN BIJ ZIEKTE OF ONGEVAL / VERZEKERING

Als je kind ziek wordt of zich onwel voelt op school, zullen we jou of een andere opgegeven contactpersoon verwittigen en vragen we, indien nodig, om je kind op te halen.

Ongeval

Onze school is verzekerd tegen ongevallen bij: Het Interdiocesaan Centrum, Guimardstraat 1, 1040 Brussel.

De leerlingen zijn verzekerd tijdens alle schoolactiviteiten binnen en buiten de schooluren, op voorwaarde dat zij in opdracht gebeuren of onder toezicht staan van het schoolpersoneel.

De leerlingen zijn Daarenboven zijn de leerlingen ook verzekerd tegen ongevallen op de normale weg van en naar de school.

Wanneer een kind bij een ongeval medische verzorging nodig heeft, kan op het secretariaat een aangifteformulier                afgehaald worden. Dit dient ingevuld te worden door de behandelende geneesheer, ouders en schoolsecretariaat.

Het gedeelte van de onkosten dat niet door het ziekenfonds wordt terugbetaald, wordt door de verzekeringsmaatschappij   ten laste genomen tot maximum 1 x het RIZIV barema. De bedragen die deze tussenkomst overtreffen blijven ten laste van het slachtoffer. De verzekeringspolis met de overige waarborgen ligt ter inzage op het secretariaat van de school.

Ziekte

Wanneer een leerling tijdens de schooluren ziek wordt of een ongeval heeft, worden de ouders verwittigd en gevraagd de leerling te komen ophalen. In dringende gevallen kan een dokter of een schoolarts worden opgeroepen of kan de leerling naar het ziekenhuis worden overgebracht. Kinderen die al ziek zijn van thuis, komen best niet naar school. Indien een kind aan een besmettelijke ziekte lijdt, verwittigen de ouders zo snel mogelijk de leerkracht of de directie.

Verzekering

De school heeft een polis Burgerlijke Aansprakelijkheid - Lichamelijke schade afgesloten via IC Verzekeringen nv.

Waarborgen van de verzekering zijn:

1) Burgerlijke Aansprakelijkheid

Dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid die de school (Inrichtende Macht), directieleden, personeel, aangestelden, leerlingen en vrijwilligers kunnen oplopen voor schadegevallen die veroorzaakt worden in het schoolleven of door goederen die in het schoolleven gebruikt worden.

Met schoolleven wordt bedoeld: het gehele schoolleven intra en extra-muros, tijdens en na de lesuren alsook tijdens de opvang, zelfs gedurende de verlofdagen en vakanties in België of in het buitenland, zonder een andere algemene beperking dan:

-wat de leerlingen betreft, dat zij onder toezicht staan of moeten staan van de instelling;

-wat de directie en het personeel betreft, dat zij zich bevinden in de uitoefening van hun normale dienst.

De activiteiten die uitsluitend op persoonlijk initiatief van de leerlingen en/of van de personeelsleden plaatsvinden vallen dus niet onder de gewaarborgde schoolactiviteiten.

In geval van samenloop met de verzekering BA-Familiale of BA Gezin die de aansprakelijkheid van de leerlingen dekt is er prioritaire tussenkomst door de verzekering BA-Familiale. Indien er geen polis BA-Familiale is (verklaring op eer zal gevraagd worden), en de schoolverzekering toch moet tussenkomen, zal er per schadegeval eenzelfde franchise toegepast worden als in de verzekering BA Familiale.

De burgerlijke aansprakelijkheid van de leerlingen op de schoolweg is niet verzekerd. De schoolweg is het normale traject dat de verzekerde moet afleggen om zich van zijn verblijfplaats te begeven naar de plaats waar de schoolactiviteit plaatsvindt en omgekeerd. Het begrip schoolweg wordt geïnterpreteerd naar analogie met het begrip weg van het werk zoals vastgesteld in de arbeidsongevallenwetgeving.

2) Lichamelijke ongevallen

In geval de burgerlijke aansprakelijkheid niet betrokken is, of in geval de rechthebbenden verzaken deze in te roepen, waarborgt de verzekeraar bij een ongeval dat de leerlingen of de vrijwilliger overkomt tijdens het schoolleven of op de schoolweg:

-de terugbetaling van de kosten voor geneeskundige verzorging en van de aanverwante kosten;

-een vergoeding ingeval van overlijden of van blijvende ongeschiktheid.

Een ongeval is de aantasting van de lichamelijke integriteit/gaafheid veroorzaakt door een plotse gebeurtenis. Eerst dient het ziekenfonds haar aandeel aan de ouders terug te betalen, berekend volgens de verstrekte medische prestaties en de van kracht zijnde tarieven van het ZIV.  Daarna geeft de schoolverzekering een aanvullende vergoeding.

Komen in aanmerking voor vergoeding:

-de kosten voor geneeskundige verzorging op doktersvoorschrift

-de kosten voor aangepast vervoer dat nodig is voor de behandeling

-de kosten voor prothesen en orthopedische toestellen, alsook de kosten van vervanging of herstelling van prothesen of

 orthopedische toestellen voor zover de beschadiging ervan gepaard ging met een verzekerd ongeval; de terugbetaling 

 van de kosten voor tandprothesen is beperkt

-de accidentele schade aan brillen is gedekt voor zover deze gedragen werden op het ogenblik van een ongeval dat zich

 heeft voorgedaan tijdens het schoolleven.  Op de weg van en naar de school zal de waarborg enkel gelden indien de

 beschadiging gepaard gaat met samengaande lichamelijke letsels.

-de repatriëring- en opsporingskosten van de getroffen persoon. Voor repatriëring is een medisch attest vereist.

-de werkelijke begrafeniskosten.

Medische prestaties die niet opgenomen zijn in de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen, dienen te zijn voorgeschreven voor een geneesheer en worden beperkt vergoed.

In geval van blijvende invaliditeit wordt de vergoeding berekend door het verzekerde bedrag met de graad van invaliditeit te vermenigvuldigen. Deze graad wordt bepaald door een raadsdokter onder verwijzing naar de Officiële Belgische Schaal der Invaliditeit in voege op het ogenblik van de consolidatie.

3) Uitsluitingen

Van de waarborg ‘Burgerlijke aansprakelijkheid’ zijn ondermeer uitgesloten:

-de persoonlijke aansprakelijkheid van een verzekerde die 16 jaar geworden is voor schadegevallen veroorzaakt door 

 opzet of door een van de volgende gevallen van  zware fout:

° schadegevallen veroorzaakt in een staat van dronkenschap of in een gelijkaardige toestand door het gebruik van

  andere producten dan alcoholische dranken;

° schadegevallen veroorzaakt naar aanleiding van het plegen van geweld op personen of het kwaadwillig beschadigen of

  ontvreemden van goederen;

-schade aan goederen onder bewaking;

-de aansprakelijkheid en/of vergoedingen die onderworpen zijn aan een wettelijk verplicht gestelde verzekering. 

Van de waarborg ‘Lichamelijke Ongevallen’ zijn ondermeer uitgesloten:

-verergeringen van de gevolgen van een ongeval die te wijten zijn aan een ziekte of een lichaamsgebrek die voor het 

  ongeval reeds bestonden;

-kosten en honoraria die het gevolg zijn van behandelingen van louter esthetische aard;

-kosten en honoraria naar aanleiding van revalidatie die noch functioneel noch motorisch zijn;

-zelfdoding en de gevolgen van poging tot zelfdoding;

-ongevallen door opzet of een van de volgende gevallen van zware fout van de getroffen persoon:

° ongevallen te wijten aan dronkenschap of aan een gelijkaardige toestand die het gevolg is van het gebruik van andere

  producten dan alcoholische dranken;

° ongevallen die gebeuren tijdens het plegen van geweld op personen of tijdens het kwaadwillig beschadigen of

      ontvreemden van goederen;

°ongevallen die gebeuren tijdens de vrijwillige blootstelling aan een uitzonderlijk en overbodig gevaar; ongevallen

   ingevolge het redden van personen, dieren of goederen blijven evenwel gedekt;

°ongevallen waarop artikel 29bis van de wetgeving aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (zwakke 

  weggebruiker) van toepassing is.

4) Er is eveneens en dekking voor:

-ongevallen te wijten aan het privé-initiatief of veroorzaakt door handelingen in strijd met de voorschriften en de

 richtlijnen door het aansprakelijk bestuur verstrekt;

-activiteiten waarvan de leerlingen het bestaan en de mogelijkheid tot deelname vernomen hebben op school (bv. via

 folders), maar die niet uitdrukkelijk mede door de school georganiseerd werden, en derhalve niet onder de

 verantwoordelijkheid en de aansprakelijkheid van de school vallen;

-ongevallen door leerlingen veroorzaakt aan derden buiten schoolverband;

° materiële schade en/of lichamelijk letsel, buiten de schoolgebouwen door leerlingen veroorzaakt aan derden en

  waarvoor de ouders burgerlijk verantwoordelijk worden  gesteld;

° schade berokkend aan derden bij aanwending van motorvoertuigen.

