Unes portes obertes diferents

Al nostre Institut som conscients del valor de les Portes Obertes i de la importància que tenen per a les famílies que teniu filles i fills en la darrera etapa de l'educació primària. Entenem que el pas a l'Institut és un moment molt important, especial i delicat en la vida de les noies i nois que ho han de viure. Som conscients de les emocions que genera, particularment en aquests moments previs a la preinscripció, quan cal prendre una decisió gens trivial. També sabem que aquesta decisió és més fàcil i té més possibilitats d'èxit com més informació tingueu a l'abast.

Aquest any això no canvia. Ara bé, les circumstàncies en les quals vivim aquesta situació, tant l'alumnat afectat com les famílies i els centres educatius, són ben diferents de les d'anys anteriors. Aquí teniu aquesta alternativa a la presencialitat. Una presencialitat que ens hagués encantat poder mantenir i haver-vos trobat cara a cara per comentar tot el que trobareu en aquest lloc web. Una desgraciada eventualitat que esperem pugui ser esmenada aviat.

Presentació i benvinguda

Javier Fernández

Si després de visitar aquesta pàgina, teniu preguntes, dubtes, comentaris, observacions a fer-nos... no dubteu i ens les feu arribar a través de l'adreça de correu electrònic que hem habilitat per l'ocasió...

portes.obertes@institutmariaespinalt.cat

Les nostres respostes les anirem penjant en la pàgina Preguntes Freqüents.

💡 Idea força 1:
Benestar i emocions

Javier Fernández i Estany Vila

💡 Idea força 2:
El valor (de formar part)
de la comunitat

Juli Carandell

💡 Idea força 3:
La vocació i la construcció
del projecte personal

Javier Fernández

«Nosaltres hem de ser, per a ells, un simple punt de partida, hem d'oferir-los el trampolí des del qual faran el salt. I hem de ser allà per oferir-los socors en cas que sigui necessari. Han de saber que no ens pertanyen, però que nosaltres sí que els pertanyem a ells, que estarem sempre disponibles, presents a l'habitació del costat, preparats per respondre tan bé com sapiguem qualsevol pregunta possible i qualsevol petició (...)
Si nosaltres mateixos tenim una vocació, si no n'hem renegat ni l'hem traït, llavors podrem deixar brotar els fills tranquil·lament fora de nosaltres. Aquesta és l'única possibilitat real que tenim d'ajudar-los en la recerca d'una vocació: tenir nosaltres mateixos una vocació, conèixer-la, estimar-la i servir-la amb passió. Perquè l'amor a la vida genera amor a la vida».
Natàlia Ginzburg: Les petites virtuts

💡 Idea força 4:
El currículum i els
espais d'aprenentatge

Núria Aleixit i Blanca Munarriz

💡 Idea força 5:
Els rols de l'institut

Miguel Angel Baeta

💡 Idea força 6:
L'activitat de l'alumnat

Miren Rekondo, Marta Caño i Estany Vila

💡 Idea força 7:
Llibertat

Juli Carandell

💡 Idea força 8:
Comunicació

Marta Caño i Miren Rekondo

Propera estació... l'ESO

Núria Aleixit

Les quatre transformacions

Ja fa molt de temps, però la lectura del llibre La nueva educación de Ferran Ruiz Tarragó ens va ajudar a alguns i algunes de nosaltres a posar en ordre les nostres intuïcions.

La idea de les quatre transformacions, elaborada per The Hague Schoolgroup Esloo ja fa dues dècades, condensa el que és essencial del canvi educatiu i afronta la dificultat més seria: actuar en profunditat i en tots els fronts alhora, establint estratègies d'avanç conjunt i coordinat. El seu enunciat és concís per aconseguir un ensenyament d'acord amb els nous temps, els centres educatius han d'experimentar quatre transformacions interrelacionades. La primera transformació és la del currículum, de les metodologies i de l'avaluació. La segona és la del paper i els rols de les persones, tant de l'alumnat com del professorat. La tercera és la transformació de les estructures organitzatives dels centres docents. I la quarta és la de l'entorn en el qual té lloc l'aprenentatge, és a dir, el disseny, l'arquitectura i l'equipament del centre educatiu. Aquesta quàdruple transformació té per objectiu aconseguir canvis substancials i profunds, derivats d'una visió renovada de l'aprenentatge i de la funció institucional de l'escola, capaç d'inspirar noves polítiques i noves praxis educatives. Les quatre transformacions no són una recepta, sinó una proposta per afrontar i organitzar el treball intel·lectual de transformar l'educació.

«Esdevinguem lluernes i tornem a crear, així, una comunitat del desig, una comunitat de llums fulgurants, de danses malgrat tot, de pensaments per transmetre. Dir sí a la nit solcada de fulgors i no acontentar-se a descriure el no de la llum que ens cega».George Didi-Huberman

La intro dels vídeos està feta a la manera dels títols de crèdit de la pel·lícula 2 ou 3 choses que je sais d'elle (1967) de Jean-Luc Godard.