OPTATIVA REVISTA 2n - ESO

Durant el primer trimestre del curs 2022-2023, alguns nois i noies del segon curs de l'ESO, de l'INS Montmeló, han creat una revista juvenil digital a l'assignatura: Optativa Revista. A aquest espai trobareu les notícies escrites per ells i elles: futurs i futures periodistes del nostre segle XXI.


MONTIS BOMBIS

NOTÍCIES

OPTATIVA REVISTA 2n - ESO

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tecnologia

LES TIC

L'ús de les TIC a l'institut de Montmeló


Nerea Folch i Hugo Cid

Tots els alumnes i les alumnes aprenem l'ús responsable de les TIC per construir el nostre coneixement amb eines al nostre abast, tant a l'aula com fora d'aquesta. Per això, utilitzem tauletes digitals des de l'educació infantil per desenvolupar les nostres habilitats en tècniques de comunicació digital. Doncs, des de petits i petites, els productes audiovisuals han esdevinguts, per a nosaltres, aplicacions per aprendre a jugar i també per ampliar el nostre aprenentatge.


A l’institut de Montmeló els alumnes i les alumnes disposen de tauletes, ordinadors i aules informatitzades per accedir a internet. Aquests dispositius serveixen per cercar informació i elaborar els treballs de classe. A més a més, cada aula té instal·lat un projector, una pissarra digital i un ordinador que els fem servir per fer les diferents exposicions de treballs i els professors els utilitzen per donar classes i explicacions. Són eines molt útils per al desenvolupament de l'aprenetatge digital.


Per altra banda, també hi ha una aula on hi ha instal·lats 30 ordinadors que els fan servir tots els grups del centre. També, tots els alumnes i les alumnes dels grups des de tercer curs fins a segon de batxillerat tenen un ordinador personal en préstec que utilitzen durant totes les classes, a casa seva i durant tot el curs escolar. Així es lluita contra la bretxa digital.


Cada membre de cada grup té assignat un correu electrònic per comunicar-se amb el professor i transmetre qualsevol informació a través del classroom. També des d’aquí es poden enviar deures, treballs, etc., qualsevol mena d’activitat relacionada amb l'aprenentatge en general.


El centre es comunica amb les famílies per correu electrònic per fer arribar qualsevol informació. Això fa que la comunicació sigui més fàcil i més accessible per a les famílies. A més, nosaltres tenim accés a una aplicació de l’institut, a través d’un usuari i una contrasenya, conjuntament amb els nostres pares, per poder consultar les nostres anotacions, faltes, l’horari escolar, les notes, etc.


Música

La Música rock

La música rock des dels anys 80 del segle passat fins a l’actualitat

Biel Calls i Érika Díez

La música rock als anys 80 del segle passat

La música rock ha estat un dels estils musicals més escoltats al llarg de la història. Aquest gènere de música va anant evolucionar a partir del blues fins a convertir-se en un referent mundial.

Normalment per interpretar les cançons es necessiten: una guitarra elèctrica, un baix elèctric, una bateria i un cantant.

La música rock es va originar a la primera dècada del segle XX, però en aquella època no era una música gaire sentida, ja que la tocaven els africans, i a la societat planava un caire una mica racisme. Allò va provocar que quan es parlava de música rock la majoria de les persones només pensaven en la música creada als anys 80 i 90 del segle passat. No va ser fins que va arribar als Estats Units que es va convertir ràpidament en un dels gèneres més escoltats del món amb grups representatius com: Queen, Aerosmith, Bon Jovi, etc.

Tots aquests grups van donar pas a una nova era, una era d’esplendor per a la música rock.


La música rock actualment


Es segueix escoltada aquest estil musical? Encara hi ha grups?


Encara que no ho sembli el rock segueix sent un dels gèneres musicals més escoltats del món, però tot i que diuen que la música rock ha mort, segueixen apareixent nous grups que reivindiquen cada cop més el rock.


No només hi ha nous grups, sinó que alguns grups dels anys 80 del segle passat estan actius i toquen avui dia, amb milions de oients. Els noms de grups que encara sonen són: Guns n’roses, AC/DC, etc. Hi ha grups com: Maneskin, Hallowen, etc., que són molt escoltats i mantenen totes les tradicions de la música rock.


