REPORTATGE DE LA RUTA

MODEL de reportatge global

PATIS I JARDINS PER AMAGAR-SE DE LA CALOR A BARCELONA


Nació Digital selecciona cinc indrets especials i desconeguts de la capital catalana.

Per Roger Font, 23 de juliol de 2018


La calor és asfixiant durant l’estiu a Barcelona. Per combatre-la, però, la ciutat ofereix patis i jardins, públics, privats i per a tots els gustos. A continuació us  presentem una ruta amb cinc d'aquests indrets, malgrat que n'hi ha molts més. Són racons especials, amb encant. Hem procurat buscar espais on poder-hi fer un cafè amb calma, un dinar o un sopar amb garanties; fins i tot, un còctel si sou dels que preferiu una conversa càlida en un lloc on hi passi l’aire.

Els diferents indrets d’aquesta ruta presenten un ambient de calma i de quietud que permeten als habitants i visitants de Barcelona poder fugir dels sorolls urbans i endinsar-se en una bona conversa o en un pensament introspectiu.

Café de verano en el Museo Frederic Marès 

El primero es uno de los patios barceloneses considerado una de las joyas arquitectónicas que se esconde en pleno corazón del Gótico de la ciudad. Situado al lado del Museo Frederic Marès, es un espacio muy indicado para el deleite de un momento de calma y tranquilidad, un oasis en medio  del bullicio de uno de los barrios más turísticos de la ciudad. El lugar se caracteriza por su quietud y por un ambiente de arte y de historia que se consigue gracias a la arquitectura gótica con la que está construido el museo.

El Museo Frederic Marès es una singular galería  que conserva las colecciones que reunió su fundador, el escultor Frederic Marès (1893-1991), y que mediante su donación pasaron a formar parte del patrimonio de la ciudad de Barcelona en el año 1946.

Aquí  se exhiben decenas de miles de objetos que forman una gran colección  y documentan unas formas de vida y unas costumbres del pasado, fundamentalmente del siglo XIX.

La plaza se encuentra abrazada por los arcos del edificio del museo, resultando así un lugar íntimo y alejado de los murmullos urbanos. A un lado se sitúa una fuente circular rodeada de pequeños maceteros de piedra, en cambio, al otro lado del emplazamiento hay dos bancos de madera para los transeúntes. 

El punto se convierte en un refugio fresco en verano gracias a la sombra que ofrecen los árboles distribuidos por toda la plaza. El pavimento está formado por baldosas que ofrecen un ambiente rústico al lugar.


El Cafè tan solo abre sus puertas de abril a septiembre (horario de 10 h a 22 h) de cara a la temporada de primavera verano.

Antic teatre 

L’indret té les seves portes obertes cada dia de l’any com a lloc de trobada i intercanvi per a socis, veïnat, públic i artistes. No és un bar de nit, però és un lloc perfecte per anar a prendre alguna cosa, conversar amb els amics, estudiar, treballar, fer projectes o, fins i tot, conspirar.

Situat també al Gòtic, molt a prop del Palau de la Música Catalana, gaudeix d’un ambient tranquil, amb terrassa i jardí.

Juntament amb l’Ateneu Barcelonès, és un dels darrers reductes de jardí romàntic. L’Antic Teatre cosisteix en un antic palau residencial neoclàssic, edificat durant el 1650 i declarat patrimoni cultural de la ciutat. A la porta d’accés principal hi trobem una placa en la qual s’hi pot llegir: “Cercle Barcelonès Sant Josep”, una assossiació que es va iniciar el 1951. Així mateix, podem contemplar una vidriera a la zona del bar amb una representació de Sant Josep, patró dels obrers. 

El pati té un aspecte feréstec, però és el més acollidor. S’hi accedeix baixant unes petites escales fetes de rajoles de fang. Un cop a baix, els ulls se’n van cap a un gran arbre situat al mig del pati al voltant del qual s’hi situen les taules en les quals els clients hi passaran l’estona. El pati està envoltat d’un mur empedrat al damunt del qual hi trobem unes reixes negres que limiten la zona i confereixen l’ambientació romàntica. El terra és sorrenc, i la vegetació que creix al voltant del mur li confecciona aquest aspecte feréstec que es comentava anteriorment.