5) Aangifte van een ongeval

Wat moet je doen indien je kind het slachtoffer werd van een ongeval

-de school

    ° zo vlug mogelijk op de hoogte brengen van het ongeval

 ° in het bezit stellen van een ingevuld geneeskundig getuigschrift

 ° op de hoogte houden van de verdere evolutie van het ongeval

 ° een uitgavenstaat met de kosten bezorgen

-zo snel mogelijk de mutualiteit op de hoogte brengen;

-indien het ongeval veroorzaakt werd door een andere persoon, aangifte doen bij jouw verzekeraar BA familiale of BA

 gezin.

6) Vrijwilligers

De organisatie, VZW Sint-Jan Berchmansinstituut vzw campus Klavertjevier heeft een verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid, met uitzondering van de contractuele aansprakelijkheid, van de organisatie en de vrijwilliger. Het verzekeringscontract werd afgesloten bij IC Verzekeringen met polisnummer 03/97.228.727/000.

Een bijkomende verzekering tot dekking van de lichamelijke schade tijdens de uitvoering van een vrijwilligersactiviteit of op weg van en naar de activiteit werd afgesloten bij IC Verzekeringen met polisnummer 03/97.228.727/000.

MEDICATIEGEBRUIK EN ANDERE MEDISCHE HANDELINGEN

1)Medicatie op school

-Je kind wordt ziek op school

Wij stellen geen medische handelingen en stellen in geen geval medicatie ter beschikking, ook geen pijnstillers.

-Je kind moet medicatie nemen tijdens de schooluren

Het kan gebeuren dat je kind tijdens de schooluren medicatie moet nemen. Je kan ons dan vragen om er op toe te zien dat dit stipt gebeurt. Dat gebeurt via een formulier dat jij en de behandelende arts van je kind vooraf invullen en ondertekenen. Wij zullen instaan voor de bewaring van de voorgeschreven medicatie en erop toezien dat je kind de medicatie stipt neemt. Dat noteren we telkens in een register. Het aanvraagformulier kan je verkrijgen op het secretariaat.

2) Andere medische handelingen

Wij stellen geen (andere) medische handelingen. We kunnen dan ook niet ingaan op vragen naar medische bijstand voor andere gevallen dan medicatie. Samen met jou zoeken we naar een samenwerking met verpleegkundigen, zoals de diensten van het Wit-Gele Kruis.

PRIVACY

Hoe en welke informatie houden we over je kind bij?

Op onze school gaan we zorgvuldig om met de privacy van onze leerlingen. We verzamelen doorheen de schoolloopbaan van je kind heel wat gegevens, zoals bij de inschrijving. We vragen alleen gegevens van je kind op als dat nodig is voor de leerlingenadministratie en –begeleiding. De gegevens die nodig zijn voor de begeleiding van je kind verzamelen we voor ons beleid op leerlingenbegeleiding.

Voor alle verwerkingen van die zogenaamde persoonsgegevens is het schoolbestuur verantwoordelijk.

De gegevens van je kind verwerken we daarbij met Wisa en Discimus. We maken met de softwareleveranciers afspraken over het gebruik van die gegevens. De leveranciers mogen de gegevens niet gebruiken voor eigen commerciële doeleinden.

De gegevens van je kind worden digitaal bewaard en veilig opgeslagen. We zien er op toe dat niet iedereen zomaar toegang heeft tot die gegevens. De toegang is beperkt tot de personen die betrokken zijn bij de begeleiding van je kind (zoals de klassenraad, het CLB en het leersteuncentrum).

Om goed te kunnen optreden bij risicosituaties, kunnen we uitzonderlijk ook gegevens over de gezondheidstoestand van je kind verwerken, maar dat gebeurt enkel met je schriftelijke toestemming. Je kunt je toestemming altijd intrekken.

Wij bewaren de gegevens van je kind maximaal 1 jaar nadat je kind de school verlaten heeft. Voor sommige gegevens is er een wettelijke bewaartermijn vastgesteld die langer kan zijn.

In onze privacyverklaring vind je deze informatie nog eens op een rijtje. Je vindt de privacy-verklaring terug op onze website. Je vindt een model van privacyverklaring op de PRO.-pagina “GDPR”. Als je vragen hebt over de privacy van je kind of bezwaar hebt tegen bepaalde verwerkingen, kun je contact opnemen met de directeur of met het contactadres privacy@sjabi.be  .

