OPTATIVA REVISTA 2n-ESO

The NeW KinGs

Durant el TERCER trimestre del curs 2022-2023, un grup de nois i noies de segon curs de l'ESO, de l'INS Montmeló,  han creat una revista juvenil digital a l'assignatura d'Optativa Revista. A aquest espai trobareu les notícies escrites  per ells i elles: futurs i futures periodistes del nostre segle XXI. Continuarem...

Marc

Llorenç

Abril

Walder

Emma

Dani

Héctor

Arnau

Aroa

Zakaria

Gabriela

Leire

Kike

Hugo Ríos

Pol

Els Periodistes

i

Les periodistes

Hugo Jaroso

David

Maria

de la revista:

The New Kings!

Noa

Lucas

Gerard

Editorial

Durant el TERCER trimestre, les noies i els nois dels grups de segon de l'ESO de l'INS Montmeló, hem fet un treball molt acurat preparant les nostres notícies. Des del començament hem estat molt interessats i interessades per aprendre tots els continguts relacionats amb la redacció d'un notícia a partir d'un tema escollit per parelles o per grup.

El treball per parelles, grupal o individual ha format part de la metodologia emprada per fer la planificació de l'assignatura. Per la nostra part, la recerca d'informació ha constituït una eina molt útil per completar la redacció de la nostra notícia, que al cap i la fi era l'objectiu final de la creació de la revista. 

També hem pogut avaluar-nos i avaluar el nostre treball personal i col·lectiu d'una manera reflexiva i crítica.

Elizabeth

Impartir-vos aquesta optativa, com amb els grups anteriors, ha estat un plaer. El treball, amb resultats, sempre és gratificant, i a més, perquè heu après nous coneixements, heu intercanviat idees i heu col·laborat tots plegats i plegades amb la realització de la revista digital. La participació del grup mereix una avaluació excel·lent.

Bona feina. Continuem...

Ara podeu gaudir de la lectura de la revista: THE NEW KINGS!

Elizabeth Baños Gallo

Héctor: Director de la Revista


Hi ha altres éssers vius a l'univers?


Hi ha teories que confirmen que no estem sols a l'univers perquè s’han trobar proves de l’existència d’altres éssers vius


Aroa Pose i Zakaria El Moumni

Una de les preguntes més antigues i  rellevant de la història és si hi ha altres formes de vida intel·ligent fora de la terra. Es va calcular que a la nostra galàxia, la via Làctia, hi podia haver una civilització per cada deu milions d’estrelles.


El científic Didier Queloz, en  una entrevista que li van fer el dia 29 d'octubre del 2021, va dir  que és molt poc probable que només hi hagi vida al planeta terra, ja que hi ha molts planetes i moltes estrelles a l'univers

La resposta més exacta és: no se sap. No es pot afirmar que no hi pugui haver-hi vida en altres parts de l'univers, cosa que entusiasma els científics a investigar sobre el tema.

És probable que a la part central de l'univers hi hagi planetes on la vida pogués desenvolupar-se en algun d'ells. També és possible que a la nebulosa d'Orió i alguns planetes fora del Sistema Solar. Hi ha càlculs de què pugui haver-hi milions de civilitzacions com la nostra i que hi ha possibilitat d'establir contacte. Encara no ens hem trobat, però no vol dir que no hi ha algú.

Michel Mayor va ser un dels astrophysics que va detectar el primer exoplaneta (un planeta que orbita una estrella diferent del Sol i que, per tant, està fora del nostre sistema) el 1994. L'impacte del seu descobriment ha estat tan gran que, després d'ell, se n'han descobert més de 4.000. Hi ha indicis geològiques que a alguns planetes ha existit aigua líquid, per exemple a la superfície de Mart.  

Sembla que Mart abans tenia la capacitat de tenir aigua. Actualment, Venus és massa calenta (480ºC) per permetre vida, però, probablement, aproximadamente 4 mil milions d’anys també hi havia aigua i possiblement les temperatures eren 300º més baixes.

