EDC ESCOLA IGNASI IGLESIAS

L'estratègia Digital de Centre (EDC) és el document que recull les accions i les línies d'actuació que es realitzen a la nostra escola que fan possible aconseguir la màxima competència digital de l'alumnat, del professorat i del centre educatiu. Ha de tenir com a referent el Pla d’educació digital de Catalunya (PEDC), on s’indica la necessitat de tenir una societat digitalment competent, fent èmfasi en l’equitat i tenint en compte l’evolució del context social i tecnològic. Per aconseguir aquesta competència digital, l'EDC comprèn tots els àmbits del centre: organitzatius, metodològics, curriculars i comunicatius.

Context: Dades bàsiques del centre

L’Escola Ignasi Iglesias és a Cornellà de Llobregat. Està ubicada al barri del Pedró, concretament al carrer Marià Benlliure número 29.

El centre es va crear el 1980 per donar resposta a la demanda de la població i per acollir els alumnes d’altres barris que no tenien plaça a l’escola més propera. Cap als anys 90 l’escola es va fusionar amb un altra escola del barri (Torres i Bages) El curs 2007/2008 es va traslladar al nou edifici amb capacitat per a dues línies d’etapa infantil i primària. La ràtio per aula és més o menys de 25 alumnes. A partir del curs 2014/15 la doble línia està completada. És un centre on els indicadors el cataloguen com a creixent.

Els equipaments culturals i socials del barri i de la ciutat ofereixen serveis didàctics i recreatius com ara, la Biblioteca Central, l’Orfeó Catalònia, el Patronat Cultural recreatiu, l’Auditori, Associacions de veïns i esplais.

El centre realitza el traspàs a secundària i a les diferents escoles que ho demanin. Està adscrita a l’IES Francesc Macià i a l’IES Esteve Terrades.

És un centre amb 450 alumnes aproximadament, format per dues línies d'infantil i primària.

El claustre està format per 35 docents incloent TIS i TEI.

Infraestructura

L’escola compta amb un edifici i un pati amb diferents opcions lúdiques per tal de fomentar  l’aprenentatge a l’aire lliure: sorral, jardinet, hort i diferents plataformes de fusta. L’edifici està format per tres plantes: a la planta baixa amb accés directe al carrer, hi trobem les aules d’Educació infantil (P3,P4 i P5) a més de l’aula de psicomotricitat, l’aula de joc simbòlic, una petita sala de material, un magatzem per recursos, una sala amb taules de llum i un lavabo pels/per les mestres. Les aules d’Educació infantil es comuniquen entre elles per un passadís amb diferents opcions de jocs per a l’aprenentatge i entre les aules del mateix nivell, per un lavabo comú. Totes les aules tenen  accés directe al porxo (pati petit) amb un espai lúdic a l’aire lliure, la zona de l’hort i al pati gran. A la  planta baixa també hi ha el gimnàs i la cuina de l’escola. 

A la primera planta hi trobem la recepció a l’escola, zona d’administració i despatxos, la sala de mestres i lavabos pels infants i els mestres. En aquesta planta també hi ha la biblioteca, una aula de ciències, l’aula de música, d’anglès, d’informàtica, dues aules especialitzades en el suport inclusiu. A l’entrada de l’escola hi ha un despatx  utilitzat per l’Associació de Famílies d’alumnes (AFA). Per últim, a la segona planta es troben les 12  aules d’Educació Primària, l’aula de suport intensiu per a l’escolarització inclusiva (SIEI) i lavabos pels infants i els/les mestres.


A la nostra escola ens trobem en una molt bona època digitalment parlant. Totes les aules de Primària i d’Infantil compten amb una pantalla amb projector o algunes altres amb una pissarra digital. Fa uns anys era només un nivell qui comptava amb aquesta utilitat, però arran de la pandèmia, s’han actualitzat les aules restants.

Tenim una aula d’informàtica amb una dotació d’uns 20 ordinadors de taula, i en aquesta sala també comptem amb un projector si fos necessària algun tipus de projecció per dur a terme l’activitat programada. A més dels ordinadors de taula, comptem amb 22 ordinadors portàtils dotació del centre que s’utilitzaran a l’etapa Primària, tret dels cursos on la Generalitat ens ha donat 102 portàtils, i 10 tauletes dotació del centre.

A més, el centre disposa d'una dotació de 10 Bee-bots per treballar la robòtica a les aules.

Per qualsevol incidència, s’han de deixar anotades a l’aula d’informàtica, si aquesta no es pot arreglar a la comissió digital, el primer divendres de cada mes, el tècnic de l’escola ho intentaria arreglar.


Pràctiques del centre d’ús i aplicació de la tecnologia


A l’Escola Ignasi Iglesias ens agrada molt la robòtica i treballem conjuntament amb l’Edulab, assistint a formacions pròpies d’ells per continuar amb el treball dels robots fantàstics.

Cicle Superior, en aquest cas 6è, s’encarreguen del muntatge i la programació d’aquests. I, una vegada muntats, queden a disposició de qualsevol etapa de l’escola. S’aconsella l’ús d’aquests robots a les Etapes infantils i a Cicle Inicial.

També a 4t, 5è i 6è es treballa amb el programa CODE CURS per introduir el llenguatge de programació.

Dintre de l'horari escolar, es dedica una sessió quinzenal amb el grup desdoblat per tot l'alumnat de primària per anar a l'aula d'informàtica on es desenvolupen activitats d'ús d'eines ofimàtiques i activitats interactives per treballar matèries i conceptes diversos.

Per tant, la competència digital en l’alumnat de primària gira en voltant de la robòtica i de les seves habilitats amb els dispositius informàtics com ordinadors, tauletes i portàtils.


Procés d'elaboració

Aquesta EDC ha estat elaborada per la Comissió Digital del centre. Es considera que aquesta comissió seria la representació dels cicles, ja que els participants d’aquesta comissió són representants de cada cicle. En el moment que s’ha de fer un traspàs al claustre, es fa mitjançant els cicles, així la resposta és molt més ràpida. 

L’equip directiu també ha format part en l’elaboració de l’EDC, primerament amb la formació de la FIC que es va dur a terme el curs passat i on van ser centre pilot, i un cop acabada, la Cap d’estudis del centre va passar a formar part de la Comissió Digital i així també es creava una comunicació directa amb la resta de l’Equip Directiu.