OPTATIVA REVISTA  1r - ESO


                                   

                                   

                                     


Durant el primer trimestre del curs 2022-2023, alguns nois i noies de primer curs de l'ESO, de l'INS Montmeló,  han creat una revista juvenil digital a l'assignatura d'Optativa Revista. A aquest espai trobareu les notícies escrites  per ells i elles: futurs i futures periodistes del nostre segle XXI.


  INS MÓ AL DIA

NOTÍCIES

OPTATIVA REVISTA  1r - ESO

Medi ambient


El problema de la contaminació als mars i als oceans


  

Els mars i als oceans estan plens de brutícia que contamina i posa en perill als éssers vius


Malak el Bakkali i Gabriel Vázquez


Els mars i oceans estan plens de plàstics i brosses per tot arreu. Fins i tot, han arribat a moltíssimes ciutats costares del món i les han embrutides, però no només han fet malbé a les seves platges, també a centenars d'espècies marines. L'home està destruint el seu hàbitat i el d'aquestes amb la seva actitud irresponsable.

 

La contaminació de les aigües que afecta als mars i als oceans és part de la nostra responsabilitat. Des de la zona de banyistes fins a mar obert, la brutícia i la inconsciència dels éssers  humans provoquen que la contaminació dels mars i dels oceans s'elevi a un percentatge molt crític.


Al fons dels oceans hi ha moltes zones plenes de brutícia per escombra. Un exemple d’un gran depòsit de plàstics és el què es troba a la mítica illa de Pasqua, ubicada més a l’equador de la terra.


Les causes de la contaminació inicial són: el vapor dels cotxes, les escombraries industrials, la contaminació directe de l’aigua que va des dels residus de la indústria en general, fins a beure aigua amb ampolles de plàstics, ja que moltes acaben al fons marí. Són milions i milions de quilos de plàstic llançats a les aigües.

 

Per altra banda, hem de mencionar la contaminació dels vaixells que està en un 60% en terminis generals. Tot això provoca la pèrdua d'animals tant a les aigües com a la terra. Per tant, cal parlar seriosament sobre com acaben mortes aquestes espècies. Ho saben, perquè es mengen les brosses i plàstics que estan depositats a les aigües i zones properes als margenes dels rius i més enllà, a les profunditats dels oceans.

 

Al món segueix creixent la població i el nombre d’animals que s’extingeixen puja. El resultat ho dona l’estadística que diu que els plàstics al llarg del temps es descomponen en partícules que cada vegada es fan més petites, fins que no es veuen, i es converteixen en letals. El 70% del plàstic de plats per menjar i el 95% del plàstic per beure acabaran al fons del mar i la resta arriba a les costes on es fragmenta en partícules que es menjaran els peixos.

Moda


 

LA REVOLUCIÓ DE LA MODA AL SEGLE XXI


La moda ha canviat molt des del segle passat fins al dia d’avui

 


Aitana Sánchez i Paula Coba


Antigament, la gent usava roba allargada perquè no volia mostrar el seu propi cos. A l’actualitat, la moda ha canviat molt i ara la gent es vesteix amb roba més curta i ajustada.

 

Al segle passat no hi havia tantes botigues, per això, es trobaven botigues especialitzades en cosir, on es feien arranjaments: de vestits, cremalleres i de qualsevol peça de roba. També hi es venien materials de costura: fils, didals, fermalls, puntes, botons, etc.

A les cases, les persones d’abans, principalment les dones, cosien la roba a mà. Transformaven qualsevol peça de roba i la feia servir per a un altre de la família. Per això, no es podia estar a la moda com avui. La situació econòmica reflectia que un percentatge molt alt de la població només tenia diners per menjar i poc menys.

 

La moda ha anat canviant amb el pas del temps. Avui la joventut vesteix diferent als seus avis i àvies, que no es paraven a mirar si tothom portava la mateixa roba. En aquest temps, només una part de la població podia accedir a la moda de París o New York. Els que pertanyien a l’alta societat, els rics, eren els únics que anaven ben vestits.