Avui sabem que tant a la Lluna com a Venus i Mart no hi ha vida intel·ligent. Però també sabem que només a la nostra galàxia hi ha bilions de planetes, aquells que es veuen des de la Terra. Johannes Kepler va observar 530.506 estrelles i va descobrir 2.662 nous mons. Amb aquestes dades obtingudes, els astrònoms poden estimar certes característiques, com la massa, la mida, la possible composició, la proximitat a l'estrella o la temperatura. Així, es pot concloure si un planeta és candidat a haver-hi vida tal com la coneixem. 

El nou megacoet d'Elon Musk: Starship


La nova mega nau d'Elon Musk obre les portes de tota la indústria aeroespacial


Hugo Jaroso i David Hidalgo


El multimilionari Elon Musk ha llençat un nou projecte que obrirà les portes per anar a nous planetes. El seu equip de treball ha dissenyat i construït, amb la seva aportació monetària, el coet Starship. Aquest primer llançament es va produir a starbase, Texas. La proposta dona inici al començament dels viatges interestel·lars, perquè l'existència d'aquesta nau demostra l'intent de visitar altres llocs de l'univers que encara no es coneixen. A més, nous coets es construiran per anar a altres planetes. 


Aquest coet es va llençar el passat dijous 20 d'abril de 2023 a les 8:30h del matí, hora espanyola. L'aparell té 33 motors raptors. El primer model ha generat un desemborsament d'uns 2.700 milions d'euros des de la seva construcció fins al seu llançament.

L'artefacte espacial va explotar als 2 minuts i 54 segons al cel. Els motius de l'explosió van ser explicats posteriorment, perquè al món sencer va quedar pendent del fet. Va succeir que no es van encendre 31 dels 33 motors i també perquè va haver-hi una fallada en una de les mordasses d'unió que s'encarreguen que el coet pugui separar-se del seu transbordador.


La nau no anava tripulada, però l'Elon Musk vol fer un nou llançament tripulat, encara que hagi estat fallida aquesta prova. No s'ha dit una data exacta, però es planeja que serà cap al 2026 i el seu camí serà cap a Mart. Hi ha moltes més empreses intentant fer proves com aquesta. Algunes d'elles són: Amsat, Arianespace, EADS Astrium Space Transportation entre altres.

Aigua al planeta Mart


La presència d'aigua a Mart forma part dels estudis sobre la superficie marciana


 Walder Flores i Leire Pérez 

 

Es pot demostrar que al planeta Mart hi havia aigua fa molt de temps. Hi ha les formes dels canals que l’erosió va deixar a la superfície del planeta. Marques visibles que es poden observar a través d’un telescopi especialitzat i també a les fotografies fetes.


Un nou estudi de la Universitat de Chicago afirma que aquests rius van continuar transportant aigua durant molts més anys que com es pensava en els estudis anteriors. Aquest treball científic, que es va publicar a la revista Science Advances, especifica que el corrent d’aigua va ser molt intens. 


Durant anys s'havien trobat centenars de rius secs a les fotografies fetes per la NASA. Els seus científics miraven d’entendre millor les precipitacions a Mart, per aquesta raó van investigar fotografies de l’elevació de més de 200 canals marcians que van contenir aigua durant més de mil milions d’anys.


Aquests descobriments poden ser molt útils per reconstruir el clima del planeta, ja que la mida dels rius indica que l’aigua hi corria contínuament i, per tant, l’efecte hivernacle havia de ser prou potent com per mantenir calenta la superfície, almenys prou com perquè l’aigua no es glacés.

Les addiccions


Gerard  Marqués, María You i Pol Comabella


Algunes addiccions: 1- addicció a l'alcohol    2- addicció a la ludopatia     3- addicció al sexe



Consum d'alcohol entre joves

El consum d'alcohol a l'adolescència augmenta les possibilitats de desenvolupar a l'edat adulta un consum abusiu o una dependència de begudes alcohòliques. A Espanya, segons dades de l'enquesta ESTUDES 2021, sobre ús de drogues en ensenyaments secundaris, els joves entre 14 i 18 anys, comencen a consumir alcohol als 14 anys de mitjana.


El 73,9% dels joves entre 14 i 18 anys ha begut alguna vegada a la seva vida i l'1,6% ho ha fet diàriament el darrer mes, expressaven durant les enquestes. Durant els darrers 30 dies, el 23,2% s'ha emborratxat i el 27,9% ha begut cinc o més copes, gots o canyes d'alcohol en un temps aproximat de 2 hores (binge drinking o consum en afart). 


Els riscos del “binge drinking o consum en atracció”


Consumir alcohol en atracció produeix intoxicacions i pot provocar intolerància a l'alcohol. Les investigacions científiques que s'estan fent suggereixen que aquest patró de consum podria desencadenar alteracions cerebrals irreversibles, sobretot en el cas dels adolescents.


Els joves poques vegades presenten cirrosi hepàtica o altres trastorns, que solen presentar als adults després d'uns quants anys d'abusar de l'alcohol. No obstant això, les darreres investigacions científiques han demostrat que el consum d'alcohol a l'adolescència, i especialment el consum “en atracció”, pot afectar el sistema nerviós central a diferents nivells:

En els casos en què el consum d'alcohol produeix símptomes de ressaca o abstinència, es produeixen danys sobre la memòria, l’aprenentatge i la planificació de tasques.


Com a conseqüència, es produeixen alteracions de les relacions personals, del rendiment escolar, comportaments violents i conductes perilloses per a la salut com a pràctiques sexuals de risc o conduir sota els efectes de l'alcohol.

L’Adicció a la ludopatia


La ludopatia és una malaltia que afecta a determinades persones que no poden controlar l’obsesió per jugar a apostar diners. Aquest joc patològic va rebre nom oficialment com malaltia l'any 1980, per la Societat Americana de Psicologia (APA) que el va incloure per primer vegada com a trastorn en el seu Manual de Diagnòstic i Estadística dels Trastorns Mentals.


La ludopatia és una malaltia que es caracteritza per un fracàs crònic i progressiu a resistir els impulsos de jugar apostant els diners. No totes les persones que juguen desenvolupen una addicció al joc, de la mateixa manera que no totes les persones que beuen acaba sent alcohòliques. Aquestes persones contínuament pensen en el joc i com obtenir diners per seguir invertint-hi. Presenten símptomes com l'ansietat i la depressió, que poden ser la causa d'addicció al joc o bé conseqüència d'aquest. Estan constantment preocupats per no ser descobert jugant o perdent diners.


Les dades existents assenyalen que hi ha aproximadament un 2% de la població adulta i adolescent directament afectada per la ludopatia. El 2% dels espanyols adults pateixen ludopatia i el 3% està en risc de caure-hi, la qual cosa suposa que hi ha 1,5 milions d'afectats de forma directa i dels quals el 31% són dones. Així ho reflecteix l'obra Noves fronteres a l'estudi del joc patològic, coordinada pel catedràtic de Psicologia Clínica del País Basc Enrique Echeburúa, que assegura que el gasto per càpita en joc a Espanya és de 600 euros anuals per habitant adult i que l'edat d'accés al mateix és cada vegada menor.


Al 2022, els casos de ludopatia es tornen a disparar. Cada vegada hi ha més joves, sobretot nois, enganxats al joc. Segons l'Hospital de Bellvitge, els jocs en línia han obert les portes d'aquest món a tota una nova generació de persones que no hauria utilitzat mai una màquina escura-butxaques en un bar, però que, en canvi, se sent còmode apostant en casinos on-line.

Adicció al sexe


En el moment en què una conducta plaenera com és el sexe passa a viure's com una necessitat imperiosa, a convertir-se en un comportament inevitable que deteriora les relacions familiars, afectives, socials, econòmiques o laborals, aleshores parlem d’addicció al sexe.


Les causes poden ser diverses, pels factors de risc que sumi l'individu a la seva vida i personalitat, hipòtesi bioquímica, baixa autoestima, manca de cohesió familiar, etc. També per altres situacions de pes com ara traumes o antecedents d'abusos físics i sexuals.


