Interesse?
klik HIER

Maatschappelijke Veiligheid zet  in op (nog meer) praktijkoefeningen

Het afgelopen schooljaar was er voor de leerlingen uit de opleidingen Maatschappelijke Veiligheid eentje met tal van workshops en praktijkgerichte oefeningen op school. Door de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 konden veel uitstappen niet doorgaan op de reguliere manier. “Aangezien de praktijkcomponent één van de speerpunten van de opleiding is, hebben we hier een mouw aan gepast door - zodra het kon - workshops naar de school te halen”, zegt cursuscoördinator Chris Teirlinck. “Zo kregen de leerlingen onder andere workshops van Securitas, waarbij de verschillende functies van de bewakingssector werden toegelicht met praktijkdemo’s. De dag werd opgevat als jobdag en de leerlingen kregen ook instructies in verband met de selectieprocedure voor de verschillende functies. Tewerkstelling na de opleiding blijft namelijk een van onze prioriteiten. Tijdens verdiepingslessen van bewaking worden de leerlingen letterlijk klaargestoomd voor een job in de bewakingswereld. Contacten met Securitas, G4S, Seris of T&D worden gelegd via de school en de leerlingen worden doorheen de sollicitatieprocedure begeleid door de leerkrachten bewaking, die een ruime ervaring hebben in de sector. En ook dit jaar werpt dat zijn vruchten af. De meeste afgestudeerden die aan het werk willen gaan, hebben al voor het afstuderen een job in de ruime veiligheidssector.”

Ook voor de andere veiligheidssectoren werd afgelopen schooljaar volop ingezet op praktijk op school. De leerlingen defensie werden intensief voorbereid op hun selectieprocedure bij defensie door sportopdrachten, teambuilding en de voorbereiding van hun interview. Daarnaast trokken ze vaak de natuur in, met als opdracht: overleven, grenzen verleggen en samenwerken.

Bij de leerlingen met specialisatie politie lag de focus op de voorbereiding van hun selectieproeven voor de politieschool. Ook zij kregen dit jaar heel wat workshops op school. Een wijkinspecteur kwam langs om samen met de leerlingen politie een echte dorpsraad te simuleren. Verkeersexpert inspecteur Björn Van den Dooren kwam meer uitleg geven over de verschillende tests voor alcohol en drugs en gaf een gesmaakte demo met de motor op de speelplaats. Daarnaast waren er nog tal van rollenspellen waarbij de assertiviteit en het politioneel denken van de leerlingen op de proef werd gesteld.

“Onze opleiding is veel meer dan een theoretische voorbereiding op de veiligheidssector. Praktijk is voor ons heel belangrijk en zal naar de toekomst toe nog meer aan belang winnen. Daarom werden nu al de nodige contacten gelegd om werkplekleren mogelijk te maken volgend schooljaar. ”, aldus Chris Teirlinck.

Algemene info

Met grote verslagenheid hebben wij vernomen dat Stef Van Moorsel, oud-leerling van onze school, is omgekomen bij een tragisch verkeersongeval. 

Stef volgde integrale veiligheid in 2016 – 2017. 

Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn familie en vrienden. We wensen hen veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Het GO! Atheneum Geraardsbergen is een waardevolle partner van het elektronische instrument ‘Ellis Security’ dat gebruikt wordt om het solliciteren te vergemakkelijken en de match tussen job en jobinhoud te matchen aan vacatures. Onze school kreeg het bezoek van Nikolaas Bellens die kwam uitleggen aan de leerlingen uit ‘Maatschappelijke Veiligheid’ wat de tool ‘Kazi’ kon doen voor net afgestudeerde werkzoekenden uit de veiligheidssector.

Kazi is een academische gevalideerde zelfinschattingstool die meteen inzicht geeft in de belangrijkste verwachtingen en werkattitudes van werknemers om het engagement te verhogen en mismatches te vermijden op de arbeidsmarkt. Onze school is een pilootpartner en helpt onze leerlingen uit het Se-n-Se jaar ‘Maatschappelijke Veiligheid’ om een passende job te vinden. Via informatieve workshops werkten de leerlingen mee aan de ontwikkeling van de tool en kregen ze meer inzicht in hun eigen verwachtingen en vaardigheden. Leerkracht mevr. Ann Vanzulpele was tevreden met de interessante gastles en de moderne benadering van de zoektocht naar een geschikte job binnen de zeer uitgebreide veiligheidssector.

Aan het Atheneum Geraardsbergen kunnen jongeren de Se-n-se-opleiding ‘Maatschappelijke Veiligheid’ volgen. Se-n-se staat voor secundair-na-secundair. De éénjarige opleiding is sterk praktijkgericht en stoomt jongeren klaar voor de arbeidsmarkt aan de hand van stages en tal van praktijkgerichte lessen. Werkzekerheid gegarandeerd! 

Doorheen dit opleidingsjaar doen jongeren heel wat ervaring op tijdens - onder andere - sportevenementen. Het Atheneum heeft bijvoorbeeld een vast samenwerkingsverband met voetbalclubs KAA Gent en RSC Anderlecht. Daarnaast zijn er uiteraard ook heel wat sportieve en leerrijke uitdagingen zoals obstakelruns, EHBO-lessen, initiaties zelfverdediging en drilloefeningen. 

Kortom: ben je geboren om alles in goede banen te leiden en te zorgen voor de veiligheid binnen onze maatschappij? Beschik je over een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Kies dan zonder aarzelen voor Integrale Veiligheid (TSO) of Veiligheidsberoepen (BSO). Je doet de nodige kennis op om in de veiligheids- en bewakingssector aan de slag te gaan en om zowel zelfstandig als in team te werken. Je wordt ook voorbereid op de job in de ruime veiligheidssector: gaande van brandweerman of -vrouw, over bewakingsagent(e) of douanier tot een job bij ‘Defensie’ of bij de politiediensten.

Uniek in ons aanbod is de kans om aan werkplekleren te doen als penitentiair bewakingsassistent (cipier). Dit alles onder begeleiding van gespecialiseerde docenten en op slechts drie minuten wandelafstand van het station van Geraardsbergen!

Klaar voor het avontuur? 

Politie  

Je krijgt een ideale voorbereiding op de selectieproeven en opleiding politie. Op een praktijkgerichte manier word je wegwijs gemaakt in het Belgische politielandschap. Enerzijds leer je de lokale politie kennen, die de basispolitiezorg verzekert: wijkwerking, onthaal, verkeer, interventie, slachtoffer bejegening, lokale opsporing en de handhaving van de openbare orde. Anderzijds maak je kennis met de federale politie die gespecialiseerde opdrachten van de gerechtelijke en de bestuurlijke politie vervult

Meer info? Klik hier 

Bewaking

Je wordt voorbereid op tewerkstelling in de private veiligheidssector als bewakingsagent. Je wordt opgeleid om de veiligheid van publieke plaatsen of gebouwen te garanderen. Verder leer je op adequate wijze personen en bezittingen te beschermen. Je krijgt concrete tips hoe je de toegang van verschillende ruimtes bewaakt en hoe je het komen en gaan van personen op een doeltreffende manier kan controleren. Je krijgt een opleiding met uiteenlopende thema’s zoals conflicthantering, communicatievaardigheden en observatie- en rapporteringstechnieken. 

Bewakingsondernemingen komen op school hun bedrijf toelichten, zodat je actief kan solliciteren op school of tijdens één van de werkplekbezoeken.

Meer info? Klik hier 

Defensie

Je wordt voorbereid op tewerkstelling bij Defensie.

Je maakt kennis met de verschillende mogelijkheden binnen Defensie aan de hand van alle bestaande jobomschrijvingen, m.a.w. je kan zelf kiezen voor een functie op maat bij de verschillende componenten (land, lucht, zee of medische) en op elk niveau (soldaat, onderofficier, officier).

Je krijgt een ideale voorbereiding op de selectieproeven.

De contactpersoon van het Defensiehuis Oost-Vlaanderen komt op school een job bij Defensie toelichten, zodat je actief kan solliciteren op school of tijdens één van onze bezoeken. Net die bezoeken aan kazernes van de verschillende componenten, geven jullie een ideaal zicht op wat het leger te bieden heeft.

Meer info? Klik hier 

Brandweer

Deze opleiding gebeurt in nauwe samenwerking met de provinciale brandweer Oost-Vlaanderen alsook met de lokale brandweerkorpsen. De praktijkopleiding bestaat uit drie modules: initiatie brandweerman, werkplekleren en levensreddende handelingen. Ook een initiatie IOS voor het maken van evacuatieplannen staat op het programma. Federaal geschiktheidsattest: voorbereiding cognitieve-, sport- en vaardigheidsproef.

Meer info? Klik hier 

Penitentiair bewakingsassistent

Je krijgt de kans om via werkplekleren kennis te maken met het beroep van cipier. Werkplekleren houdt in dat je als leerling Maatschappelijke Veiligheid kan meevolgen wat een penitentiair bewakingsassistent doet op een doordeweekse werkdag. Een face-to-face kennismaking met een uitdagend beroep. Ook via gastcolleges krijg je zicht op alle aspecten van dit beroep. 

Douane

Eveneens via werkplekleren zal je een bezoek brengen aan de medewerkers van de douane in Zeebrugge of Zaventem. De verschillende taken van douaniers, criteria waar zij rekening mee moeten houden alsook de voorwaarden om als douanier aan de slag te kunnen komen bovendien aan bod via gastcolleges.