Però, ¿com pot ser que avui en dia es segueixin popularitzant grups de rock, si es considera un gènere musical “mort”?. Doncs, té una explicació molt senzilla. Aquesta música ha anat passant de generació en generació, sobre tot als països on es parla anglès.


Per això, encara que hagin passat més de 30 anys des de que la música rock va ser una de les més escoltades fins avui dia, continuen cantant grans grups que fan que la música rock es segueixi escoltant. Sobretot, amb les xarxes socials, encara es popularitzen més i més.


Animals en perill


Animals a Catalunya en perill d'extinció


Una organització catalana es dedica a la cura del llop per evitar la seva desaparició


Berta Barbany i Javier Giménez


Al món hi ha moltes espècies d'animals en perill d'extinció. Moltes desapareixen a causa de la imprudència humana, però, per sort, cada vegada hi ha més organitzacions especialitzades en la preservació d'aquestes espècies. A Catalunya hi ha una que treballa per evitar que un determinat animal no desaparegui. Aquesta és Grup Llop Catalunya, dedicada a preservar els llops on es trobin presents a les comarques catalanes. La seva activitat està dirigida exclusivament a la preservació d’aquesta espècie.


Aquest animal durant gairebé un segle s'havia donat per extingida a Catalunya, però en l'any 1990 es va detectar la presència de llops solitaris als Pirineus, provinents dels Alps. La seva arribada es va produir de forma natural.


Actualment, a la comunitat autònoma de Catalunya hi ha 4 o 5 llops, tots ells són mascles, solitaris que estan en diverses zones de les comarques següents: l'Alt Urgell, el Solsonès, el Moianès i el Berguedà.


El llop és una espècie de mamífer carnívor. Els mascles acostumen a pesar 40 kg i les femelles 37 kg. Els llops es diferencien de la resta d'espècies canines per les seves orelles menys punxegudes, el musell més rom, el tors més curt i la cua més llarga. També és important saber que es considera l'espècie més especialitzada en la caça cooperativa.


Les organitzacions Libera!, Signatus, Adda, WWF de Barcelona, Llobu, Ecologistas en Acción i Greenpeace han creat una plataforma amb l'objectiu de recuperar i conservar els llops a Catalunya. Els membres de les diverses organitzacions han fet una manifestació conjunta per demanar a la Generalitat mesures urgents per conservar el llop. També li demanen un programa de seguiment per recuperar aquesta espècie a tota la Comunitat Autònoma de Catalunya.


Els pagesos i les pageses estan en contra de la tornada dels llops a Catalunya, ja que la seva presència seria un problema per a la ramaderia. El sindicat agrari Unió de Pagesos rebutja els arguments dels animalistes. El seu coordinador territorial Guitart a l’Alt Pirineu assegura que els que pretenen la reintroducció del llop: “no han trepitjat el territori en la seva vida ni tampoc es guanyen la vida amb la ramaderia. Si volem ossos i llops, al final no tindrem pagesos”. Molts pagesos expressen que on hi ha poblacions de llop els danys a la ramaderia són importants.


Esports


Els esports a Montmeló


Els diferents esports que es practiquen a Montmeló


Eidan Corcho i Adam el Arrack


Montmeló es un petit poble del Vallès Oriental que té una tradició esportista molt arrelada. Fa anys que es practiquen diferents esports al municipi. L’ajuntament posa a disposició dels seus usuaris i usuàries dues instal·lacions, on cada dia moltíssimes persones fan ús d’aquets espais: El pavelló poliesportiu i el camp d’esports municipals.



Aquests dos serveis d’esports disposen de sales i espais diversos per practicar les diferents modalitats esportives que s’ofereixen durant tot l’any. Cal fer referència a: l’aeròbic, els steps, la sala de musculació i fitnes, a més, a la gespa artificial es pot practicar futbol i al camp de futbol es pot formar part de qualsevol equip.

Entre els esports que més destaquen al poble cal anomenar: el futbol sala, el futbol en gespa, el handbol i el bàsquet. Esports que practiquen molts afiliats i afiliades de Montmeló i d’altres pobles del voltant.


