Normativa

La cultura digital apareix en pràcticament tots els documents bàsics del centre. A continuació es remarquen els aspectes més importants de cada un d'ells.

PEC

Al PEC trobem referències a la cultura digital a l'apartat:

2. Definició institucional

2.2. Caràcter propi i trets d’identitat

El sistema educatiu es regeix pels principis específics següents:

c) La capacitació cultural, científica i tècnica que permeti als alumnes la plena integració social i laboral.

h) La competència per a la utilització autònoma i creativa dels sistemes digitals.

3. Objectius de Centre

3.1 Objectius generals

4. Concreció i desenvolupament del projecte educatiu de centre

La planificació estratègica i desenvolupament d’aquest Projecte Educatiu indica la voluntat d’actuar en el present, amb una perspectiva de futur. Els canvis socials, tecnològics, organitzatius i de mobilitat professional fan que aquest document sigui viu i amb constants canvis. Per aquest motiu, es vertebren un seguit de documents annexos que ens ajuden a concretar i desenvolupar:

4.1. Criteris d’organització pedagògica.

4.1.1. Criteris de concreció del currículum

El Projecte Curricular del Centre descriu una visió de l’etapa obligatòria dels 12 als 16 anys :

Les competències transversals : digital i personal i social es troben integrades dins de totes les matèries de cadascun del àmbits del coneixement.

4.1.2. Criteris metodològics

4.3. Criteris per al desplegament de la Cultura Digital de Centre. Pla TAC

Els alumnes que es matriculen al nostre centre provenen majoritàriament de les escoles del municipi. Hi ha matrícula viva al llarg del curs i un nombre considerable d'alumnes estrangers de diferents nacionalitats. La diversitat de l'alumnat fa que el centre hagi d'adoptar mesures organitzatives i curriculars que tinguin en compte aquesta diversitat.

A l’Institut Valèria Haliné es prioritza el tractament de la diversitat per atendre les necessitats educatives de tot l'alumnat. En aquest sentit, creiem que les TAC ( Tecnologies aplicades a l'Aprenentatge i al Coneixement, ara cultura digital de centre ) poden ser una gran ajut per les tasques educatives tant en el treball docent per part del professorat com pel treball de l'alumnat.

Apostem per l'ús de les TIC (Tecnologies de la informació i la comunicació ) , com el camí per tal que l'alumnat i el professorat en general assoleixi una bona competència digital, tal com demana el currículum de l’ESO vigent.

L’Institut Valèria Haliné disposa del document annex “Pla TAC” que és la primera versió generada a partir l’aplicatiu que deriva del Departament d’Educació i que ajudarà a que aquests objectius es puguin dur a terme.

4.4. El tractament de les llengües : El Projecte Lingüístic de Centre PLC

D’aquesta constatació i tenint en compte el multilingüisme del centre, es desprèn el document annex “Projecte Lingüístic de Centre” ( PLC ) on es recullen es següents criteris generals :

4.6. El model de convivència.

El centre disposa del document annex “Pla de Convivència” ( març de 2020 ) la primera versió generada a partir l’aplicatiu que deriva del Departament d’Educació i que ajudarà a que aquests objectius es puguin dur a terme. En aquest document s’estableixen els objectius específics, les estratègies i actuacions referents a :

4.8. La projecció externa del centre

Atenent als articles 11 i 13 del decret 102/2010 d’autonomia de centres, l’Institut Valèria Haliné vol donar servei a la població del municipi i la comarca. Per això aquest Projecte Educatiu ha d’impulsar la relació amb l’entorn, doncs no es pot entendre el Centre al marge de la realitat que l’envolta. En aquest sentit, es proposa impulsar la vinculació :

b) Amb els altres centres de la població i amb els Serveis Educatius de Castelldefels.

5. Avaluació

5.2. Indicadors de progrés

NOFC

Bàsicament, apareix en els següents apartats de les Normes d'Organització i Funcionament del Centre (NOFC):

Capítol 1. Per orientar la funció pedagògica i organitzativa. 


2. Els criteris pedagògics i organitzatius que regeixen i orienten l’exercici professional de la docència han de ser coneguts per tots/es els/les docents, i han de contribuir a: 


b) Educar en la responsabilitat de l’estudi i desenvolupar àmbits d’autoaprenentatge, amb l’ús de les TAC, que resultin positius per al progrés dels alumnes. 


Capítol 2. Òrgans unipersonals de direcció. 

Article 9. Director/a. 


Quant a les seves funcions de direcció i lideratge pedagògic li corresponen: 

j) Promoure les innovacions educatives, en especial el treball per competències i per projectes, l’ús de les TAC i la implementació de les noves metodologies a l’aula, així com la participació del professorat en la seva formació per a la millora. 

TÍTOL III. ESTRUCTURA ORGANITZATIVA DE GOVERN I DE COORDINACIÓ DEL CENTRE 

Capítol 6. Òrgans unipersonals de coordinació

Article 20. Coordinador/a digital del Centre 

Al/A la coordinador/a digital del Centre li corresponen les següents funcions: 

1. Vetllar pel manteniment de les instal·lacions i els equipaments informàtics i telemàtics del centre, en coordinació amb el servei de manteniment preventiu i d’assistència tècnica, i supervisar-los per a garantir-ne el funcionament òptim. 