Per finalitzar, trobareu l’entrevista que hem fet a una professora del nostre institut: la Francesca López. Ella ens ha donat la seva opinió sobre la moda. 


Entrevista a Francesca:


-Entrevistadora: Com era la roba que portaves quan eres petita?

-Professora: Només portava vestits de flors i de quadres, i una armilla si feia fred.

-Entrevistadora: Quines diferencies trobes entre la moda actual i  els anys que eres jove?

-Professora: Que abans només es portaven vestits i a mi m’agradava més portar una  samarreta amb uns pantalons.

-Entrevistadora: De petita tenies molta roba?

-Professora: No, molta me la feia la meva mare, perquè es comprava poca.

-Entrevistadora: Quins colors es portaven en aquella època?

-Professora: Es portaven molt el marró i el blau cel, però per separat.

-Entrevistadora: Quina moda és la que més t’agrada, la d’ara o la d’abans?

-Professora: La d’ara, perquè ara hi ha més botigues i hi ha més varietat de roba.

-Entrevistadora: Moltes gràcies.

-Professora: Moltes gràcies a vosaltres.

Coneixement

La lectura a través d’altres ulls

Les lectores ens expliquen les seves experiències amb la lectura

Leyre Ortega i Roa Laaroussi


Què són els llibres?

Els llibres d’ara, com als pergamins a l’antiguitat, ens expliquen històries que poden ser de ficcions o reals. Ens poden traslladar a mons màgics i fer-nos viure aventures extraordinàries amb personatges únics i valents. Llegir un llibre ens permet gaudir de narracions que ensenyen a viure millor i ser bones persones.

Si a casa no tenim llibres, els poden comprar o anar a un lloc anomenat biblioteca i agafar-los en préstec.  Si tens el carnet pots agafar molts llibres per endur-te’ls a casa teva. També amb ell tens la possibilitat d’accedir a la Biblioteca Virtual i llegir llibres a l’Ebiblio, un espai de lectura en línia.

Per conèixer les experiències d’algunes lectores, hem entrevistat a tres dones de diferents edats que han viscut de manera molt particular el fet de llegir i aprendre dels llibres. Elles ens han explicat les seves experiències amb la lectura a través dels seus ulls de dones plenes de coneixements.


Entrevista a Juaquina, dona de 95 anys, usuària de la biblioteca La Grua de Montmeló:

Ella és una persona gran a qui li agrada molt llegir. Ens va explicar que llegeix des de què tenia 8 anys, quan va començar anar al col·legi.

Ens va explicar que li agraden els llibres que narren històries inventades, però que semblin reals. Ens aconsella que ens hem de fixar en els llibres que llegim. El dia 4 de novembre de 2022 havia acabat de llegir un llibre: Paraula de jueu, de l’autor català Martí Gironell. Ens va comentar que li va agradar molt.

Entrevista a Almudena professora de l’institut de Montmeló:

L’Almudena es la nostra professora d’anglès i també ens fa l’optativa: Club de lectura. Ella ens explica que li agrada molt llegir i com a través d’aquesta assignatura pot transmetre als seus infants els múltiples coneixements i experiències que té al voltant de la lectura. Es diu que el seu objectiu és entusiasmar-nos i acompanyar-nos a través dels camins dels llibres.

Entrevista a Nora, alumna de l’institut de Montmeló:

La Nora és una alumna de primer de l’ESO o qui li agrada molt llegir. En el seu temps lliure diu que cercar a l’ordinador o llegeix. L’agraden els llibres de fantasia, aventures i la seva escriptora preferida es l'escriptora Laura Gallego García, però també li agraden d’altres. Les llengües que prefereix són: l’anglès i el francès.

Música

 

L'origen dels instruments

 

Els diferents tipus d’instruments musicals i els materials emprats en la seva confecció


Wiaam Kachouche i Zaynad Mahdaoui


Probablement, tots i totes us estareu preguntant: com s'ha creat la musica i d'on prové?. Doncs, ara us ho explicarem tot. L'origen de la música és lamentablement desconegut ja que inicialment no es feien servir instruments musicals per interpretar-la. Només es feia servir la veu humana i la percussió corporal, però se suposa, pels elements descoberts a la natura, que va començar a la prehistòria de la humanitat. Llavors,  se'l vincula amb ritus d'aparellament i amb el treball col·lectiu.


Més endavant, es va investigar la relació entre la dansa i el cant i es va descobrir que han estat des del principi associats a la manera com l'ésser humà comprenia el món. Feien servir eines naturals com per exemple: pals, pedres, bambú, fusta, etcètera, que utilitzaven per insinuar el cant dels ocells o el bateig del cor.


A continuació podeu llegir l'entrevista que hem fet a l'Anna Ferrer, professora de música del nostre institut:

 


Actualitat

 

Una aplicació de joc molt divertida 


Un joc molt popular: Stumble guys


 

Ferran Royes, Bernat Jorge i Lucas Petidier


És l'hora de presentar-vos aquest joc que és el més instal·lat actualment:

Informació sobre el joc:


Aquest joc tracta sobre com es controla un personatge que té com a objectiu sobreviure, o arribar el primer a la meta. 

 

Aquest personatge es dirigeix amb tres botons: el primer, joystick, s’utilitza per moure el personatge en qualsevol sentit, altre botó s'empra per saltar (que permet que amb dos cops seguits el personatge pugui fer un doble salt i arribar més lluny) i amb l’últim es pot fer una expressió determinada (hi ha expressions exclusives que serveixen per empènyer al jugador i altres per endarrerir el seu camí i aconseguir que perdi).

Aquest joc té un inconvenient que es diu pay to win i consisteix en que els jugadors poden pagar amb diners de veritat per aconseguir una sèrie de avantatges que els donin més possibilitats per guanyar.

  

En una part del joc es poden aconseguir diferents personatges quan jugues la part de tirar en diferents ruletes.

 

El argument del joc planteja que els jugadors faran una cursa per aconseguir corones (que són els trofeus del joc) i considerar-se els millors.

Els jugadors que queden eliminats cauen al buit. 

Hi ha 22 mapes en total:

 

Jungle roll, over and under, icy heights,  space race, honey drop, bombardment,  cannon climb, pivot push, floor flip, lava rush, lava land, bot bash, tile fall, humble stumble, block dash, paint splash, lost temple, spin go-round, super slide, laser tracer, rocket rumble i stumble soccer.

 

Els Protips:


La paraula protip prové de l'anglès.

Pro és professional i tip és truc. 

Els protips consisteixen en què hi ha maneres de pujar a determinats llocs o que hi hagi una sèrie de coincidències o un cop que facin que arribis abans.

Els protips no els fan els jugadors volant, sinó que són errors del joc que són trobats, mentre estan fent una partida, pels millors jugadors.


Els primers videojocs:

El primer videojoc va ser el Pong

El joc va consistir en una pilota que rebota en unes raquetes controlades pels dos jugadors. També està Snake, va ser el primer joc per a telèfon mòbil, que anava incluit amb el Nokia 6110 y Nokia 3210.

 

Des de l’inici, els videojocs han anat evolucionant molt al llarg dels anys. La primera consola va ser la Game boy. Va sortir a la venta a l’any 1989. Amb aquesta consola es podia jugar jocs com el teòric, pokemon grass, super mario

Societat

Com viatjar segur sense cap problema

Algunes recomanacions abans de viatjar

Ariadna Solanas i Mariana Rodríguez


 

Viatjar, en teoria, és divertit, però no sempre ho és del tot, perquè pot haver-hi alguna cosa que pugui amoïnar-nos a l’hora de fer un viatjar. Llavors, està bé saber alguns consells per facilitar aquest procés i que tot vagi correctament.

En primer lloc, es parla de la falta de mobilitat com al principal factor de risc en la majoria dels viatges; ja que hi ha major probabilitat de què la sang no circuli bé per les cames. Per tant, que apareguin alguns problemes circulatoris greus com: els trombes, per això, és important saber com prevenir-ho.

Una altra situació que pot arribar a ser incòmode apareix a l’hora d'escollir el dinar, perquè s’ha de menjar lleuger i, a més, s’han d’evitar els ensucrats. És més recomanat veure només sucs de fruita i verdures naturals. També s’ha de pensar en la higiene, perquè és primordial. És necessari rentar sempre la fruita amb aigua embotellada. Qualsevol aliment ha d'estar cuinat. S’ha de menjar sempre aliments frescs o acabats de cuinat, quan encara estiguin calents.

També, volem informar que als països càlids l'aigua i el menjar cru, regats amb aigües contaminades, són els principals mecanismes de transmissió de les infeccions per via digestiva.

Cuina

Els plats especials a les nostres festes

 

Els plats a les festes són molts importants i especials perquè demostren la energia de les festes

Nayla Milena i Sua Henderson


A casa tothom espera les festivitats per trobar-se en família i compartir els bons àpats.

Hi ha moltes festes al llarg de l’any que permeten gaudir de la bona cuina catalana com de les diferents cultures. Aquí cal destacar la nit de Nadal. 

En cada festivitat es preparen els plats típics i en cada família algú s’encarrega de preparar les receptes transmeses de generació a generació.

Una festa que a Catalunya es celebra cada any és la festivitat del Nadal: que es celebra el 25 de desembre. Aquesta celebració prové de la paraula naixement i té origen alemany.

Plats típics de Nadal a Alemanya són: salsitxes amb amanida de patates fornejades, oca rostis i la carpa fornejades. Plats típics de Nadal a Espanya: pernil rostit, patates o moniatos, ous farcits acompanyats de salses, gall dindi farcit, gambes i mariscs.

Al Estats Units es menja per Nadal: de primer plat rib, el gall dindi nadalenc farcit, puré de patates, postres típics i salsa d’aràndanes, galetes de gingebre i pastís de poma.

 

ENTREVISTA:

Professora l’Empar:

*El plat típic és la paella. Poden ser de 2 tipus: de conill i de pollastre.

*El plat que més m’agrada és l’arròs fet a l'estil valencià. Perquè es prepara molt bé, té una textura diferent i un sabor únic.

Esport

L’equip Real Madrid guanya la Champions per catorzena vegada a Europa

El Real Madrid aconsegueix la seva catorzena copa d’Europa després de guanyar al Liverpool per un gol de Vinicius Jr.

 Kevin Villamizar i Mohamed Loukill

L’equip Real Madrid va tornar a guanyar, una altra vegada, la lliga Champions d’Europa. La competició més important pels equips que competeixen cada any pel títol de campions.

 Aquesta competició és la que més contents posa als madridistes. Un títol que significa estar al podi dels més grans del futbol. L’equip havia guanyat l’última copa l’any 2018.

París va ser seleccionada per jugar la final i aixecar la copa. El dia 28 de maig de l’any 2022 a Europa es va viure un altre moment molt important pel futbol espanyol. L’equip del Real Marid guanyava al Liovelpool, un gol a zero. Tancava així un any molt dur, d’entrenament i partits per molts altres estadis.

L’equip Real Madrid des de d’un inici va dominar el partit al camp Stade de France a París. Vinicius va obrir la llauna amb un magnífic gol al minut 59, com ho havia fet anteriorment que va marcar contra la majoria d’ equips d’ Europa.

El Paris Saint-Germain va ser el primer equip en estar devorant per l’ambició de l’equip Real Madrid. Els jugadors de Carlo Ancelotti no els hi quedava cap partit sense lluitar fins l’últim minut i, per això, diuen que estan malalts per la seva ambició de triomf.

Karim Benzema és el primer davanter de l’equip Real Madrid que aconsegueix les 5 copes d’ Europa, ni Cristiano Ronaldo ni Bale, que van jugar anteriorment a l’equip, van poder aconseguir-ho. El francès està al millor moment del a seva carrera futbolística. Ell només ha estat a l’alçada d’Alfredo Di Stefano, qui ha estat una dels millors jugadors de l’equip Real Madrid. Di Stefano va participar de forma molt activa en totes les anteriors copes i va ser titular sempre com ho ha estat Benzema.