Els dos esports amb més representació i els més practicats són: El futbol en gespa i el handbol, aquest últim es desenvolupa al pavelló. La pràctica esportista a l’espai del camp de futbol permet, als jugadors i a les jugadores, realitzar de forma organitzada els entrenaments i els partits que es celebren durant les jornades de competició. És important aquí fer menció als 3 equips femenins actius al poble: al de bàsquet, el de futbol en gespa i al de handbol.


Sobre la història esportista hem d’explicar que fa dos anys, al 2020, l’equip Cadet A de Montmeló i el grup Juvenil A, els dos tot plegats, van guanyar la lliga i van fer pujar als seus equips a primera divisió.


Societat


La xenofòbia


Conèixer què és i què es fa actualment per detectar-la


Sara Cid i Walid Houmman


Nosaltres els alumnes i les alumnes de l'institut de Montmeló a la nostra revista us parlarem de la xenofòbia. Un tema molt important a tractar sobre el què no es parla gaire.


La xenofòbia és el rebuig a les persones de fora, a les persones estrangeres. Exemples d’actes de xenofòbia els podem trobar diàriament a la feina, als centres educatius, etc. Situacions que semblen normals i acaben posant al descobert com actuen determinades persones davant dels nouvinguts i les nouvingudes.


Les persones afectades per actes de xenofòbia pateixen insults, maltractaments físics o verbals, psicològics, humiliacions, etc. Són invisibles davant dels altres. Moltes vegades no poden fer res perquè es troben en situació irregular i tenen por a ser retornats o retornades als seus països d’origen.

A finals d'octubre d’enguany, a Catalunya, més de 90 persones van assistir a la primera jornada contra el racisme, la xenofòbia i els delictes d’odi. A Espanya aquests actes de rebuig han pujat moltíssim aquests darrers tres últims anys. La xenofòbia la poden patir des de els nens i nenes molt petits i petites fins a adults i gent gran.


Actualment, a la societat es poden detectar més fàcilment aquests actes d’agressió perquè els ciutadans i les ciutadanes són conscients de l'existència d’aquests actes i responen amb sentiments de NO acceptació. Si es coneix què és la xenofòbia, es pot detectar ràpidament i prendre mesures per combatre-la.


A les escoles de Catalunya hi ha protocols per resoldre situacions on estiguin implicats infants. També el professorat treballa a través de les tutories i continguts curriculars tots aquests temes que d’una forma o altre necessiten ser visibles.


ENTREVISTA sobre la XENOFÒBIA:


La Marina, la dinamizadora de l'espai Jove de Montmeló (Tiki), ha decidit compartir amb nosaltres la seva experiència en relació amb un acte de xenofòbia que va patir:


Nosaltres: Has viscut algú acte de xenofòbia?

Marina: Sí.

Nosaltres: Com et vas sentir quan el vas viure?

Marina: Vaig ser menyspreada i maltractada. Em vaig sentir molt malament.

Nosaltres: Quant va passar?

Marina: Un any vaig anar a viure a Londres, i quan vaig arribar la gent no em tractava bé. Es comportaven de forma dolenta. Crec que era injustament perquè no sabia parlar l'idioma oficial.

Nosaltres: Quines sensacions vas sentir en aquells moments?

Marina: Les sensacions van ser molt desagradables, perquè ningú em volia ajudar i rèiem de mi.

Nosaltres: Moltes gràcies per la teva col·laboració.

Marina: Gràcies a vosaltres per pensar en mi.


FUTBOL


Un cas de racisme durant un partit de futbol


L’acte de racisme més recent el va patir un jugador del València


Luca Fuentes i Hugo Galán


El fet va ocórrer el dia 4 d’abril de 2022, durant un partit de la lliga espanyola entre dos dels seus equips: el Cadis i el València. El joc va començar molt bé, fins que un jugador de l’equip local, del València, va patir un acte de racisme per part d’un altre jugador, en aquest cas de l’equip visitant, del Cadis.


Tothom va sentir les paraules que li deia un jugador a l’altre. Era clarament violència verbal: racisme en estat pur. Els insults racistes van ser dirigits cap al Mouctar Diakhaby. L’altre futbolista li va dir: “Mierda”, “déjame en paz” i “perdona no te cabrees”. La primera paraula es referia al color de la seva pell.




