Christina Schmutz:

«Jugar amb els dispositius vol. 2 – la utopia d´una entesa»

Enllaçant amb Michel Foucault, els elements del teatre han sigut analitzats als darrers anys de manera creixent com a dispositius, és a dir, com a cristal·lització de discursos arquitectònics, decisions reglamentadores, lleis, afirmacions científiques i doctrines filosòfiques, morals i filantròpiques. El concepte de dispositiu apunta a l’anàlisi de les relacions de poder en l’àmbit cultural (i a la possibilitat de la seva subversió estètica).

El joc amb maneres de parlar híbrides planteja la utopia d’una entesa en els dispositius teatrals. Remet a la part física del material textual, a una «música del sentit», a un gest que no està al servei d’una representació dels personatges o de la seva expressió individual. Aleshores, pot sorgir una situació d’experiència comuna que constitueixi un espai relacional entre tots els presents i representi un paradigma de comunicació social democràtica. Com diria Michel de Certeau, «què passa si hom juga amb els dispositius?». És a dir, si se subverteixen les estratègies dels poderosos —o sia, també de les poderoses lleis del teatre— per tàctiques àgils i mòbils?

Christina Schmutz va cursar la carrera de Filologia i Ciències Econòmiques (Freiburg, Alemanya). L´any 1998 va arribar a Barcelona amb una beca lligada a la dramatúrgia contemporània. A Barcelona escenifica en moltes ocasions conjuntament amb el director i teòric Frithwin Wagner-Lippok textos d´autors contemporanis alemanys com per exemple Falk Richter, Igor Bauersima, Sybille Berg, Roland Schimmelpfennig, Anja Hilling, Elfriede Jelinek, Oliver Kluck (Festival Grec, Festival de Sitges, Nau Ivanow, Espai Escènic Joan Brossa, Festival Videoart LOOP, Teatre Tantarantana). Des de 2006 porta a terme projectes d´investigació i creació (incloent-hi conferències i publicacions, i és membre actiu del grup de treball Performance as Research de la FIRT). Tesis doctoral a la UAB (2018). Docent a Eòlia i a l'Institut del Teatre.

Publicacions a: Actes del IV Simposi Internacional d´Arts Escèniques, Universitat d´Alacant (2016), Pausa (2016, 2010), «Colección Teatro Siglo XXI» (2015), Punctum&GRAE (2015), Punctum (2016), GRAE Universitat Autònoma, Barcelona (2012), Estudis Escènics, Barcelona (2019, 2017, 2014, 2011, 2009), Theater der Zeit, Berlín (2010), www.lecturas2go-performaticas.eu (2012)