ZeroWaste

SEQÜÈNCIA DIDÀCTICA

HAPPENING

Sessió 0: Visita al CIVRM ( Centre Integral de Valorització dels Residus del Maresme )

Ens explicaran la tasca que realitzen al Centre i la  correcta gestió dels residus.

1a sessió. Introducció

Visionar el vídeo de la portada del projecte.

Debat sobre l'estat del nostre entorn a partir de les preguntes de la portada del projecte.

Explicació de l'encàrrec i els productes a realitzar.

Compartir objectius, criteris d'avaluaciórúbriques

Presentació dels grups de treball.

Elecció dels rols.


Zones d'estudi.


Material per a fer la recollida.

2a sessió. Recollida de residus

Sovint tenim notícies de la quantitat de deixalles hi ha per tot arreu, i de la importància de fer un bon tractament i gestió dels residus, ja que embruten les nostres platges i rieres, muntanyes i fins i tot el nostre poble.

Com a primera acció per tal d'intentar revertir aquesta situació és conèixer de primera mà quina és la situació del nostre entorn proper per tal de poder buscar solucions i prendre consciència de la importància de mantenir un espai net.

Per començar a investigar com està Sant Pol en relació als residus, cada grup classe anirà a la zona d'estudi que li correspon i farà la recollida de residus pertinent de manera ordenada. Cada grup de treball marcarà la seva parcel·la de 3m x 3m i recollirà totes les deixalles que hi trobi al seu interior.  Caldrà que marqueu les vostres bosses amb una etiqueta on hi consti el vostre grup. 

És molt important ser metòdic i recollir tot el que es troba per tal d'obtenir dades el més reals i fiables possible, per poder treballar després a l'aula. 

També, per tal de tenir el màxim d'informació possible, prendrem fotografies de la nostra zona d'estudi, de com estava abans de la nostra actuació i com ha quedat després.

Només un membre del grup que tindrà permís per portar el mòbil quan sigui necessari. 

 3a, 4a i 5a sessió. Gestió de les dades.

TREBALL GRUP BASE

Un cop tenim les nostres mostres d'estudi (tot el que hem trobat en la nostra parcel·la i zona), les hem de classificar segons el tipus de residu que siguin, per tal de poder, finalment, fer gràfics que ens permetin conèixer l'estat del nostre entorn proper i poder prendre conclusions que ens permetran pensar accions a fer a favor del WASTE ZERO. 

CADA GRUP DE TREBALL RECULL LA SEVA MOSTRA I FA EL QUADERN DE TREBALL INDIVIDUAL  AMB LES SEVES DADES.

Heu d'anotar també a quin tipus de contenidor hauria d'anar cada residu trobat.  Si teniu dubtes, consulteu en aquesta web: residuonvas.cat

En el moment de contestar les preguntes, hauran de reflexionar i arribar a una única resposta tot el grup, de manera que s'hauran de posar d'acord entre els membres i serà el SECRETARI qui anoti la resposta a la qual han arribat. 



ATENCIÓ: 

1-Un membre del grup ha de gravar i fer fotografies del procés de recollida de mostres i de tractament de dades.

2- El SECRETARI és qui ha de posar les dades en la taula general de recollida de dades.


Taula de recollida de dades 23/24

6a sessió. Quants residus generem a l'institut?

TREBALL EN GRUPS BASE

Un cop hem analitzat la quantitat de residus al nostre entorn, és important que ens plantegem sobre la quantitat de deixalles que generem cada setmana. És per això que durant tota la primera setmana del projecte no hem buidat les papereres per tal de poder classificar i quantificar els residus que hem generat.

Per tant, en grups de projecte, cal que fem aquest estudi i ho anotem al  document de RECOLLIDA DE DADES.

Taula de recollida de dades institut 23/24

7a i 8a sessió. Analitzem els resultats

Un cop elaborats els gràfics que ens permetran analitzar les dades per tal de treure conclusions, és convenient compartir aquesta informació amb altres experts per supervisar la feina feta. Per fer-ho, durem a terme una coavaluació.

TASCA INDIVIDUAL


9a i 10a sessió. Elaborem un pòster científic i un documental!