El Comitè de Competició de LaLiga

Per la seva part, el Comitè de Competició de LaLiga va decidir expulsar el jugador Juan Cala, el presumpte proferidor dels insults, perquè no van trobar proves al respecte. Només, l’acusació de Diakhabay, qui va confirmar el fet.


El jugador expulsat està molt emprenyat perquè diu que no ha estat ell, que han de trobar al veritable responsable. La seva versió no coincideix amb la del jugador del València. El Comitè ha decidit donar un exemple general amb la sanció al propi jugador del Cadis.


Diakhaby va expressar que això no només és un problema d’Espanya, sinó que està succeint a altres països. Ell considera que el racisme és un reflex de les persones que no actuen bé davant d’altres persones pel color de la seva pell. Pensa que s’ha de treballar per erradicar.



L'alumnat de l'institut de Montmeló diu prou amb les actes de bullying


Societat


Bullying a les escoles


Un noi d’11 anys pateix bullying a una escola de primària a Miami


Laia González


Un noi d’11 anys pateix bullying molt sovint a una escola a Miami. Els professors i les professores de l'escola es donen comptes, però passen de la situació i fan com que no ho veuen. Aquest noi fa quatre anys que està patint assetjament escolar. Ell mateix explica que en moltes ocasions li han escopit, li han dit insults i li han copejat.


L’assetjament es va tornar a repetir el dia del seu aniversari, quan feia 11 anys. Justament, en comptes de cantar-li aniversari feliç, li van cantar: “grassonet”.

Quan el noi va arribar a casa seva es va posar a plorar i va dir que la seva vida era una merda i que no volia viure més. El seu germà va ser qui va denunciar l’últim fet i va explicar tot el què feia temps estava vivint el seu germà. També que el seu germà, després d’allò, estava molt trist i desanimat.


El dia de l’acte d’assetjament, durant la celebració, no només li van dir paraules horribles, també van enregistrar el moment quan li repetien aquesta paraula tan lletja. Després van publicar el vídeo a les xarxes socials. El noi està molt avergonyit.


La xifra diu que al país americà 5 de cada 10 nois o noies pateix bullying a les escoles. El bullying es pot identificar quan es veu l'agressió d’una persona o diverses sobre un altra persona. Si són moltes amenaces o faltes de respectes continues. Es pot classificar en dos tipus d’agressions: psicològica i física.


Música


L’evolució de la música pop

Els millors cantants de pop de pop a l’actualitat


Ivan Guerrero i Mateo Hacle


La música Pop té el seu origen a la música popular nord-americana i a la música britànica. Sorgeix a partir del Rock & Roll dels anys 1950 i ha anat evolucionat fins a la música que sentim a l’actualitat. Durant més de setanta anys els cantants i les cantants, amb la utilització dels instruments musicals i la influït de les noves tecnologies, han anat desenvolupant la indústria discogràfica fins a posar-la a la cúspide de l’èxit.


El Pop ha passat a ser una música internacional amb producció a les principals llengües occidentals. Els cantants i les cantants més coneguts i conegudes del context musical actual ens emocionen i ens sorprenen cada dia amb les seves noves cançons.


Us proposem conèixer el top dels millors a l’actualitat:


Al TOP 10 està el cantant C. Tangana. Un jove cantant madrileny que està revolucionant el panorama musical actual. Els seus millors èxits són: “Tu me dejaste de querer” i “Mala mujer”. Els seus àlbums tenen molta popularitat per les col·laboracions amb: Nathy Peluso i Omar Montes.


El TOP 9 se l’emporta Vanesa Martín, de procedència espanyola. Els seus grans èxits són: “Siete veces sí” i “Despedida y cierre”. Els seus àlbums guanyen influencia per convidar als seus discs a cantants com Manuel Carrasco.


Al TOP 8 trobem a Adele, una artista britànica, que després d’haver-hi publicat el seu àlbum n.30, no ha deixat de créixer artísticament. Les seves melodies són tranquil·les i transmeten delicadesa. Els seus videoclips amb més rellevància són: “Easy on me” i “Hold on”.