Es calcula que a la població general hi ha d'un 4 a 6% d'addictes al sexe, encara que aquestes estimacions han de ser acollides amb prudència, amb una proporció 5:1 home/dona. Internet ha canviat la història d'aquesta addicció? Sí, perquè hi ha obertament accés a tot un món de material per mantenir a addictes. Així que l'utilitzen com a element més pel seu repertori addictiu.


Tot i que no podem parlar d'un perfil clar de l'addicte al sexe, sí que és cert que la majoria d'addictes al sexe són homes, amb una edat compresa entre els 20 i els 40 anys. Molts d'aquests actuen de manera compulsiva i obsessiva en relació amb rituals sexuals. Els comportaments sexuals no es limiten només a les relacions sexuals, sinó que s’estenen a diferents sectors. La persona addicta, mantindrà conductes compulsives amb múltiples relacions sexuals, masturbació, l’ús de pornografia, sexe per Internet, línies eròtiques vouyeurisme i captura de fotografies. elements tots ells, als quals cada vegada accedeixen amb més facilitat, i que incrementen aquest tipus de trastorn. La persona inverteix molt temps, diners i esforç per a poder mantenir contactes d’aquest tipus i, per tant, demostra en tot moment una incapacitat de controlar del seu impuls sexual.


Què és la disfunció sexual? És un trastorn del desig sexual hipoactiu.

I la disfunció erèctil? És un trastorn orgàsmic o disfunció orgàsmica.

La vulvodínia? Un trastorn d´excitació genital.

L'ejaculació precoç?

Foto: Emma i Dani

Creix l'addicció pel tabac entre els adolescents


Els estudis més recents donen estadístiques elevades sobre el consum de tabac per la juventud a edat temprana

            

Emma Segura i Dani Montero


El tabac és una planta que s’utilitza per fer productes com cigarrets, cigars, pipes i tabac de mastegar. Aquesta planta porta una substància química que es diu nicotina. Uns 8 mg d'aquesta hi són per cada cigarret. Per tant, la causa  de l’addicció al tabac en general pot afectar la  salut,  al seu desenvolupament cerebral i al sistema nerviós. 


A l’actualitat, el consum entre els més joves ha augmentat per diferents factors externs i interns. Un  30% dels adolescents, només amb 13 anys, fumen  quasi igualant que el 39,7% dels adults que tenen aquesta addicció. Fet relacionat amb  l’entorn en  què  conviuen les dues generacions, perquè un 15% d‘aquests fumadors i  fumadores estan a les seves famílies, són més propers i, per tant,  són un referent negatiu.


Hi ha  mesures de prevenció per evitar que els menors comencin a fumar molt aviat. Algunes d'aquestes mesures són regulacions i d’altres  restriccions en la venda de tabac a menors d'edat.  L'augment dels impostos sobre els productes derivats de  la planta del tabac estan regulats per la Llei 38/1992, de 28 de diciembre, Impostos Especials.

Als centres escolars es planifiquen xerrades sobre educació preventiva. L’alumnat a les escoles ha de conèixer sobre els perills del consum de tabac.També informar als pares, mares i a la població en general  que tots i totes són corresponsables.   S’ha d'exercir com a  exemple positiu i evitar  aquesta addicció  davant dels menors, ja que el 62% dels adults fumen davant dels adolescents. Educar per detectar  qualsevol signe de consum de tabac en els menors. 


Per últim, hi ha llei a Espanya que prohibeix la venda de cap tipus de tabac a menors de 18 anys, en cada establiment posa aquesta norma. El text complet de la Llei amb les modificacions es troba al web de l’Agència de Salut Pública de Barcelona:


http://www.aspb.es/quefem/docs/Texto_refundido_Leyes28-2005_42-2010.pdf 


Si no es compleix aquesta llei el venedor pot arribar a pagar una multa de 10.000 fins a 1 milló d’euros, a part d’una denúncia ja que es una infracció molt greu. Si un policia detecta un menor fumant o amb tabac, el policia té autorització de decomisar el producte i comunicar-ho immediatament als seus pares, que tindran la possibilitat de recuperar el material encautat.

La pujada dels preus al marcat espanyol


Als supermercats espanyols, els preus dels aliments i altres productes han pujat un 29,2% des de gener del 2022


Lucas Morote i Noa Holgado


La inflació pot ser deguda a moltes causes, però principalment es produeix per un desequilibri en la llei de l'oferta i la demanda. D'una banda, pot ser que l'oferta de determinats productes o serveis siguin limitats a causa d'una catàstrofe, una aturada industrial o qualsevol altra causa.


El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació fa que els preus dels aliments al mercat espanyol puguin per a aquelles persones que compren. La pujada dels preus principalment la pateixen els habitants d’Espanya, perquè són els que compren els productes al mercat espanyol. Són molts els aliments que estan pujant de preus, però els que més han pujat han estat: la carn un 14%, la  llet, el formatge i els ous un 24% i les llegums i hortalisses un 22%.

Els motius pels quals pugen els preus a Espanya i a qualsevol altre país són dos: el primer, per un encariment dels costos de producció (per la crisi econòmica mundial, la guerra entre Rússia i Ucraïna) i el segon, perquè l'oferta és més gran que la demanda de béns i serveis.

Les consumidores i els consumidors espanyols s'estan portant les mans al cap des de fa més o menys un any quan van al supermercat i els preus han pujat un 10%, quan omplen de benzina el dipòsit del cotxe, perquè el preu ha pujat un 24% o els qui els hi arriba la factura de la llum que ha pujat un 88%. I és que els preus dels béns de consum han patit aquest any la pujada més gran en gairebé tres dècades.


Molts dels productes "d'atracció", és a dir, els que segur que tothom porta a la llista de la compra, solen estar sempre al fons de l'establiment: llet, oli, pa, fruita, etc. Fins arribar-hi fan transitar per passadissos -dissenyats  estratègicament perquè es vegi el que volen que es vegi- amb els anomenats “productes irracionals”, que son aquells que no se'n té previst comprar, però que s'acaba posant a la cistella o carret. 


En un supermercat, es tracta de productes que no són alimentaris: basar, parament, roba, electrodomèstics, etc. Amb poca rotació, però un marge molt alt de benefici per a l'empresa. Javier Fuentes, CEO de Grupo Venta Proactiva i autor del llibre “Top Chef Sales”, assenyala que "quan entres a Ikea mai saps per on sortiràs".

La fam al món és un problema que no para de créixer


Torna la fam als països més pobres per causa de la greu crisi alimentària 


Hugo Ríos i Kike Tabero


On hi ha fam al món?


Hi ha 43 milions de persones a 38 països del món que corren el risc de patir gana extrema per la greu crisi alimentària. Entre els països que tenen el nivell més elevat d’escassesa d’aliments es troben: Etiòpia, Nigèria, Sudan del Sud i Iemen. 


Com es presenta la fam al món durant aquests últims anys?


Després de romandre relativament sense canvis des de 2015, el percentatge de persones afectades per la fam es va disparar l’any 2020 i va continuar augmentant a l’any 2021, fins a aconseguir que el 9,8% de la població mundial es troba sota mínims en alimentació. Xifra elevada en relació  amb els percentatges del 8% registrat en 2019 i el 9,3% en 2020.


L'ús inadequat de la terra, la sobreexplotació, la desforestació, el pasturatge intensiu i el desaprofitament de l'aigua són males pràctiques que afecten directament el clima i que incideixen directament en la fam en el món. A més, les guerres, les ocupacions dels territoris dels paísos menys desenvolupats, el robatori de les matèries primes, de les riqueses naturals, etc. són constants a tots aquests territoris.

Els països amb més incidència de desnutrició infantil solen ser molt propensos a patir sequera. Aquest problema no només perjudica els conreus, sinó també redueix la disponibilitat d'aigua potable, amb el consegüent risc de patir diarrees i beure de fonts contaminades.


Qui padeix  més la fam?