2. Proposar a l’equip directiu els criteris per a la utilització i l’optimació dels recursos TIC del centre, així com la distribució horària d’utilització dels espais amb equipament. 

3. Assessorar l’equip directiu, el professorat i el personal d’administració i serveis del centre en l’ús de les aplicacions de gestió acadèmica i economicoadministratives de l’administració educativa. 

4. Vetllar per l’operativitat dels recursos informàtics, efectuant les operacions materials d’instal·lació i manteniment del programari, la instal·lació i la prova del programari, la supervisió de l’aprovisionament del material fungible escaient, la realització de les mesures de salvaguarda de la informació, i l’organització de manuals i altres documents de treball. 

5. Assegurar la disponibilitat del programari necessari per a dur a terme les activitats docents. 

6. Proposar les actuacions de manteniment ordinari del maquinari i avaluar d’adequació de les accions. 

7. Assistir a la direcció del centre en les adquisicions de recursos informàtics i a la confecció i manteniment de l’inventari. 

8. Participar en els programes del Departament d’Educació. 

9. Fixar i implementar les estratègies i les accions derivades i alineades amb els objectius estratègies, així com qualsevol altra tasca que se li encomani, d’acord amb el seu àmbit d’actuació. 

10. Realitzar el Pla d’acció digital del centre i el seu desplegament cada curs acadèmic, d’acord amb les accions previstes. 

11. Impulsar l’ús didàctic de les noves tecnologies en el currículum escolar i assessorar i/o formar els/les professors/es en la seva implementació com a element de motivació i de dinamització de la tasca docent amb l’objectiu d’adquirir les competències pròpies de cada matèria i les transversals, entre les quals es troba la digital, i millorar els processos d’ensenyament i aprenentatge. 

12. Assessorar els caps de departament i seminari per assegurar la deguda coordinació de l’ús curricular dels recursos informàtics, fixos i mòbils, en les diverses matèries, mòduls i/o especialitats i professions. 

13. Presentar els programes didàctics i d’aplicació general o d’especialitat als departaments i seminaris. 

14. Orientar els professors en relació amb les modalitats i activitats de formació necessàries als interessos i necessitats de la tasca docent i de les expectatives dels alumnes. 

15. Impartir docència fent ús de les TAC com a mitjà facilitador de l’ensenyament i com a element curricular. 

16. Coordinar la formació en relació amb les TAC a l’EVEA (Entorn Virtual d’E/A) i impartir-la si s’escau. 

17. Coordinar l’ús de les TAC de forma transversal i assegurar que les programacions de les diferents àrees i matèries o mòduls professionals incloguin un ús adequat de les tecnologies segons el nivell educatiu. 

18. Col·laborar amb l'equip directiu en la planificació i implementació del currículum en les actuacions relacionades amb les TAC, i participar amb les diferents coordinacions, departaments i seminaris, especialment amb aquelles coordinacions on es requereix el seu suport. 

19. Fixar i implementar les estratègies i les accions derivades i alineades amb els objectius estratègies, així com qualsevol altra tasca que se li encomani, d’acord amb el seu àmbit d’actuació. 

20. Facilitar l’ús dels dispositius fixos o mòbils (ordinadors, telèfons, tauletes tàctils, reproductors portàtils, consoles, i d’altres), de l’institut i/o propis, per a l’accés a Internet a través de la xarxa, perquè a les classes, tant alumnes com professors/es, treguin profit de tota la seva funcionalitat multimèdia i els emprin en activitats lingüístiques, com la lectura, l’escriptura, l’exposició, el processament i la comunicació d’informació, i d’altres, tot afavorint el treball cooperatiu, l’autoaprenentatge i l’aprenentatge al llarg de la vida, l’elaboració i desenvolupament de projectes. 


TÍTOL VII. FUNCIONAMENT DEL CENTRE. 

Capítol 1. Aspectes generals

Article 48. De la imatge corporativa del centre i de l’espai web, Instagram i d’altres 

Article 55. Ús del compte de correu electrònic corporatiu

Article 56. Ús de dispositius fixos i mòbils



PROJECTE DIRECTIU

El projecte directiu (curs 2020-21) vigent apareixen referències digitals en els següents apartats:

Introducció i motivació:

[....] l’aplicació de la competència digital amb l’objectiu de canviar metodologies i ensenyar a aprendre al nostre alumnat desenvolupant autonomia en el seu procés d’aprenentatge a totes les àrees del currículum.  [....] 

Cabdal és el tractament de la coeducació entesa com l’acció educativa fonamentada en el reconeixement de les potencialitats i individualitats de tot l’alumnat, independentment del seu sexe potenciant així la igualtat real d’oportunitats i lluitant contra els prejudicis imposats a matèries del currículum etiquetades injustament i tradicionalment amb un gènere concret, impulsant per tant en les alumnes, accions que afavoreixin les STEM i implementant estratègies que modifiquin les relacions de poder, d’abús i de limitacions estereotipades per a cada gènere, esdevenint veritables agents de transformació. 

