Laura Clos Closca, Pau Masaló, Xesca Salvà, Marc Villanueva Mir:

Prospective Actions (Catalunya 2004-2018)

al Mercat de les Flors

Les persones participants en el Simposi podran accedir a la instal·lació dins la dinàmica del Gran Casino IT, dimecres, 14 d'octubre, de 9.30 a 13.15h (consulteu el programa del Simposi).

Complementàriament, es podrà visitar durant la franja de migdia (de 14.45 a 16h) de dimecres 14/10 i de dijous 15/10.

Dijous, 15/10, en finalitzar la Tertúlia Radiofònica (consulteu el programa del Simposi), s'ofereix una visita guiada a la instal·lació, de la mà dels seus creadors/es.


Una instal·lació multimèdia interactiva posa el focus sobre sis conflictes socials que han tingut Catalunya com a escenari en els últims anys i se centren en la tensió entre el control policial i les noves maneres d'utilitzar els espais públics.


Aquesta instal·lació va ser premiada a l'edició del 2019 de la Quadriennal d’Escenografia i Espais Teatrals de Praga 2019 [podeu consultar el projecte aquí], una trobada que se celebra des del 1967 i que és una de les grans cites europees del món de l'escenografia. Acosteu-vos al Mercat de les Flors i, al vestíbul, trobareu una taula rodona convertida en una mena de gran tauler de joc, mapa o maqueta; un escenari on un seguit d'elements quotidians (agulles, globus, forquilles…) al·ludeixen a alguns dels enfrontaments entre forces d'ordre i manifestants que han tingut lloc a Catalunya en els darrers quinze anys: des de la tancada d'un grup de migrants sense papers a la catedral de Barcelona l'any 2004 fins a la concentració Aturem el Parlament del 2011, del desallotjament de Can Vies el 2014 al desallotjament del Banc Expropiat el 2016 o al referèndum de l’1 d’octubre del 2017, passant per les protestes contra la sentència del cas de La Manada l'any 2018.

Asseieu-vos a la taula amb aquests objectes al davant i poseu-vos els auriculars. Escoltareu una narració dels fets referida a cadascuna d'aquestes protestes, barrejada amb les reflexions de caràcter utòpic que, des d’un punt de vista performatiu i escenogràfic, aporten sis escenògrafes catalanes (Anna Alcubierre, Paco Azorín, Cube.bz, Sílvia Delagneau, Max Glaenzel i Eugenio Szwarcer) a qui es va demanar pensar escenografies relacionades amb cadascun d'aquests conflictes. L'actualitat artística i escenogràfica troba en aquesta instal·lació un territori comú amb l'actualitat política, mentre l'espai se'ns revela tant en la seva condició de punt de trobada com en la d'escenari de conflicte. Un diàleg entre conflictes socials i disseny escenogràfic al voltant de manifestacions, ocupacions i construcció de barricades. Un cop d'ull a la revolució... vista des de l'escenografia.

Concepte i disseny: Laura Clos Closca, Pau Masaló, Xesca Salvà, Marc Villanueva Mir

Comissariat PQ’19: Bibiana Puigdefàbregas, Marta Rafa

Escenògrafes convidades: Anna Alcubierre, Paco Azorín, Cube.bz, Sílvia Delagneau, Max Glaenzel, Eugenio Szwarcer

Veu narradora (català): Núria Martínez-Vernis

Veus narradores (anglès): Herbert Graf, Amélie Haller, Maria Huber, Martin Müller

Amb la col·laboració de: Eduardo Cáliz, Toni Cervantes, Cesca Fora

Construcció: Jorba-Miró, Estudi Taller d’Escenografia

Disseny electrònic: Carlos Franke

Disseny de so: Gerard Valverde

Vídeo: Alfonso Ferri

Fotografia: Julia Bauer, Xenia Cubí

Ajudant de vídeo: Laia Tubío


Una producció de l’Institut del Teatre amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull.