ART I MATEMÀTIQUES: Vassili Kandinsky

Matemàtiques i Educació Visual i Plàstica

Les matemàtiques i l’art sempre han estat estretament relacionades. Simetries, proporcions o geometria són elements molt presents en l’art. A més, no hem d’oblidar que molts dels grans artistes que hem tingut al llarg de la història, també eren (i són) grans matemàtics.

En aquesta tasca que forma part del projecte Donem una segona oportunitat als plàstics, s'estudiarà la geometria a través de l’art, i concretament, estudiant un quadre del pintor Wassili Kandinsky. L’objectiu final serà fer una obra d’art matemàtica donant una segona oportunitat als plàstics.

Aquesta tasca està dividida en diferents parts que s'hauran de completar per finalitzar el projecte final.


Document de treball

Pas 1. Coneixem a Vassili Kandinsky

Per a conèixer qui era Kandinsky, el primer pas del projecte es fer una cerca d'informació sobre el pintor i escriure una petita biografia.

Pas 2. Fem una ullada a les pintures de Kandinsky

En aquest pas aprenem una mica més sobre l'art d'aquest pintor i descobrim que la seva obra està molt relacionada amb les matemàtiques.

Continuem amb la cerca, en aquest cas, busquem pintures de Kandinsky i n'escollim 5. Ens fixem i escrivim el nom de l'obra, l'any de creació i els elements matemàtics que hi observem.

Pas 3. Escollim una obra i l'analitzem matemàticament.

Aprofundim una mica més en els elements matemàtics a l'obra de Kandinsky.

Dels 5 quadres escollits en el pas anterior, en triem un. Sobre aquest quadre, marquem els elements matemàtics que hi observem. Per a això s'utilitzarà l'eina de Dibuixos de Google, ja que ens permet dibuixar formes geomètriques i elements simples sobre una imatge.

Pas 4. Què en podem dir dels elements matemàtics que hem trobat?

En aquest apartat s'aprofundirà més en els elements matemàtics trobats a l'obra escollida responent una sèrie de preguntes matemàtiques:

a) Quantes línies rectes observes?

b) Quantes línies corbes observes?

c) Què predomina més, la línia corba o recta?

d) Anomena les línies poligonals tancades que heu trobat i de quin color les has pintat.

e) Quants cercles has trobat?

f) Què són els cercles concèntrics?

g) És el mateix un cercle que una circumferència? Quines diferències hi ha?

Pas 5. Producte final

En l'últim pas del projecte, donarem una segona oportunitat als plàstics de rebuig que podem trobar per casa reproduint el quadre escollit i analitzat de Wassili Kandinsky.

El resultat final ha de constar de:

  • Un diari del procés

  • Llistat dels materials utilitzats

  • Fotografia del resultat final de l'obra

Productes finals dels alumnes

Donem una segona oportunitat als plàstics. Art i Matemàtiques: Vassili Kandinsky PRODUCTES FINALS Alumnes 1r d’ESO Ins Josep Vallverdú