QUÈ FAREM  I COM ENS ORGANITZAREM AQUESTA SETMANA? OMPLIR EL MURAL DE SEGUIMENT DEL TREBALL EN GRUP

TREBALL EN GRUP BASE

Dos membres del grup fan el pòster i els altres dos fan el vídeo, durant la 9a sessió. A la  sessió 10a s'intercanvien les tasques.

PÒSTER CIENTÍFIC 

Un pòster científic (classroom) reflecteix una informació aconseguida a través d'una investigació prèvia dels membres del grup. En aquest cas, hem aconseguit un seguit d'informació sobre diferents zones de la riera.  El que hem de fer ara és un ESTUDI dels resultats.

Aneu al classroom de projectes i el secretari del grup ha d'obrir i compartir la plantilla del pòster científic amb els altres membres del grup.

Com a grup us heu de plantejar quina pregunta voleu analitzar en el vostre pòster. Per exemple, escollir un tipus de residu i observar a quin lloc n'hi ha més. Anoteu el títol del vostre pòster en aquesta taula.

Dins el pòster científic hi ha d'aparèixer:


VÍDEO DOCUMENTAL

Els altres membres del grup heu de fer un vídeo divulgatiu i de conscienciació on exposeu les dades que heu recollit dels mostratges realitzats i les vostres propostes per canviar la situació respecte els residus. 

Busqueu un bon eslògan, que faci que els vilatans desitgin reciclar, reduir, reutilitzar......amb incentius....si cal.

El documental ha d'arribar a tanta gent com sigui possible.  És per això, que el subtitularem en anglès.

Aquí hi trobareu unes instruccions del wevideo que us poden ajudar.


I recordeu! El treball en equip ens enriqueix a tots!

11a sessió. Revisió de la feina feta fins ara.

COAVALUACIÓ ENTRE GRUPS BASE

Després d'uns quants dies de treball, fem una petita pausa per tal de prendre consciència de la feina feta fins ara, i també per determinar el que ens falta fer i com ho hem de fer.

Per tant, cada grup presentarà la feina feta fins al moment a un altre grup i avaluarem tots plegats el pòster científic per tal de proposar millores i aconseguir un millor resultat.

Un membre del grup ha de compartir el pòster científic amb dret a fer comentaris als membres d'un altre grup, de manera que cada grup rebrà quatre o cinc valoracions diferents.

Un membre del grup ha d'exportar el vídeo i enviar-lo per correu electrònic als membres d'un altre grup. Rebreu les propostes de millora també per correu electrònic

Recordeu la papallona d'Austin del projecte ENS CONEIXEM!


12a sessió. Millorem el pòster científic i acabem el vídeo

Al llarg d'aquesta sessió haurem d'incorporar al pòster científic totes aquelles millores que us han proposat els vostres companys i professors.

TREBALL EN GRUPS BASE

En aquesta sessió també acabarem el documental que ja vam començar. RECORDEU QUE EL DOCUMENTAL HA D'ESTAR SUBTITULAT EN ANGLÈS!!! D'aquesta manera aconseguirem que arribi a més gent d'arreu del món!

En l'apartat d'avaluació del site, trobareu la  rúbrica de com s'avaluaran els documentals.

COM HEM TREBALLAT AQUESTA SETMANA? OMPLIR EL MURAL DE SEGUIMENT DEL TREBALL EN GRUP.

13a sessió. Preparem els materials de l'exposició

QUÈ FAREM  I COM ENS ORGANITZAREM AQUESTA SETMANA? OMPLIR EL MURAL DE SEGUIMENT DEL TREBALL EN GRUP

14a sessió. Anem a muntar l'exposició

15a sessió. Visitem l'exposició i fem l'avaluació del projecte

AVALUACIÓ GRUPS BASE

I ja hem acabat! Aquesta última sessió la dedicarem a visitar l'exposició i gaudir dels documentals que tots els grups hem fet.


COM HEM TREBALLAT AQUESTA SETMANA? OMPLIR EL MURAL DE SEGUIMENT DEL TREBALL EN GRUP.