Martí B. Fons Sastre:

«Dramatúrgies de l’emergència, dispositius relacionals i teatres d’invasió a l’escena balear actual»

L’escena balear actual ha donat lloc a la creació de diferents propostes performatives en forma de dispositius relacionals on es posen en qüestió els fonaments clàssics de l’estructura dramàtica proposant mecanismes escènics col·lectius en espais públics.

La comunicació que presentem estudia dues propostes escèniques, Krekovic camina i Un buco nella città / Una escletxa a la ciutat, desenvolupades durant el 2018 i relacionades, des del marc teòric, amb els postulats del teatre postdramàtic, la representació rapsòdica, el teatre relacional o el teatre d'invasió.

Krekovic camina va ser un dispositiu escènic creat per cinc actors i actrius que formaven part del projecte Arts escèniques al servei de la conscienciació social, dut a terme per l'Escola Superior d'Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB). A partir del concepte de dramatúrgies de l'emergència proposat pel creador escènic Roger Bernat, es va crear una estructura performativa per reivindicar la identitat d'un dels barris obrers de Palma de Mallorca, el Polígon de Llevant, que havia patit episodis de marginació social en anys anteriors.

Un buco nella città / Una escletxa a la ciutat es va presentar com una peça de teatre d'incògnit dirigida per Charlie Windleschmidt de la companyia francesa Dérézo en col·laboració amb el Centre de Recerca Escènica, C.I.N.E (Mallorca) i la Compagnia della Quarta (Itàlia). El dispositiu es centrava en la intervenció de diferents actors en els espais públics de la ciutat per representar una obra silenciosa i invisible per a la resta de vianants.

El nostre estudi analitza aquests formats escènics que, des d’estratègies experimentals i innovadores, aporten noves mirades a la creació dins el camp de les arts escèniques i estimulen nous diàlegs entre art dramàtic i compromís social.

Martí B. Fons Sastre. Secretari acadèmic i professor de Teoria teatral de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de las Illes Balears (ESADIB). Doctor en Teoria i Història de l’Art amb la tesi Fonaments científics del procés creatiu de l’actor. Perspectives d’estudi. Professor de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Universidad Internacional de la Rioja (UNIR). Ha publicat diferents estudis i articles sobre la creació escènica contemporània i el procés creatiu de l’actor, entre els quals destaquen els llibres: El procés creador de l’actor (2009), L’actor: de l’art a la ciència (2013) i L’actor i la memòria. Arts escèniques, creativitat i neurociències (2016). Ha estat l’investigador responsable de diferents projectes R+D amb fons europeus FEDER sobre arts escèniques.