4. Diagnosi de la situació actual del centre 

4.3 DAFO

Dels resultats obtinguts en l’enquesta sobre organització i funció docent, així com dels resultats de proves internes i externes, de les entrevistes mantingudes amb professorat i dels documents i informe d’avaluació del centre fets per la inspecció podem inferir el següent quadre DAFO: 

POSITIUS INTERNS (FORTALESES)


5. Criteris per definir els objectius del PdD 

S’impulsarà l’aplicació d’estratègies organitzatives i metodològiques per garantir l’èxit de tot l’alumnat. S’avançarà en l’aprenentatge competencial de l’alumnat. 

A l’àmbit d’actuació relacional es treballarà a través de les estratègies corresponents, la millora de la cohesió social i la participació de la comunitat educativa perquè tothom senti el centre com a propi dotant-lo d’una identitat específica i digital pròpia que passi a formar part dels trets d’identitat de l’institut. 

La utilització d’eines informàtiques i aplicació de TAC estaran contemplats en el nostre projecte dins d’aquest plantejament de mesures pel tractament de la diversitat. 

Com descriu la professora de la UOC Ester Castejón: «Hi ha 3 elements que ens poden ajudar a identificar de manera ràpida i molt acurada si estem parlant d’educació inclusiva. Si parlem d’educació inclusiva, parlem de: 

1. Presència en els entorns més normalitzats possible. 

2. Participació en aquests entorns i en les activitats que s’hi desenvolupen. 

3. Progrés, és a dir, oferir oportunitats d’èxit per a tothom. 

Les eines TIC poden ajudar a garantir-la si s’utilitzen amb criteri inclusiu i vigilant al seu potencial (i no descartable) efecte segregador o perpetuador de pràctiques educatives allunyades de l’escola inclusiva. El treball amb les TIC pot ajudar els docents a dissenyar entorns d’aprenentatge que aconsegueixin, per exemple: 

– Minimitzar les barreres a l’aprenentatge i la participació. 

– Oferir noves oportunitats d’aprenentatge. 

– Ajudar a personalitzar l’experiència educativa.» 

6. Pla d’Actuació 

OBJECTIU ESTRATÈGIC 1: Millorar els resultats i el rendiment acadèmic 

INDICADORS: Resultats proves de les competències bàsiques de 4t d’ESO. / % Alumnat que promociona en els diferents cursos d’ESO. 

CRITERIS D’ACCEPTACIÓ: Millorar un 10% l’alumnat que assoleix a la franja mitjana-alta i alta en les competències de l’àmbit lingüístic, matemàtic i cientificotecnològic. Reduir un 10% l’alumnat a la franja baixa en totes les matèries, gràcies a la implementació el treball per projectes interdisciplinaris i el treball cooperatiu a les diferents matèries.

---

Estratègia 1.1: Potenciar l’ús de metodologies actives, com el treball per projectes i el cooperatiu per al desenvolupament de les competències de l’alumnat.

Instrument: Programacions dels departaments 

Indicadors de progrés: % de professors que utilitza metodologies actives i avalua el treball a l’aula per competències, adequant els instruments i criteris d’avaluació a la normativa vigent.

Grau inicial (2021-22): 20% / Grau d’assoliment (2024-25): 70% 

----

Estratègia 1.3: Millorar l’assoliment de la competència matemàtica i cientificotecnològica 

Indicadors de progrés: Índex d’alumnes situats a la franja mitjana-alta i alta a les proves de competències bàsiques de 4t d’ESO l’àmbit matemàtic i cientificotecnològic. 

Instrument: Informe de centre de CCBB 

ACTUACIONS (Incloure + objectius i estratègies)


7. L’atenció educativa de l’alumnat i la innovació en el marc del sistema inclusiu 

El PdD que presentem té per tant una ànima inclusiva i de perspectiva de gènere en la seva planificació i és proactiu en les possibilitats noves que apareguin d’innovació i millora de les formes d’aprenentatge 

Plantegem propostes d’organització de centre, pedagògics en general i d’actuacions concretes, perquè tots els nostres alumnes esdevinguin ciutadanes i ciutadans d’una societat moderna, crítica i amb valors democràtics tenint l’institut com a exemple de tots aquests trets mencionats. 

8. Organització del centre 

La coordinació de cada matèria en els diferents cursos estarà organitzada al voltant dels departaments didàctics i serà una fita important per a la direcció triar les persones que amb les característiques més innovadores i a la vegada prudents i organitzades puguin fer-se càrrec dels Departaments. 

Apareix llavors la necessitat d’aquest altre equip de treball de professorat que és el Consell de Direcció i que estarà format pels coordinadors/es de cada nivell, els coordinadors/es didàctics de cada àmbit, els coordinadors TAC, LIC, l’equip directiu i tots aquells càrrecs que tinguin a veure els diferents vessants pedagògics del centre, encara que depenent dels temes es convocaran a uns membres o d’altres. 

També aquest Consell de Direcció té com a objectiu, el fer una primera discussió i estudi dels grans temes, propostes d’innovació o canvis metodològics abans de portar-los a la seva aprovació definitiva al Claustre.