Objectius de la matèria de Música

Els principals objectius que contemplem a l'hora d'impartir la matèria de Música a l'etapa de l'Educació Secundària Obligatòria i que posteriorment avaluem mitjançant una avaluació formativa, formadora i qualificadora, son els següents:


Objectius a 1r d'ESO:

1. Identificar auditivament i representar gràficament les qualitats físiques del so, argumentant les raons per les quals el material sonor passa a considerar-se música.

2. Comparar i establir les diferències entre les diverses maneres de percebre la música.

3. Reconèixer auditivament i expressar oralment i per escrit, amb grafies convencionals i/o alternatives, els elements i els patrons musicals bàsics que organitzen la música (ritme, melodia, textura, timbre, estructura i dinàmica).

4. Comunicar els atributs que defineixen els estils musicals que tenen més presència en l’entorn social.

5. Utilitzar els criteris de classificació dels instruments musicals i de les veus humanes per al seu reconeixement, creació o identificació.

6. Identificar auditivament el timbre dels instruments més representatius i les tessitures vocals.

7. Utilitzar les eines tecnològiques de suport a l’escolta, la interpretació, la creació i la recerca de coneixement.

8. Interpretar el repertori treballat a l’aula (amb instruments, veu o el cos) fent servir les tècniques adequades, amb sincronia, expressivitat, eurítmia i participació activa.

9. Compondre i improvisar peces o fragments senzills seguint les pautes establertes i també de forma oberta.

10. Reflexionar i debatre amb respecte i empatia sobre les experiències d’aprenentatge musical a l’aula, tot aportant exemples i experiències pròpies de l’ús dels coneixements musicals en la vida quotidiana.

11. Establir les vinculacions de la música amb d’altres arts i usos socials.

12. Generar dinàmiques de treball col·laboratiu i d’ajut entre iguals en els procediments de pràctica musical.


Objectius a 2n d'ESO:

1. Explicitar les estratègies per experimentar l’escolta reflexiva i saber utilitzar-la de forma creativa.

2. Identificar durant l’escolta musical patrons musicals d’ordre rítmic, melòdic, de textura, harmònics, tímbrics, dinàmics, formals i estilístics.

3. Expressar verbalment els coneixements deduïts i/o aplicats durant el procés d’escolta musical.

4. Transferir habilitats perceptives i saber comunicar-les en els espais de reflexió compartida a l’aula.

5. Demostrar el domini tècnic necessari per a la interpretació en l’àmbit instrumental, vocal i corporal.

6. Compondre i improvisar peces o fragments musicals a partir d’orientacions en el tractament dels elements rítmics, melòdics i harmònics.

7. Mostrar interès, participació, iniciativa, ajut entre iguals i respecte en el procés d’assaig i interpretació del repertori.

8. Proposar, aportar i fer ús d’eines tecnològiques i programari de suport a la percepció, la interpretació, la creativitat i la recerca de coneixement.

9. Reflexionar i debatre amb respecte i empatia sobre les experiències d’aprenentatge musical a l’aula, el gust i les preferències musicals.

10. Reflexionar i debatre sobre el consum dels productes musicals, la contaminació acústica i la seva repercussió en les societats modernes.

11. Identificar i comprendre les vinculacions i els efectes de la música en altres arts i disciplines.

12. Transferir els coneixements musicals assolits a l’aula i fora d’ella, aportant exemples i experiències pròpies de coneixements musicals, per realitzar accions o generar projectes de caràcter axiològic i prosocial.