A l’Ateneu Barcelonès, situat al carrer de la Canuda, ben a prop de La Rambla, hi trobem un dels patis emblemàtics de Barcelona. No s’hi pot accedir sense ser-ne soci, però l’accés a una biblioteca especialitzada, la biblioteca privada més important de Catalunya, i a l’edifici, el Palau Savassona, construït el segle XVIII, són excuses perfectes per fer-se’n. 


El paviment del pati es composa de diversos parterres de tons terrosos amb formes geomètriques i hi destaquen un estany ple de peixos i unes exòtiques palmeres, que donen color al conjunt romànic que serveix de refugi cultural i intel·lectual al centre de la ciutat. L’espai es completa amb diverses jardineres i bancs de fusta, en els quals poden descansar les fins a 240 persones que pot acollir el jardí. 

 El pati de l’Ateneu Barcelonès

En aquest espai s’hi programen actes culturals de tota mena (des de concerts i projeccions audiovisuals fins a presentacions de llibres, conferències o debats), però també s’hi pot anar a prendre un cafè, una cervesa o un còctel. 

Al pati s’hi pot accedir de dilluns a diumenge, de 9.00h a 23.00h a l’estiu i de 9.00h a 22.00h durant els mesos d’hivern.

One of the magic corners of Barcelona, although it is far from the centre, is Torre Rosa Cocktail Bar. In 1920 Villa Jazmines was built as a summer vacation house. In the 1950s it became a primary school and in the late 1980s, Cecilia Clavell bought it to make it into what it is today, a cocktail bar. Located in an Indian-style residence of the beginning of the 20th century in the Horta neighbourhood, it highlights century-old pine trees and palm trees. Most experts agree that having a (creative) cocktail here may be a unique experience.


Torre Rosa Cocktail Bar 

Antiguo Hospital de la Santa Creu

En 1926 Antoni Gaudí, el famoso arquitecto creador entre otras de la Sagrada Familia, fue atropellado por un tranvía e ingresado en el hospital de la Santa Creu. Cuando lo reconocieron, le propusieron enviarlo a una clínica privada, pero él contestó que prefería estar allí, con los pobres. Murió tres días después.


Actualmente, el conjunto de edificios que formaba el antiguo hospital son sede de diferentes instituciones de la ciudad, como la Biblioteca Nacional de Catalunya, la Escuela Massana, el Institut d’Estudis Catalans y las Bibliotecas públicas de Santa Pau y de la Santa Creu.

El Hospital de la Santa Creu, situado en El Raval, fue construido en el siglo XV en torno a un claustro gótico, pero a lo largo de la historia pasó por distintas fases de 

ampliación. Hasta principios del siglo XX fue el hospital más importante de Barcelona. A principios del siglo XV el Consell de Cent (ayuntamiento de la ciudad) decidió la construcción de este gran hospital porque la ciudad estaba en un periodo de expansión económica y porque durante el siglo anterior había sufrido varias olas de la conocida como peste negra. Se pudo levantar gracias a las contribuciones económicas del rey Martí l’Humà y de la iglesia.


El edificio es un imponente y enorme edificio rectangular en forma de “U”, compuesto de tres naves de estilo gótico catalán. En los techos de la primera planta, podemos apreciar las bóvedas de crucería gótica. Además, dentro del complejo del edificio se encuentra una pequeña iglesia con una nave, bóveda de cañón y dos capillas anexas. En medio encontramos uno de los patios porticados más espectaculares de la ciudad, que transportan al visitante a una atmósfera de tranquilidad más propia de otros tiempos.

¿Qué es un reportaje? Pasos, estructura y consejos_23/24.docx
PAUTES PER L'ELABORACIÓ DEL REPORTATGE DE LA VOSTRA RUTA_23/24