DONES CIENTÍFIQUES
ROSALIND FRANKLIN
Rosalind Elsie Franklin (Londres, Anglaterra, 25 de juliol de 1920 - 16 d'abril de 1958) fou una científica britànica que va tenir un paper destacat en la major fita del desenvolupament de la biologia molecular, el descobriment de l'estructura de l'ADN.
Rosalind Franklin es va doctorar en química física el 1945 per la Universitat de Cambridge. Va estudiar les tècniques de difracció (disposició d'àtoms dins un cristall) de raigs X durant tres anys a París.
Aquest descobriment no va ser casualitat sinó que Franklin va demostrar la seva habilitat per obtenir les millors imatges i per interpretar-les correctament en la investigació d'altres objectes, com l'estructura del grafit o tabac.
Franklin va morir prematurament, de càncer d'ovari, el 1958 a Londres, molt probablement per efecte de les repetides exposicions a les radiacions en el curs de les seves investigacions.
Gràcies als esforços de diverses historiadores i historiadors de la ciència avui les coses han canviat, ara la major part de professors i alumnes de batxillerat i universitaris saben de la participació d'aquesta estudiosa en un els avenços més transcendentals de la ciència del segle XX.
MARIE CURIE
Va néixer a Varsòvia el 7 de novembre de 1867 i va morir a Sancellemoz, 4 de juliol de 1934. Va ser una física i química polonesa, pionera en els primers temps de l'estudi de les radiacions.
Va rebre el Premi Nobel de Física el 1903, juntament amb el seu marit, Pierre Curie, i Henri Becquerel, pels seus descobriments en el camp de la radioactivitat. L'any 1911 va rebre el Premi Nobel de Química per l'aïllament del radi pur. Va ser la primera a emprar el terme radioactivitat.
Marie va ser nacionalitzada francesa i va ser una ciutadana activament lleial al seu nou país, però mai va perdre el seu sentit d'identitat polonès. El primer element químic que va descobrir, el 1898, li va dir poloni com a homenatge al seu país d'origen.
Curie va morir prop de la ciutat francesa de Salanches el 4 de juliol de 1934 a conseqüència d'una leucèmia (càncer de sang), deguda segurament a l'exposició massiva a la radiació durant el seu treball.
Marie Curie ha passat a la història per ser l'únic científic/científica que ha obtingut el premi Nobel en dues ocasions.