Criteris d'avaluació

AVALUACIÓ DEL TERCER TRIMESTRE I DEL CURS

Hi ha diferents informacions que ara mateix estan circulant pel que fa a l’avaluació del tercer trimestre i del curs. Algunes es fonamenten en les declaracions de la Sra. Ministra d’Educació del govern d’Espanya que va comparèixer recentment pels mitjans de comunicació. Altres es basen en les instruccions que des del Departament d’Educació es van donant.

En aquest moment, sobre avaluació, podem dir el següent:

a) Repeticions. Des de fa uns anys l’institut no fa repetir pel nombre d’assignatures suspeses. Es valora per a cada alumne els beneficis o perjudicis que suposaria una repetició i en funció de cada cas es decideix. Ha de ser un cas molt clar de benefici per a l’alumne per procedir a una retenció de curs. Aquest criteri, casualment, coincideix ara mateix amb el del Ministerio de Educación i s’aplica a l’ensenyament obligatori, és a dir a l’ESO. Batxillerat és ensenyament postobligatori i es regeix segons les seves pròpies normes. Pel que fa a les repeticions es mantenen les normes vigents. A primer de Batxillerat hi ha la possibilitat de recuperar assignatures al setembre. A segon de Batxillerat les recuperacions d’assignatures es faran al mes de juny. Per a cap de les etapes no hi haurà “un aprovat general”.

b) Avaluació final ordinària. Afecta a tots els cursos i etapes. Les indicacions del Departament d’Educació i les d’ahir del Ministerio, van en la mateixa direcció. El tercer trimestre és avaluable però mai pot perjudicar les qualificacions de l’alumne obtingudes al primer i segon trimestre. En aquest sentit les activitats que es facin al llarg del trimestre només poden millorar la mitjana de la nota final ordinària. És una bona oportunitat per a l’aprenentatge i recuperar la idea de Paideia de l’antiga Grècia. Els que tinguin assignatures fluixes per recuperar poden consolidar els aprenentatges i assolir millores de qualificació. Els que ja anaven bé poden seguir avançant i millorar la mitjana de les seves qualificacions. De forma general els criteris d’avaluació els podreu trobar al sites.

c) Consideracions sobre avaluació. En els processos d’avaluació i qualificació es tindrà molt present la situació personal de cada un dels nostres alumnes, ja sigui derivada de la vivència de l’epidèmia com de les limitacions de connectivitat.

d) Continguts. Els continguts estan en mans del professorat. S’ha elaborat una proposta de continguts que figura al sites de l’institut. Cada professor en funció del nivell i grup adapta la proposta a les necessitats que observa. Ja sigui per consolidar aprenentatge o introduir-ne de nous. De forma especial, el professorat de segon de Batxillerat, escollirà la millor estratègia per preparar els alumnes que es vulguin presentar a la selectivitat.

e) El calendari d’avaluacions finals ordinària i extraordinària es manté fins a nova ordre. En principi esperem canvis a segon de batxillerat pel fet que s’ha posposat la data de la selectivitat, però de moment no hi ha res en ferm.

De forma general ens agrada pensar que aprendre és una voluntat, una passió, una manera d’enfocar la vida, que darrera de la relació d’ensenyament – aprenentatge hi ha d’haver sempre el cuc de la curiositat, del voler anar més enllà en la comprensió dels fenòmens que ens envolten i que això ens ha de formar críticament i amb capacitat per actuar i millorar el nostre entorn, tan natural com social. Aquest és l’esperit, aprendre és volar.

Consell de Direcció

Institut Ègara