Maatschappelijke veiligheid

NIEUW ! NIEUW! NIEUW!

Uniek in de streek!

Nieuwe richting derde graad TSO

Defensie en Veiligheid


Schrijf je in voor één van onze onderstaande online infosessies

Maatschappelijke veiligheid

7e jaar Se-n-Se en 7e jaar BSO

Wens je meer informatie over de richting?

Schrijf je hier in voor een online sessie!

Defensie en Veiligheid

5e en 6e jaar TSO - 3e graad

Wens je meer informatie over de richting?

Schrijf je hier in voor een online sessie!

Algemene info

Met grote verslagenheid hebben wij vernomen dat Stef Van Moorsel, oud-leerling van onze school, is omgekomen bij een tragisch verkeersongeval.

Stef volgde integrale veiligheid in 2016 – 2017.

Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn familie en vrienden. We wensen hen veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Het GO! Atheneum Geraardsbergen is een waardevolle partner van het elektronische instrument ‘Ellis Security’ dat gebruikt wordt om het solliciteren te vergemakkelijken en de match tussen job en jobinhoud te matchen aan vacatures. Onze school kreeg het bezoek van Nikolaas Bellens die kwam uitleggen aan de leerlingen uit ‘Maatschappelijke Veiligheid’ wat de tool ‘Kazi’ kon doen voor net afgestudeerde werkzoekenden uit de veiligheidssector.

Kazi is een academische gevalideerde zelfinschattingstool die meteen inzicht geeft in de belangrijkste verwachtingen en werkattitudes van werknemers om het engagement te verhogen en mismatches te vermijden op de arbeidsmarkt. Onze school is een pilootpartner en helpt onze leerlingen uit het Se-n-Se jaar ‘Maatschappelijke Veiligheid’ om een passende job te vinden. Via informatieve workshops werkten de leerlingen mee aan de ontwikkeling van de tool en kregen ze meer inzicht in hun eigen verwachtingen en vaardigheden. Leerkracht mevr. Ann Vanzulpele was tevreden met de interessante gastles en de moderne benadering van de zoektocht naar een geschikte job binnen de zeer uitgebreide veiligheidssector.

Aan het Atheneum Geraardsbergen kunnen jongeren de Se-n-se-opleiding ‘Maatschappelijke Veiligheid’ volgen. Se-n-se staat voor secundair-na-secundair. De éénjarige opleiding is sterk praktijkgericht en stoomt jongeren klaar voor de arbeidsmarkt aan de hand van stages en tal van praktijkgerichte lessen. Werkzekerheid gegarandeerd!

Doorheen dit opleidingsjaar doen jongeren heel wat ervaring op tijdens - onder andere - sportevenementen. Het Atheneum heeft bijvoorbeeld een vast samenwerkingsverband met voetbalclubs KAA Gent en RSC Anderlecht. Daarnaast zijn er uiteraard ook heel wat sportieve en leerrijke uitdagingen zoals obstakelruns, EHBO-lessen, initiaties zelfverdediging en drilloefeningen.

Kortom: ben je geboren om alles in goede banen te leiden en te zorgen voor de veiligheid binnen onze maatschappij? Beschik je over een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Kies dan zonder aarzelen voor Integrale Veiligheid (TSO) of Veiligheidsberoepen (BSO). Je doet de nodige kennis op om in de veiligheids- en bewakingssector aan de slag te gaan en om zowel zelfstandig als in team te werken. Je wordt ook voorbereid op de job in de ruime veiligheidssector: gaande van brandweerman of -vrouw, over bewakingsagent(e) of douanier tot een job bij ‘Defensie’ of bij de politiediensten.

Uniek in ons aanbod is de kans om aan werkplekleren te doen als penitentiair bewakingsassistent (cipier). Dit alles onder begeleiding van gespecialiseerde docenten en op slechts drie minuten wandelafstand van het station van Geraardsbergen!

Klaar voor het avontuur?

Politie

Je krijgt een ideale voorbereiding op de selectieproeven en opleiding politie. Op een praktijkgerichte manier word je wegwijs gemaakt in het Belgische politielandschap. Enerzijds leer je de lokale politie kennen, die de basispolitiezorg verzekert: wijkwerking, onthaal, verkeer, interventie, slachtoffer bejegening, lokale opsporing en de handhaving van de openbare orde. Anderzijds maak je kennis met de federale politie die gespecialiseerde opdrachten van de gerechtelijke en de bestuurlijke politie vervult.

Meer info? Klik hier

Bewaking

Je wordt voorbereid op tewerkstelling in de private veiligheidssector als bewakingsagent. Je wordt opgeleid om de veiligheid van publieke plaatsen of gebouwen te garanderen. Verder leer je op adequate wijze personen en bezittingen te beschermen. Je krijgt concrete tips hoe je de toegang van verschillende ruimtes bewaakt en hoe je het komen en gaan van personen op een doeltreffende manier kan controleren. Je krijgt een opleiding met uiteenlopende thema’s zoals conflicthantering, communicatievaardigheden en observatie- en rapporteringstechnieken.

Bewakingsondernemingen komen op school hun bedrijf toelichten, zodat je actief kan solliciteren op school of tijdens één van de werkplekbezoeken.

Meer info? Klik hier

Defensie

Je wordt voorbereid op tewerkstelling bij Defensie.

Je maakt kennis met de verschillende mogelijkheden binnen Defensie aan de hand van alle bestaande jobomschrijvingen, m.a.w. je kan zelf kiezen voor een functie op maat bij de verschillende componenten (land, lucht, zee of medische) en op elk niveau (soldaat, onderofficier, officier).

Je krijgt een ideale voorbereiding op de selectieproeven.

De contactpersoon van het Defensiehuis Oost-Vlaanderen komt op school een job bij Defensie toelichten, zodat je actief kan solliciteren op school of tijdens één van onze bezoeken. Net die bezoeken aan kazernes van de verschillende componenten, geven jullie een ideaal zicht op wat het leger te bieden heeft.

Meer info? Klik hier

Brandweer

Deze opleiding gebeurt in nauwe samenwerking met de provinciale brandweer Oost-Vlaanderen alsook met de lokale brandweerkorpsen. De praktijkopleiding bestaat uit drie modules: initiatie brandweerman, werkplekleren en levensreddende handelingen. Ook een initiatie IOS voor het maken van evacuatieplannen staat op het programma. Federaal geschiktheidsattest: voorbereiding cognitieve-, sport- en vaardigheidsproef.

Meer info? Klik hier

Penitentiair bewakingsassistent

Je krijgt de kans om via werkplekleren kennis te maken met het beroep van cipier. Werkplekleren houdt in dat je als leerling Maatschappelijke Veiligheid kan meevolgen wat een penitentiair bewakingsassistent doet op een doordeweekse werkdag. Een face-to-face kennismaking met een uitdagend beroep. Ook via gastcolleges krijg je zicht op alle aspecten van dit beroep.

Douane

Eveneens via werkplekleren zal je een bezoek brengen aan de medewerkers van de douane in Zeebrugge of Zaventem. De verschillende taken van douaniers, criteria waar zij rekening mee moeten houden alsook de voorwaarden om als douanier aan de slag te kunnen komen bovendien aan bod via gastcolleges.