Welke info geven we door bij verandering van school?

Let op: wanneer we spreken over een GC-verslag of IAC-verslag bedoelen we hiermee ook het gemotiveerd verslag of het verslag opgemaakt voor 1 september 2023.

Wanneer je kind van school verandert, zullen wij een aantal gegevens over de onderwijsloopbaan van je kind doorgeven aan de nieuwe school. Het gaat om de essentiële gegevens die de studieresultaten en studievoortgang van je kind bevorderen, monitoren, evalueren en attesteren. We doen die overdracht enkel in het belang van je kind.

Als ouder kun je die gegevens – op jouw verzoek - inzien. Je kunt je tegen de overdracht van de gegevens verzetten, voor zover de regelgeving de overdracht niet verplicht stelt. Als je niet wil dat we bepaalde gegevens doorgeven, moet je ons dat schriftelijk binnen de 10 kalenderdagen na de inschrijving van je kind in de andere school laten weten. We zijn verplicht om aan de nieuwe school te melden als je kind een GC-verslag of IAC-verslag* heeft. De nieuwe school kan dit GC-verslag of IAC-verslag* raadplegen via IRIS-CLB online. In geval van een IAC-verslag* geven we daarvan ook een kopie aan de nieuwe school.

Gegevens die gaan over de schending van leefregels door je kind zijn nooit tussen scholen overdraagbaar.

Maken en publiceren van beeld- of geluidsopnames

We publiceren geregeld beeld- of geluidsopnames van leerlingen op onze website, www.klavertjevier.be

Met die opnames willen we geïnteresseerden op school en daarbuiten op een leuke manier informeren over onze activiteiten. De personen die de opnames maken, doen dat steeds met respect voor wie op die beelden staat. We letten erop dat de opnames niet aanstootgevend zijn.

Bij het begin van de schoolloopbaan van je kind vragen we jou om toestemming voor het maken en publiceren van die beeld- of geluidsopnames. Jouw toestemming die we via het toestemmings-formulier vragen, blijft in principe voor de hele schoolloopbaan van je kind gelden. Enkel indien we de beeld – of geluidsopnames voor een ander doel gebruiken dan we eerder aan jou hebben gevraagd, vragen we opnieuw je toestemming. Je kunt je toestemming altijd intrekken. Je kunt daarvoor contact opnemen met de directeur.

We wijzen erop dat die privacyregels ook voor jou en je kind gelden. Volgens de privacyregelgeving mag je beeld- of geluidsopnames waarop medeleerlingen, personeelsleden van de school of andere personen herkenbaar zijn, niet publiceren of doorsturen tenzij je de uitdrukkelijke toestemming hebt van alle betrokkenen.

Op school mogen enkel personeelsleden of personen die daarvoor een opdracht hebben gekregen, bv. de schoolfotograaf, beeld- of geluidsopnames maken.

Inzage in, toelichting bij en kopie van bepaalde informatie

Je kunt als ouder ook zelf gegevens opvragen die we over je kind bewaren. Je kunt inzage krijgen in en uitleg bij die gegevens. Je kunt foutieve, onvolledige of verouderde gegevens laten verbeteren of verwijderen. Ook kun je een (digitale) kopie vragen. Dat kan door schriftelijk contact op te nemen met de directie. We kunnen geen gegevens doorgeven over anderen, zoals medeleerlingen.

Gebruik van bewakingscamera op onze school

Wij maken gebruik van bewakingscamera’s. De plaatsen die onder camerabewaking staan, worden aangeduid met een pictogram. Als je kind gefilmd werd, mag je vragen om die beelden te zien. Je geeft daarbij voldoende gedetailleerde aanwijzingen. Zo kunnen we de betrokken beelden vlot vinden.

Monitoringssoftware

Wanneer je kind tijdens de schooltijd gebruik maakt van een computer, kan de leraar werken met een computerprogramma, waarmee hij onder meer het scherm kan blokkeren, bekijken, projecteren of overnemen of er screenshots van kan nemen. 

Dit heeft als doel om het leren zo gericht en efficiënt mogelijk te laten verlopen. De leraar zorgt ervoor dat zijn gebruik hiervan redelijk is en tot doel heeft de werkzaamheden van je kind op te volgen, bij te sturen en te evalueren. 

We verwachten van je kind dat het zijn computer tijdens de schooltijd enkel gebruikt voor de taken of opdrachten die het krijgt.