Al TOP 7, una artista que no podia faltar, Billie Eilish. Desprès d’haver-hi publicat el seu tema “Bad guy”, tots els seus àlbums i produccions s’han apoderat de l’ambient musical pop. Se la coneix per parlar explícitament sobre els seus problemes als seus temes, i certament, és admirable. Per això, va rebre un Grammy a l’any 2002.


Al TOP 6, una de les veus més escoltades i importants del segle XXI: Ariadna Grande. La seva veu privilegiada ha demostrat que té molt per oferir al seu públic. Les seves cançons més conegudes són: “Touch it” i “Bang Bang”, però hi ha moltes més al seu repertori. Amb la seva col·laboradora més activa Nicki Minaj, ha compartit 2 àlbums.

Al TOP 5 trobem a Camilo, un carismàtic cantant de procedència colombiana. Des de l’inici de la pandèmia el seu èxit no ha parat de pujar. Una dada curiosa: és el propi productor de la seva música, i té temes com: “Ropa Cara” o “Machu pichu”, on amb sinceritat parla de la seva vida. Fet que li permet estar entre els artistes llatinoamericans més escoltats.


Al TOP 4, la reina de la música industrial: Lola Indigo. És una artista que sap molt bé adaptar-se als gustos de l’actual generació, fins a arribar a ser la cantant amb més llançaments de cançons del 2022. Els temes: “La niña de la escuela” i “Las solteras” han impactat de forma brutal en els/les influencers espanyoles.


La medalla de bronze, el TOP 3, és per a la Karol.G. Es va fer popular a principis de la pandèmia, quan va publicar la seva cançó més famosa, “Tusa”, que segur ha escoltat la majoria de la joventut. Des de llavors, no ha parat de pujar cançons que cada vegada sorprenen més.


La medalla de plata, el TOP 2, se l’emporta Aitana, que està en aquest top degut a la fantàstica actuació que va tenir fa uns anys a “Operación Triunfo”. Aquesta participació va enamorar als i a les hispanoparlants. És una de les dones amb més rellevància dins la indústria musical actual. Les cançons: “11 razones” o “Ni una más” la han mantingut al podi de les artistes més escoltades a Spotify.


I per finalitzar, la medalla d’OR, el TOP 1, l’ha guanyada: Rosalía. La seva música agrada a tothom, a totes les generacions d’oients: joves, adults i grans. Ella fa una combinació entre flamenc, reggaetó i pop. L’originalitat dels seus temes: “Chicken Teriyaki” o “Saoko” atrauen l’atenció de tot el públic que l’escolta.

Només ha estat un més sonant el seu nou disc, “El mal querer”, i ha arribat a ser el nombre 1.


Societat


El racisme escolar segueix present a les escoles


Els casos de racisme escolar han pujat un 11% des de 2020 a Anglaterra


Marc Bonamusa i Hugo Pabón


El cas de Britney és un exemple d’aquest argument. És una noia de 17 anys d’origen senegalès. Ha sigut assetjada verbal i físicament de manera racista. La noia assegura que ha tingut que canviar d’escola diverses vegades i ara està a una escola d'Escòcia.


La noia era, molt sovint, anomenada, amb la paraula ‘’n’ que té un fort significat a la llengua anglesa, referint-se a ‘’nigger’’, una manera despectiva d’assenyalar a les persones de color. En el seu cas, van ser moltes vegades, per això, va decidir marxar del país.

Després de denunciar els diferents actes de racisme als professors i a les professores, només va rebre incomprensió i cap resposta a les seves queixes. Semblava que era invisible als ulls del professorat i dels altres companys i companyes que tampoc feien res.


Ella va continuar denunciant els fets, fins que la BBC la va entrevistar. Llavors, sí que va poder expressar-se obertament: ‘’Em vaig posar en mig d’una baralla i jo vaig sortir perdent. Al dia següent el tutor em va dir que em suspendria’’. També va explicar a l’agència de notícies que moltes vegades li deien: mico, esclava o animal que pertany a una granja.


El sistema educatiu anglès en relació amb la detecció d'aquests actes de racisme dona estadístiques molt contradictòries sobre aquest tema.