Hi ha persones sumides en la pobresa, un 30% són  nens i nenes que enfronten un major risc de patir de fam pel fet que depenen dels adults que cuiden d'ells. També hi ha un altre percentatge d’agricultors, persones de la tercera edat, comunitats urbanes i comunitats rurals que corren el mateix destí davant la crisi alimentària que estan vivint.


L'escassesa d'aliment és la principal causa de la fam al món. Hi ha entre 720 i 811 milions de persones que van patir gana l'any 2020 per culpa de la pandèmia provocada per la Covid-19. Encara que hi ha gent que ajuda a combatre aquest problema no és suficient per acabar amb la fam al món. 

Foto: Patrocinadors oficials de la Kings League 

La Kings League: la nova lliga  

la  Kings League és lliga de futbol 7 creada per Gerard Piqué i diferents Creadores de contingut

Abril Mota, Hector García i Gabriela Arias 

Al món del futbol hi ha diferents maneres d’estructurar un equip. Dins d’aquest esport es coneixen les modalitats del fútbol 11, del futbol 5 i del futbol 7, on està inclosa la nova competició creada per Gerard Piqué: La Kings League. Aquesta lliga també ha estat creada per la companyia kosmos amb el patrocini del poliesportiu Cupra Arena, creat per celebrar aquesta competició; que té com objectiu seleccionar el millor equip dins d’aquest  esdeveniment.


Aquesta  nova lliga de futbol 7 amb té una durada a de 40 minuts i  una sèrie  de nous objectius esportius per oferir als espectacles. Aquesta lliga està creada per el ex jugador blaugrana Gerard Piqué, Ibai Llanos i altres creadors de continguts.


Aquesta lliga es juga al cupra arena que está situat al port de Barcelona la Final Four es va jugar al Camp Nou. El  campionat aposta per unes noves regles perquè la competició sigui més entretinguda davant  de l’ull de l’espectador.

Cadascun dels 12 equips (Porcinos FC, Troncos, 1k, XBteam, Rayo de Barcelona, Ultimate Mostoles, Jijantes, Pio, Kuni Sports, el Barrio, Aniquiladores i Sayans FC). Entre els  equips participants es troba l’equip guanyador, el Barrio, l’equip d'Adri Contreras, el famòs tik toker de fútbol. A la Final Four (les semifinals i la final del campeonat) es trobaven els equips: Aniquiladores, Troncos FC, el Barrio i Sayans FC. El MVP de la lliga va ser Cristian Ubón el jugador del Barrio que a la mateixa vegada va ser el màxim golejador i així es va convertir en el millor jugador de la lliga.


Ara han creat una nova lliga per a dones. Aquestes han sigut escollides pels presidents i presidentes d’aquesta competició. La lliga femenina ha estat creada per fomentar la igualtat de gènere i fomentar competicions esportives al mateix rang. 


Les normes que apliquen són les mateixes que les de la competició masculina. Actualment, l’equip femení que va primer a la lliga es el Rayo de Barcelona i l'últim l'equip és Jijantas FC.


Foto: Antonio Vallejo       


Fins a la propera Kings League

La decadencia del futsal a Montmeló 


Una modalitat de futbol que s’ha deixat de practicar a Montmeló


Marc Uclés i Llorenç Arranz


Què és el futbol sala i com es juga?


Un partit de futbol sala dura 25 minuts per part amb un descans de 5 minuts entre part i part. Això, en segona i tercera divisió, però  si és un partit de primera divisió o divisió d’honor de primera catalana o més amunt, es juguen dos parts de 20 minuts i quan la pilota no està en joc  o sigui quan ha sortit fora o s’ha fet falta, etc., es para el temps. És un camp de 20 metres d'amplada i 40 de llargada, la porteria fa 3 d’ample, 2 d’alçada i un de profunditat. El  terra està fet  de parquet o cement i depèn del centre esportiu.


