Norgesplaster eller Spaniaplaster?

Norgesplaster eller Spaniaplaster?

En annen fabrikk som ble startet på Mosby, er Norgesplaster. I 1938 begynte samarbeidet mellom Høie Fabrikker og Apothekernes laboratorium i Oslo. Den ene parten laget tekstiler. Den andre lim. Sammen kunne de lage en nokså ny oppfinnelse: Selvklebende plaster. Dette var det stort marked for, ikke minst på grunn av 2. verdenskrig. Bedriften gikk så godt at på 1970-tallet ble produksjonen flyttet til Vennesla for å få nok plass. I 2020 kjøpte storkonsernet Orkla opp Norgesplaster og i 2021 vurderte de å flytte produksjonen til Spania. Omtrent 50 arbeidsplasser kunne gå tapt.

Dette ble selvfølgelig nyheter. Både lokalavisen Vennesla Tidende, regionavisen Fædrelandsvennen og NRK Sørlandet fulgte saken over tid, i tillegg til næringslivsaviser. Her kommer dekningen til NRK Sørlandet på TV og nett. Den er fritt tilgjengelig.

Foto: Produktbilde fra Norgesplaster.no/manipulert.

30. september 2021: Vurderer å flagge ut

Storkonsernet har kjøpt opp Norgesplaster. De har ansatt ny direktør og vil undersøke om de kan tjene enda mer penger. De første regnestykkene viser at det vil være lønnsomt å flytte til Spania.

1. oktober 2021: Hva synes bygda om mulig flytting?

En hjørnesteinsbedrift er en bedrift som mange i lokalsamfunnet er avhengig av. Plasteren har vært i Vennesla i mange år. Med navnet Norgesplaster vil en flytting til Spania være helligbrøde.

20. januar 2022: Politikerne er på banen

Norge er avhengig av arbeidsplasser. De som vil beholde Norgesplaster i Norge mobiliserer. Politikere kommer på besøk.

21. januar 2022: Også andre kan miste arbeidet

Tekstversjon

En bedrift er sjelden alene. Det er ofte leverandører og andre som har jobb på grunn en stor bedrift. Her får du møte noen som har arbeid på grunn av Norgesplaster.

25. januar 2022: En gledens dag

Tekstversjon

På en pressekonferanse kunne storkonsernet Orkla fortelle at de likevel ikke vil flytte produksjonen. Bedriften er faktisk lønnsom, og det vil koste for mye å flytte den. De bruke penger på fornying, men de planlegger også å si opp noen.


25. januar 2022: En lettet ordfører

Noen timer etter gladnyheten kommer ordføreren med sin reaksjon.


Arbeid med saken

Mål i samfunnsfag: presentere ei aktuell nyheitssak og reflektere over forskjellar mellom fakta, meiningar og kommersiell bodskap i mediebiletet

Presentasjonen ble laget for å hjelpe elever med å studere saken gjennom ledespørsmål.

Dette er en av mange nyheter om bedrifter som vurderer å flagge ut: flytte produksjonen og verdiskapningen ut av Norge. Derfor er det en "god" sak for media som det er enkelt å presentere. Det er en konflikt mellom to parter som er uenige. Det gode mot det onde.

  • Hva er saken?

  • Hvem blir intervjuet? Hvilken side tilhører de?

  • Hvilke argumenter har de? Hvilke er basert på følelser, og hvilke på fakta?

  • Prøver media å påvirke resultatet i denne saken? Hvordan?

  • Hva forteller dette om hvordan store selskaper og lokalsamfunn tenker om plassering av arbeidsplasser?

  • Hvilke konsekvenser har flytting av arbeidsplasser?

  • Bør vi ha produksjon i Norge?

Norgesplaster eller Spaniaplaster?

NB! Innholdet på siden er samlet av Sigurd Schaathun. Han har jobbet i et firma eid av Orkla og jobber på publiseringstidspunktet også for NRK.