FONS

CARLES CARDÓ

El Fons del Dr. Carles Cardó (Valls, 1884-Barcelona 1958) conservat a la Biblioteca de l'Institut d'Estudis Vallencs és fruit de la donació realitzada per la família del canonge a l'Institut d'Estudis Vallencs.

Carles Cardó i Sanjoan va ser un eclesiàstic i escriptor, destacat traductor, poeta i assagista, canonge de la seu de Barcelona i influent pensador humanista, promotor del cristianisme social i un influent ideòleg del moviment catalanista. Personaliat destacada en el seu temps, manté contacte amb figures d'àmbits diversos com Ventura Gassol, Pau Casals, Francesc d'A. Vidal i Barraquer, Pier Paolo Pasolini, Gianfranco Contini, Juan de Borbón-Comte de Barcelona, Giovanni Pacelli (Pius XII), Joan Sales, Rafael Patxot, Cosme Rofes, etc.

La donació contemplava correspondència, fotografies, la seva biblioteca particular, esborranys i originals de textos, articles i publicacions- alguns dels quals escrits a mà en llengües diverses con el català, el castellà, el francès, el llatí, el grec o l'hebreu-, llibretes d'apunts, recull de premsa i altra documenació personal.

L'acte de signatura de la donació per part dels fills i hereus de M. Candelària Colominas Cardó, filla de la germana del Dr. Cardó, tingué lloc a la Sala Noble de l'Ajuntament de Valls el 30 de desembre de 2014.

El 2016 el filòleg i estudiós Lluis M. Moncunill va fer també donació a l'IEV de nous documents relacionats amb el canonge Cardó -que es posen també a disposició dels estudiosos- fet que demostra que es trobem davant un fons viu que previsiblement s'anirà ampliant a partir de noves donacions.

La conversió del fons documental en recurs web ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el suport de l'Ajuntament de Valls.


Fons Dr. Carles Cardó. Donació de la família de M. Candelària Colominas - Institut d'Estudis Vallencs (IEV) e-mail: fonscarlescardo@iev.cat