Diferències entre el futbol sala i el futbol de gespa


Encara que no ho sembli, hi ha moltes diferències entre el futbol sala i el futbol gespa, com per exemple:



2. Fora de joc: Al futbol gespa hi ha, i al futsal no.

3. Pilota: La pilota a futsal de la categoria infantil cap abaix, es de 58 cm de dmetre, mentre que la categoria infantil  cap amunt es de 62 cm de diàmetre. També la pilota de futsal rebota un 30% menys que la  de futbol de gespa:

4. Pista: La pista de futsal és molt més petita que la pista al  camp de futbol de gespa i també  el material que utilitza cadascú és diferent.

5. Arbitres: Al futbol de gespa hi ha 1-4 àrbitres, mentres que  al futsal hi ha només 1-2.

6. Nombre  de jugadors: Al futbol de gespa cada equip compta  amb 10 jugadors i un porter, mentres que al futbol sala hi ha  4 jugadors i un porter. El nombre màxim de jugadors al l futbol de gespa són 20 i al  futsal són 12.

7. Targetes: A futbol de gespa si  es rep  2 targetes grogues es rep una targeta vermella, que prohibeix al jugador que ha rebut la targeta vermella jugar els pròxims partits (depenent de la sanció) i ha de marxar del camp en aquell partit i l’equip es queda amb un jugador menys. El futbol sala funciona igual, però la targeta vermella per doble groga no té sanció, només el jugador marxa del partit i l’equip juga  amb un jugador menys durant 2 minuts, però si li  marquen abans dels 2 minuts, l’equip pots treure un jugador de nou al camp.

Quins equips de futbol sala hi ha a Montmeló?


Ara mateix a Montmeló hi han 2 clubs i diferents equips de futbol sala, que en total són 10 equips, 4 de masculí i 6 de femení.  L’equip masculí es dius Sporting Montmeló CF SALA. Té tres equips  i la resta són de la penya blaugrana.


A continuació una petita entrevista que li hem fet a un exjugador del Sporting Montmeló CF.

Entrevista a un exjugador del club:

Entrevistador: Quan vas marxar del club?

Ex jugador: Vaig marxar fa uns 5 anys,  a principis de l’any 2019.

Entrevistador: T'agradava jugar  a aquesta modalitat de futbol?

Ex jugador: Sí, estava bé.

Entrevistador: Per què es va dissoldre el club?

Ex jugador: Es va dissoldre perquè van voler fer equips competitius a totes les categories. Molts nens no jugaven i per aquesta raó  van marxar del club.

Entrevistador: Creus que el futbol sala a Montmeló tornarà a ser el que era abans?

Ex jugador: No. Perquè ara tothom ha marxat a altres clubs o esports i estan molt a gust allà i fa falta un mínim  de 6 jugadors per fer un equip i no hi haurà prou gent que vulgui tornar-hi. 

V. Completa. Tu relación con la tecnología es el mejor ejemplo para tu hijo. Adam Alter 

La tecnologia als instituts

La tecnologia a les aules és útil i pràctica

Arnau Rodríguez

El precipitat avanç de la tecnologia a les aules ha propiciat la seva implementació al sistema educatiu, obligant a assumir nous reptes tant al professorat com a l'alumnat. La incorporació de les TIC fortaleix de manera positiva l’educació, que ha canviat molt de com la coneixiem abans. Ara bé, pot resultar difícil per a algunes persones adaptar-se de forma tan ràpida a la seva implantació. 

L’escola des dels anys 80 ha canviat molt respecte a la d’avui, fins i tot d’aspecte, ja no són aquelles classes en les que una pissarra era l’ànima mater  d’uns nens i nenes que s’enfrontaven a ella sense més eines que un guix. Aquelles pissarres s’han jubilat i han cedit el testimoni a pantalles electròniques que a més a més d’escriure, permeten projectar i interactuar amb elles, fent l’ensenyament molt més atractiu per a l'alumnat.  

Si es parla de tecnologia, en què es pensa? Doncs, es pensa en un ordinador, en un taulell, en un  mòbil com a eines que serveixen de complement dels nous mètodes d'aprenentatge a l'aula. El futur a les classes passa per la presència de la tecnologia, perquè els joves són part d'aquesta i la incorporen cada dia al seu treball a classe.


The New Kings